Julstädar du?

10 dagar kvar!
Här sitter jag med mitt kaffe och glittrar ikapp med julgranen. Julstädar du? Eller storstädar du?
När jag växte upp då storstädades det!
Allt porslin skulle ner ur skåpen för att diskas. Vilket jäkla onödigt arbete. Min mamma önskade sig en matserviser när hon fyllde 30 år, det fick hon. Jag kan aldrig minnas att den användes, tillfällena var aldrig tillräckligt fina. Men ur skåpen skulle den minst en gång om året för att diskas. Den var vit med guldkant. Guld som inte kan maskindiskmedel, inte hade vi någon diskmaskin men ändå.
Efter mammas bortgång hamnade servisen hos min lillebror, den används när vi alla träffas och den diskas i maskinen. Den ska användas och slitas på.
När jag såg kvinnornas slit med denna disk bestämde jag mig för att endast ha en servis en uppsättning av allt inget skulle stå och samla damm. Jag har mer än det skillnaden här är att allt används både gärna och ofta.
När det skulle storstädas kom mormor ibland för att hjälpa till men ofta var det mammas väninna Majt som var behjälplig. Troligen städade dom oxå hemma hos henne också men det minns jag inte. Däremot minns jag att vi ofta åt mat tillsammans hemma hos Majt.
Det som kännetecknade min mamma när hon skulle städa lite utöver veckostädningen var att hon rörde till hela lägenheten. Ofta tänket jag att detta får hon aldrig ordning på igen. Mitt pedanta jag har jag fått i arv efter min mormor, mamma hade inte den sista hos sig.
Kvällen den 23 avslutade min mamma städningen genom att knäskura golven i kök och hall. Ofta reste hon på sig, tog skurtrasan skrubbade sina ben och så att nu är kärringen ren oxå. Vi andra som tindrade som juleljus skrattade. Därefter bjöds det på varm julskinka och sillsallad.
@Ingajohansson skrev för några dagar sedan att hon storstädar på våren. Jag brukar göra en grundligare städning av huset på hösten. På hösten passar det bra för mig när det känns som att vi flyttar inomhus eller flyttar hem igen. Dörrar och fönster börjar att hållas stängda.
Inför advent gör jag en noggrannare veckostädning innan pyntet kommer framför under den tiden blir det inte mycket städat. Rena toaletter och golv när julen knackar på.
Ett minne jag har är när våra tre barn var på väg att bli vuxna, jag hade arbetet hela veckan fram till julafton. Den 23:e på väg hem från arbetet, uträttat det sista inför helgen. Satt på bussen lite småstressad. Dessa måsten, mattorna skulle ut, golven torkas, granen kläs, skinkan kokas innan vi alla skulle kunna pusta ut för att invänta julafton.
När jag kom hem hade barnen städat klart. Jag glömmer aldrig den känslan av tacksamhet. Det blev en alldeles underbar uppesittarkväll.

Nu ska jag ta tag i min måndag
Bettan

  • livet

Gillar

Kommentarer

Passionbagareokock
Passionbagareokock,

Vårt porslin sliter vi på och njuter av dom, varför ska dessa ligga i skåpet och samla damm? Storstädar aldrig före jul, när familjen sagt hejdå då behövs det städas. Helt vanlig städning för oss, storstädar till våren eller till hösten.

nouw.com/passionbagareokock
Ingajohansson
Ingajohansson,

Vad ett inlägg ger många tankar och minne, samt förslag till många inlägg.


nouw.com/ingajohansson
Passionbagareokock
Passionbagareokock,

😊 ooops hoppas dessa tankar, minnen och förslag till inlägg är Positiva sådana 🤗🌟

nouw.com/passionbagareokock
Ingajohansson
Ingajohansson,

Alltid posetivt 🥰😉

nouw.com/ingajohansson
Annamattssonn
Annamattssonn,

Oj - nej inget speciellt julstädande . Ha det fint i måndagsdiset. 🎄

nouw.com/annamattssonn
StenhagenBettan
StenhagenBettan,
passionärsliv
passionärsliv,

Så härlig överraskning när barnen städat. Kan känna din glädje.

nouw.com/passionärsliv
Densaknadefamiljen
Densaknadefamiljen,

Vi storstädar ofta, damma, dammsuga, rensa och torka golven.

Vårt hus är så litet och bli snabbt dammigt då djuren fäller massor. Vill ju ha det snyggt omkring oss nu i jul 😊

nouw.com/densaknadefamiljen
StenhagenBettan
StenhagenBettan,

Husdjur ställer ytterligare krav

nouw.com/stenhagenbettan
MariasVardag
MariasVardag,

Använder oxå mitt porslin, min fina kaffeservis som mormor och morfar samlat till mig har använts varje födelsedag sen jag flyttade hemifrån. Mindre nu i dessa tider.

Blir ingen direkt storstädning men en noggrannare veckostädning

nouw.com/mariasvardag
itismadeby
itismadeby,

Så härligt inlägg som väcker minnen o leenden, för precis som du skriver så var det storstädning, porslin som skulle användas för finare tillfällen men som aldrig ändå användes - om det sen inte var fint nog eller rädsla att något skulle gå sönder...
Jag har flyttat så många gånger senaste åren - då har jag fått storstädat *Ler*... fördelen med att flytta. Man ska ju hitta dom positiva sakerna säger som. Men annars så gör jag min storstädning på våren, när solen börjar lysa in 😉

nouw.com/itismadeby
christelovergaard
christelovergaard,

Ingen julstädning, storstädar när jag känner det är dags oavsett årstid. Liten plats för saker gör att allt används hela tiden. Det jag inte använt på ett bra tag åker ut!

nouw.com/christelovergaard
StenhagenBettan
StenhagenBettan,
VeraLynn
VeraLynn,

Å ja, det var akkurat sånn her hos meg når jeg vokste opp. Jeg gjør nok ikke noen storrengjøring til jul, bare tørker over med en våt støvklut, støvsuger og vasker gulvene. Det som står i skapene og ikke skal brukes, ja det kan få stå der 😉

nouw.com/veralynn