10:e december

Nobeldagen
Ingen vanlig Nobeldag, vår egna tradition med Nobelmiddag tillsammans med BEST gänget är avbokat som så mycket annat.
Fysik priset
Kemi priset
Litteraturpriset
Ekonomipriset
Fysiologi/ medicin priset
Fredspriset
Ingen bal på Slottet 😢

Ikväll har vi varit på besök hos en vän som flyttat in i en helt ny lägenhet i ett helt nytt lägenhetskomplex i en helt ny uppväxande stadsdel.
Givetvis höll vi tre säkert Corona avstånd.
Det är så otroligt tycker jag när man passerar dessa stora, täta bostadskomplex så mycket belysning som pryder fasaderna. Hennes hus var inte det mest upplysta, men kvarteret.
En jättefin och smakfull lägenhet. Öppen planlösning med stora fönsterpartier ända ner till golvet. Där kommer hon troligen att trivas och finna sig tillrätta.

Tidigare idag träffade jag en fd arbetskamrat ett par timmar i Stadsträdgården med fika i ryggsäcken (givetvis) Hon hade med sig sin lilla Jack Russel valp 4 månader. Jösses så söt. Inte trivdes han i detta märka och gråkalla utan tittade bedjande på sin matte, kan vi inte gå hem nu?

Julklapp?
Idag på eftermiddagen var Kärleken iväg och hämtade vår helt nya bil, en KIA elhybrid. Samma bil som vi hade tidigare och varit så nöjda med. Den vi bytte bort var vit, den nya har en gråaktig nyans. Vi har inte sett färgen i dagsljus.

Är du klar med julpysslet?
Är en fråga som ställs idag. Nej inte är vi klara här inte. Kommande helg är vår plan att vi ska tillbringa större delar av timmarna i köket.
Mat ska lagas, lite julgodis ska fixas. Vi hoppas att vi hinner med ett pepparkakshus.
De senaste åren har vi inte bakat pepparkakshus. Småfolket har bakat det hemma hos sig. Jag tycker att vi ska skapa oss en egen tradition med att baka ett nytt pepparkakshus.
I mitt barndomshem fanns det aldrig pepparkakshus men Kärleken har det som tradition under sin barndom. Det är han som tillsammans med barnen bakat detta hus år efter år.

Jag hoppas att vi hinner klä granen som är av plast på söndag när det är Luciadagen. Även vår vackra halmbock ska få komma på plats.
När jag växte upp kläddes granen den 23 på kvällen precis som allt övrigt pynt kom på plats den dagen. Jag gjorde på samma sätt under många år. Lite pö om pö har sedan pyntet kommit fram lite tidigare. Det började med att det blev röda ljus och juldukar redan till första advent.
Julen städes ut 20:a Knut. Våra barn hade då julgransplundring. Julgransplundring var något jag drömde om som barn men fick aldrig ha eller gå på någon julgransplundring. Därför har mina barn alltid bjudit in till plundring. På samma sätt som att mina barn alltid fått chokladkalender, något jag aldrig fick!
För några år år sedan när vi övergick till plastgran från äkta vara tas granen in omkring Lucia alltså mitt i advent. Tidigare gran in så åker den oxå ut tidigare. Numera brukar jag vara nöjd med granen och tomtarna vid nyårstid. Helst inte gå in i det nya året med pågående jul.

Livet med traditionerna är föränderliga, inte kan man hålla sig kvar i allt det som alltid har varit. På samma sätt som att maten på julbordet förändras över tid. Familjens förändringar med vuxna barn och nya familjemedlemmar. Ny trender som letar sig in. Jag är stolt över att vi är föränderliga.
Bettan

Gillar

Kommentarer

Ditten_datten
Ditten_datten,

Vi fick hjälpa till att klä granen först på julaftonsmorgon.....julgransplundring var vi alltid bjudna på hos Britta (Olle Lindbergs syster) Dina grannar på Vändgatan och min ingiftasmorbror. Pepparkakshus har vi aldrig haft heller vare sig då eller under mina barns uppväxt...julgransplundring har inte mina barn haft men julen kastades alltid ut den 13/1 på pappas födelsedag....

nouw.com/ditten_datten
StenhagenBettan
StenhagenBettan,
Vi bär mycket med oss i våra minnen
nouw.com/stenhagenbettan
christelovergaard
christelovergaard,

Grattis till fina bilen, behövs ju inte fler julklappar. Allt detta julande, ja det förändras genom åren och jag tycker det är skönt att inget är hugget i sten.

nouw.com/christelovergaard
StenhagenBettan
StenhagenBettan,
Familjen förändras och med det traditionerna
nouw.com/stenhagenbettan
Ingajohansson
Ingajohansson,

Här är maten viktigast och det är överfört till barnen

Allt har sin tjusning

Julklapparna är klart viktigt också

nouw.com/ingajohansson
StenhagenBettan
StenhagenBettan,
Maten är ett måste
nouw.com/stenhagenbettan
Passionbagareokock
Passionbagareokock,

Att det förändras och att vi är öppna för detta tycker jag är en fin sak. Vi har våra traditioner men vi är ändå flexibla. Ibland har vi haft julaftons släktmiddag dagen före, en eller tom en vecka innan. Alla våra liv måste sammanfogas och Det är inte lätt alltid. Huvudsaken är att vår Udda "ifrån-normen" familjen Lyckas samlas ihop emellanåt varje år ❤

nouw.com/passionbagareokock
Passionbagareokock
Passionbagareokock,

Vi har tittat lite närmare på elhybrider, KIA är en kandidat i listan

nouw.com/passionbagareokock
Susann,

Jag är uppvuxen med pepparkakshus så den traditionen har vi fört vidare till våra barn 😊 Det är ju härligt att vara föränderlig för det ger en så många nya möjligheter 👍🏾

zinnie.se
Rydell013
Rydell013,

God morgon här är all julpynt klar hos mig 😊

nouw.com/rydell013
StenhagenBettan
StenhagenBettan,
Madelena
Madelena,

Vad man uppskattar de små sakerna nu, likaså traditioner. Skrattade gott då jag läste " vi höll coronasäkert avstånd" Vi går ju upp och försvarar oss för allt vi gör. Samtidigt satt vi och tittade på reklamen för bingolottos uppesittarkväll och både jag och min man sa att det där är inte coronasäkert... inte trängas i soffan hihi

nouw.com/madelena
StenhagenBettan
StenhagenBettan,
Visst är det så vi förklarar oss
nouw.com/stenhagenbettan