Hur vill du ha din potatis?

Godmorgon finisar solen är på. Väg upp över trädtopparna denna söndag. Himlen är blå med några minusgrader.
Min nattsömn blev störd, när lampan släktes 00:30 kom tankarna flygande om bemanning och scheman. Strax före 2 gick jag upp igen en stund. Därefter somnade jag gott.

Potatis nu har jag funderat på potatis.
För många är potatis ett måste dagligen. Hur är det hos dig?
Här i huset är vi inga storkonsumenter av vanligt enkelt kokt potatis. Ni som är betydligt yngre, äter ni mycket potatis. Vårt småfolk ropar PASTA om man frågar vad vi ska äta. Ett alternativ är pannkakor.
Kärleken föredrar fast potatis men jag gillar mjölig potatis, så i detta hem serveras fast potatis. Färskpotatis eller nypotatis som dom skånska vännerna säger är gott. Färsk potatis direkt från landet med lite brynt smör, sill och en kall liten i glaset. DET är sommar det.
Man kan göra mycket gott med potatis!
Varför är det mycket godare med pressad potatis än kokt hel potatis? Jag tycker så mycket om potatismos, Kärleken tycker sådär. MEN det får han äta i alla fall.
Potatisgratäng smarrigt värre. Hasselbackspotatis lite pilligt men så gott, gyllenbruna direkt från ugnen. Bakpotatis med en god röra är en riktigt bra lunch om någon frågar mig. Klyftpotatis, pommes visst är det gott. Rösti och raggmunk gott men något jag aldrig gör. När det serverades raggmunk med fläsk på sjukhuset köpte jag det ofta. En mustig god potatissoppa.
Potatis en riktigt bra basvara.

När i månaden kommer det pengar på kontot.
Det är troligen många som väntar på lite påfyllning. Månadsslutet väntar runt hörnet då räkningar ska betalas. Visst är det härligt med autogiro och elektroniska fakturor. Fönsterkuverten är sällsynta i vår brevlåda. Slantar in på kontot kommer lite då och då under de här två veckorna. DET bästa med att arbeta lite extra är det extra klirret i kassan. När det är tomt i kassakistan får jag le och titta Kärleken djupt in i ögonen 😊 Har jag tur och han är snäll kanske det fylls på.
På tal om pengar, har ni gemensamma pengar? Alla pengar in på ett konto? Har ni tillgång till varandras konton? Har ni strikt uppdelning av vem som står för vad?
Pengar är ett känsligt ämne något som vi Svenskar inte tycker om att prata om. Hur mycket tjänar du? En skamlig fråga. Men vi kan gärna prata om andras ekonomi. Speciellt om dom verkar ha det mycket bättre än jag själv.
Pensionärer brukar ha lätt för att prata om hur lite det kommer in på kontor varje månad. Inför pensioneringen vill det till att ha så lite fasta utgifter som möjligt då räcker inkomsterna till mycket bättre. Har man arbetat för privata aktörer som banker mm blir det ofta bättre klirr i kassan. Vi offentligt anställda får vår lilla väl förtjänta slant. Privat pensionsförsäkring eller annat långsiktigt sparande är viktigt för er som ännu är unga ÄVEN om ni tycker att pensionen verkar alldeles avlägset. Statens pengar räcker inte till allt.
Vi blir bara äldre och äldre, alla som blir äldre är inte friska eller klarar sig själva. Härligt avslut på detta inlägg eller hur?

Nu ska vi ta oss en tur till paradiset i Roslagen för att titta till det. Det brukar vi göra då och då. Vill ha koll på att allt är som det ska. Jag önskar dig en härlig söndag
Bettan

Gillar

Kommentarer

Beccassida
Beccassida,

Jag älskar kokt potatis och bakpotatis (som det blir ikväll) pommes ibland(rätt sällan men gott) Mamma gör goda hasselbackspotatis (men blir inte ofta) ”Skol” potatisen brukar vara riktigt dålig -så på jobb så blir det få potatis(ar) för mig.

nouw.com/beccassida
StenhagenBettan
StenhagenBettan,

Usch ja skolpotatisen var vidrig

nouw.com/stenhagenbettan
Beccassida
Beccassida,

Och egen ekonomi som singel🌹

nouw.com/beccassida
StenhagenBettan
StenhagenBettan,
Då är det inte lätt att ha gemensam ekonomi 🙀 (försökte vara lite rolig)
nouw.com/stenhagenbettan
Beccassida
Beccassida,

