Lagat själv eller köpt färdigt

Go kväll, hur är det i ditt kök?
Köper du färdigt eller gör du maten från grunden? December är en månad för förberedelser, jag ser på sociala medier hur det stökas och bökas runt om i stugorna. Det bakas saffransbullar och pepparkakor. Det kokas knäck och kola. Hur är det med maten? Köper du färdigt i butik? Beställer färdigt catering? Eller kavlar du upp ärmarna och gör allt från grunden?
Gravar du laxen?
Lägger du in sillen?
Hur är det med våra älskade köttbullar?
Hos oss blandar vi det ena med det andra. Minns barndomen när föräldrarna köpte en halv gris. Ja du fattar den var död, slaktad. Farmor och farfar kom till undsättning. Skinkan lämnades för in för att rimmas.
Här i huset gör vi vår egna julkorv och leverpastej. Vi vet exakt vilka ingredienser som stoppats i. Vi köper färdig sill, i år har vi bestämt att Kärleken gör en av sina omtyckta silltårtor till detta behöva matjessill. Köttbullarna är stekta och klara i frysen men vi kompletterar med vegetariska bullar från ICA frysdisk. Laxen köpes färdig då det går åt väldigt lite av gravad lax. En stor sillsallad eller rödbetssallad hackas, något vi alla tycker om och det går åt mycket. Jansson ska givetvis göras hemma i köket. Jag köper numera färdigkokt julskinka som griljeras den 23:e. Tidigare tyckte jag att julen behövde kokas in. Kvällen den 23:e skulle den kokas så att imman rann på insidan av köksfönstren. Det är bara jag och Kärleken som äter skinka så nu ligger det en pytteliten i kylskåpet. Jag skäms för att erkänna att jag köper färdig Tomtegröt. Jag lyckas aldrig får den så söt och god som min mormor fick. Hon gick där i köket rörde och rörde, fyllde på med lite mjölk och den smakade underbart. Den färdigkokta är helt ok. Vi lutar inte lutfisken utan vi köper den över disk. Lutfisken får en helt egen måltid precis som revbensspjällen. På senare år finns det flera olika sorters lax på bordet. En god grönkålssallad med nötter, apelsiner, granatäpplen mm. Ett gott bröd och cheddarost.. Ett lagom avslut på julbordet är en fräsch fruktsallad.
Vi har pratat om att till nästa jul göra egen senap. Vi fick alltid hemgjord senap av en god vän som tyvärr har lämnat oss. Lämnat oss som fortfarande går runt på vår planet.
@Ingajohansson berättade att hennes make gör egen senap med en senapskula. Senapskula vad är det? Jag googlade på detta, en senapskula kostar knappt 800kr. Vi får börja spara till detta tillbehör inför julen 2021.

Gillar

Kommentarer

VeraLynn
VeraLynn,

Jeg er vanligvis dronningen av ferdigmat, men på julaften lager jeg mesteparten av maten fra grunnen av. Kjøper fersk ribbe som jeg damper og siden steker, lager medisterkaker. Medisterpølsen og surkålen derimot kjøper jeg ferdig å steker/koker. Det er en prøvelse hvert år, men jeg får det til å maten blir så god 😊

nouw.com/veralynn
Ingajohansson
Ingajohansson,

Senapskula & skål är ett måste i detta hemmet.

Julmat, bak o godis kan stressa upp en också, man får sålla lite.

nouw.com/ingajohansson
Ditten_datten
Ditten_datten,

Gör det mesta själv förutom korven.sill förekommer inte här och inte heller Jansson.lutfisk är det bara jag som äter och ingen kan göra sås som pappa gjorde så lutfisk blir det inte. Risgrynsgröt.är enkel att göra. Vill F ha gröt görs den på kokosmjölk från garant som willys säljer Tomas brukar få lite gravad lax men det har jag glömt köpa i år. Ska testa göra en kola åt f idag..annars inget godis. Senap äter jag inte T vill ha Johnnys sötstark o grov.så nån senapskula behövs inte. Köttbullarna är gjorda. Saffranslimpor bakade och ska i morrn baka en kaka som alla kan äta.jag tar julen bra ingen stress idag sista arbetsdagen...på ett par veckor.

nouw.com/ditten_datten
Evaeliasson
Evaeliasson,

När vi hade jordbruket så stod svärmor och jag och gjorde all mat från grunden men numera blir det både hemlagat och köpt 😊

nouw.com/evaeliasson
Susann,

Här blandas det lite av köpt och eget. Laxen köper vi, röd och brunkål köps. Egna köttbullar är ett måste, skinkan görs i ugnen, helt enkelt en salig blandning fast mätta blir vi. Gröten kokas förstås...

zinnie.se
Passionbagareokock
Passionbagareokock,
Vissa saker köper vi och andra saker tillagar vi själva 🤗
nouw.com/passionbagareokock
christelovergaard
christelovergaard,

Vi blandar friskt mellan att göra själv och köpa färdigt, dessutom olika år från år. Under många år gjorde jag en ny nyttigare rätt till julbordet, men det har jag slutat med, ingen åt det haha.

nouw.com/christelovergaard
StenhagenBettan
StenhagenBettan,

Det är en upplevelse vi är många som drabbats av.. julbordet ska vara som det alltid har varit

nouw.com/stenhagenbettan
mormornene
mormornene,

Här blir det mycket halvfabrikat, köpt sill, färdigkokt julskinka, Jansson köpte jag en påse med färdig strimlad potatis och lök, bara tillsätta ansjovis och grädde. Köttbullar och räkomelett tillverkas själv. Godis har jag slutat gjort 😅

nouw.com/mormornene