Bjuder du på middag?

Brukar du då ta betalt av gästerna?
Om du gör det kallas du för snål. Inte vill du bli kallad snål?
För mig låter detta helt galet.
Jag såg en artikel i Göteborgs Posten som bygger på en berättelse i DN.
Hen ville göra ett avdrag i sin deklaration för en fördrink hen inte velat ha men värdinnan tagit betalt för.
Jag vet att det bjuds till större fester med ett kuvertpris att betala innan man ska gå på festen ex disputationsfester.

Ibland kan man ha knytkalas, ett kalas där alla bidrar med något. Ibland har vi haft gemensamma middagar då någon handlar och vi alla delar på kostnaden men då är det uppgjort på förhand. Då brukar vi träffas och laga maten tillsammans.
Ofta när vi äter middag med våra vänner hos oss eller hos dem brukar ofta den som gästar vilja bidra med dessert, något gott till kaffet eller middagens vin. Detta medför troligen till att alla känner sig bekväma med att både bjuda och låta sig bjudas.

För mig är det viktigt att man håller sig på en rimlig nivå för att alla ska känna sig bekväma med att både bjudas och bjuda. Man får känna in sina vänners ekonomiska förutsättningar. Vårt gäng DREAM team som brukar träffas efter jobbet har en gyllene gemensam tråd, det ska hållas enkelt. Det viktigaste är bubblet som start, resten kan vara precis vad som helst. Värdinnan ska hinna både arbeta och ta emot sin vänner.

Något som jag tycker blir obekvämt är när man är flera vänner som äter på lokal och man ska räkna ut vad har jag ätit och druckit och bara betala min del. Jag föredrar att notan delas upp i lika delar. Jag är övertygad om att det oftast jämnar ut sig över tid. Ibland tar jag något dyrare än vad du gör.
Nu i Corona tider är det fler restauranger som tar upp beställning och betalt vid kassan redan från början. Så var det när vi 6 väninnor var ute och åt i veckan.

Hur brukar ni göra du och dina vänner?

Denna måndag tillbringar vi här i Roslagen. Vädret ser lovande ut så det blir en golfrunda idag oxå. På återhörande senare idag.

Gillar