Hehe nä katterna tjänar för lite🙈😅

nouw.com/beccassida
VeraLynn
VeraLynn,

God formiddag 🥰 Her solen borte, det samme er tåken som har blitt erstattet av snøvær. Hvordan vil jeg ha mine poteter? Jo melne så de detter fra hverandre på tallerken 😊

nouw.com/veralynn
Evaeliasson
Evaeliasson,

Potatis är en bra grund till många rätter men vi har aldrig varit några storkonsumenter. Har alltid haft gemensam ekonomi då vi haft vårat företag. Vi har jobbat för att kunna ha det ekonomiskt bra nu vilket vi oxå har efter att vi sålde vår gård och skog. När jag går ut och jobbar nu så är det en extra guldkant på kontot som gör att jag kostar på mig saker jag inte gjort mycket av förut.

nouw.com/evaeliasson
StenhagenBettan
StenhagenBettan,
Härligt med lite guldkant
nouw.com/stenhagenbettan
Ditten_datten
Ditten_datten,

Älskar allt med potatis men som kokt håller jag med Rolf...Freddy väljer oftast pressad potatis till falukorv eller glutenfria fiskpinnar och det tycker jag oxå är gott....en krämig potatisgratäng, bakad potatis, sötpotatis i alla former är oxå en favvo här. T har nog aldrig ätit så mycket potatis som han får göra sen han träffade mig 😱

nouw.com/ditten_datten
Susann,

Jag tycker om all potatis fast mannen är inte lika förtjust så det har ätits mycket ris i detta hushåll. Ett gemensamt konto är vår melodi och har nog alltid haft en gemensam ekonomi.

zinnie.se
StenhagenBettan
StenhagenBettan,
Ris blir det här någon gång i veckan
nouw.com/stenhagenbettan
MariasVardag
MariasVardag,

Gillar potatis och all variation man kan göra

nouw.com/mariasvardag
MiaBartelsen
MiaBartelsen,

Jag är ingen älskare av potatis men möjligtvis Hasselbackspotatis eller bakad med god fyllning. Det tackar jag inte nej till.

nouw.com/miabartelsen
StenhagenBettan
StenhagenBettan,
Bakpotatis är gott och enkelt måltid med allt på en gång
nouw.com/stenhagenbettan
passionärsliv
passionärsliv,

Nypotatis, det godaste som finns. Våra egna eller Abbekåspotatis.

"Lönen" kommer den 18:e till mig och ja vi har tillgång till varandras konto och gemensam ekonomi. De har alltid passat oss och vad vi förstår så är det så för barnen med respektive också. Full tillit alltså.

nouw.com/passionärsliv
Passionbagareokock
Passionbagareokock,

Vi älskar potatis i alla dess olika tillagade former. Mina rosmarin potatis halvor är eftertraktade, dags att göra dessa snart igen med en bit oxe och gott i glaset 🍷 vi har ingen gemensam ekonomi, men vi hjälper varandra Ifall något skulle inträffa. Nu jobbar även jag heltid så det klirrar lite extra gott i min kassa varje månad den 27e

nouw.com/passionbagareokock
StenhagenBettan
StenhagenBettan,
Den potatisen vill jag veta mer om
nouw.com/stenhagenbettan
Passionbagareokock
Passionbagareokock,

Skala potatis, dela längsgående på mitten, skär lite i botten av potatisen så att den ligger stadigt i formen, ringa över valfri olja +flytande smör, strö över flingsalt eller örtsalt Herbamare +torkad rosmarin. Skjuts in i ugnen 30 min på 225'C, ta ut och ös. Sen in igen ca 20-40 min på 175 'C tills dom känns mjuka. Brukar bli klara ganska fort 😊

nouw.com/passionbagareokock
StenhagenBettan
StenhagenBettan,

Den ska jag prova till oxen nästa gång. Tusen tack

nouw.com/stenhagenbettan
Passionbagareokock
Passionbagareokock,

Hoppas att det ska smaka 🙏 ska bli kul att höra vad du tycker 😊

nouw.com/passionbagareokock