Att fostra barn

SĂ„ enkelt att fostra andras barn 😊
BloggvÀnnen@Madelena gjorde att inlÀgg om att curla barnen.
Det vÀckte tankar hos mig. Min kloka svÀgerska Marianne sa för mÄnga Är sedan att alla förÀldrar gör sÄ gott man kan. UtifrÄn de förutsÀttningar vederbörande har just dÄ.

Jag tror att vi alla har som mÄl att fostra eller kanske vÀgleda vÄra barn till trygga, vÀnliga, ansvarstagande och goda mÀnniskor.
VÄrt mÄl med vÄr fostran var vÄra barn var att dom skulle bli sjÀlvstÀndiga och trygga vuxna mÀnniskor, goda samhÀllsmedborgare med empatiskt förhÄllande till andra mÀnniskor. Vi vill att dom ska tro pÄ alla olika mÀnniskors lika vÀrde. Dom skulle vÀxa upp i vetskapen om sina egna goda förmÄgor. Dom skulle veta att dom alltid Àr bra nog.

Barn mÄste fÄ lÀra sig grÀnssÀttning, livet bestÄr av massor av grÀnser, nÀr man lever tillsammans med andra mÀnniskor kan man inte alltid fÄ göra som man sjÀlv vill. Passa tider och vara Àrliga. Man ska lÀra sig att vara en bra kamrat och vÀn.
Barn mÄste fÄ lÀra sig att man fÄr och kan vÀlja och fÄ göra egna val.
Barn kan fÄ vÀlja vilka klÀder dom ska ha pÄ sig. Hur dom vill se ut i hÄret. Ibland fÄr man Àta en chokladboll till frukost istÀllet för gröten. Att lÀra sig göra val innebÀr att Àven lÀra sig att stÄ för de val man gjort och fÄ konsekvens av. För lite klÀder pÄ kroppen gör att man kanske fryser. För lite mat i magen gör att man fÄr gÄ hungrig en stund.

Borsta tÀnderna Àr inget man kan vÀlja bort, det Àr ett av livets mÄsten för den framtida munhÀlsa.
Ofta fÄr man tÀnka efter som förÀlder vilka krig man ska vÀlja att vinna. Att gÄ upp i tid för att komma i tid förberedd till skolan. DÀr finns inga alternativ.

NÀr man som förÀlder tittar tillbaka i backspegeln upptÀcker man att man inte alltid varit en perfekt förÀlder. Man blir medveten om att man kunde gjort annorlunda. Men man vet att man gjorde det bÀsta man kunde just dÄ utifrÄn de förutsÀttningar man hade just dÄ. TÀnk om man visste svaret innan man stÀlldes inför frÄgan och resultatet.

Jag kan med Àkta glÀdje och stolthet konstatera att vÄra barn blev superbra mÀnniskor med empati, förstÄnd och klokhet. TROTS att dom har oss som förÀldrar.

Barn kan aldrig fÄ för mycket kÀrlek och omsorg. Barn behöver leva i miljöer dÀr glÀdjen och skrattet alltid Àr nÀrvarande. Det ska alltid finnas en trygg famn att krypa upp i . Att grÄta, vara ledsen eller arg Àr tillÄtet.
Bettan

Gillar

Kommentarer

Madelena
Madelena,

SÄ fint skrivet. HÄller med dig fullt ut. Fostra har fÄtt en sÄ dÄlig klang, men vÀgleda Àr sÄ mycket bÀttre. Att fÄ göra egna val Àr sÄ viktigt för att stÀrka, och som vuxen mÄste man inte vinna varenda kamp. VÀlja sina strider. DÀremot kan vissa val fÄ sÄ hemska konsekvenser. Har sett det pÄ nÀra hÄll, men vill inte hÀnga ut.

nouw.com/madelena
StenhagenBettan
StenhagenBettan,
SÄ sant sÄ
nouw.com/stenhagenbettan
LivetsGuldkant
LivetsGuldkant,

Fint skrivet, det Ă€r detta jag jobbar med...att vĂ€gleda ungdomar som tidigare inte fĂ„tt vĂ€gledning och dĂ€rför gjort fel val 🙈

nouw.com/livetsguldkant
StenhagenBettan
StenhagenBettan,
Ett beundransvÀrt arbete du och dina kollegor gör
nouw.com/stenhagenbettan
passionÀrsliv
passionÀrsliv,

SĂ„ mitt I prick!

nouw.com/passionÀrsliv
Ditten_datten
Ditten_datten,

HÄller med dig fullt ut i ditt inlÀgg....man fÄr en uppfostran med sig men Àven om den Àr lika sÄ kan det urarta som det gjorde i vÄr familj dÀr en av 3 blev kriminell men har aldrig fÄtt nÄt straff eftersom mamma pappa skÀmdes. KÀnde misslyckande med sin uppfostran. Ser ju oxÄ mÄnga unga förÀldrar som inte vÄgar eller orkar ta striden med tex sÀnggÄende eller tandborstning

nouw.com/ditten_datten
StenhagenBettan
StenhagenBettan,
Man gör sÄ gott man kan och troligen pÄ samma sÀtt men ibland blir resultatet mindre lyckat
nouw.com/stenhagenbettan
MariasVardag
MariasVardag,

Vilket fint och sant inlÀgg

nouw.com/mariasvardag
StenhagenBettan
StenhagenBettan,
christelovergaard
christelovergaard,

Det Àr verkligen inte lÀtt och hur vÀl man Àn vill med sina barn sÄ kan det ibland misslyckas, men gÄr oftast att rÀttas till. TonÄren Àr ingen lÀtt period, en vÀn sa till mig en gÄng nÀr jag var orolig för ett av mina barn, allt skit kan hÀnda i den Äldern, det Àr nÀr det inge gÄr över som det blir problem. Det hjÀlpte mig.

nouw.com/christelovergaard
StenhagenBettan
StenhagenBettan,
Verkligen, man vill inte att det ska kosta dom för mycket
nouw.com/stenhagenbettan
Susann,

Ja, att vara förÀlder Àr nog det svÄraste en kan vara. Som förÀlder fÄr en ju inte bekrÀftat pÄ en uppfostran förrÀn de Àr vuxna. Visst, om en tittar bakÄt sÄ finns det saker en skulle gjort annorlunda utifrÄn den kunskapen en har nu fast en gör sÄ gott en kan dÄ och nu.

zinnie.se
StenhagenBettan
StenhagenBettan,
SÄ Àr det
nouw.com/stenhagenbettan
Evaeliasson
Evaeliasson,

SĂ„ sant och bra inlĂ€gg 😊

nouw.com/evaeliasson
StenhagenBettan
StenhagenBettan,
SĂ„ roligt att du tycker det
nouw.com/stenhagenbettan