Nu har det hänt en del sen sist vi skrev något! Ny medryttare, en ny stallmedlem och nytt trick!

Vi börjar med medryttaren. Stallet har fått ännu en Malin som rider, så vi får kalla henne Lillmalin då hon är yngst. En liten tjej som ridit ca 1,5 terminer på ridskolan, och utöver det lite hos släktingar då och då. Det började med att hennes mamma ringde mig och frågade om vi hade nån häst som Malin kanske kunde rida och pyssla om. Batman stod ledig de flesta dagar, så han ville säkert komma ut på några turer, så vi bokade in att hon fick komma och provrida och se hur det kändes. Vi tog några varv på åkern, och jag sa att hon fick testa alla gångarter om hon ville. Hon fick honom enkelt att gå på tygeln i skritt och trav och sedan tog hon galopp. Batman kan bocka lite ibland, vilket han även gjorde då, men Malin red på som om inget hade hänt och fick runt han flera varv i galopp (vilket även jag som ridit några år kan ha svårt för ibland!). Redan då imponerade hon, och det har bara fortsatt. Fjärde gången hon red honom satte vi upp några små skutt så hon fick testa det, och Batman är väl lite ringrostig och Malin har inte fått hoppat så mycket än, så trots att hon föll fram lite i sadeln så bara rider hon på som ingenting. En annan sak jag blev riktigt imponerad över är då vi tog en barbackatur i skogen. Malin har bara ridit barbacka en gång tidigare och då bara i skritt, men hon verkade inte ens tveka utan var direkt med på att lämna sadeln på hyllan. Så vi gick ut, och på ett ställe började Batman bocka ordentligt, han bockade och bockade, så Malin åker av, landar fjäderlätt på fötterna och innan jag ens hunnit blinka har hon hittat en sten bredvid stigen och hoppar upp igen! Lite senare på ridturen börjar Batman trava i en lång men inte så brant nedförsbacke, jag ropar åt henne att sakta av eftersom om jag skulle trava i den backen nedför med Goldie så skulle jag studsa av, och Goldie ville ju också trava! Sen tar Batman galopp, vägrar lyssna på Malin som drar i tyglarna, Goldie blir helknäpp och jag tänker "snart åker jag av, Goldie sticker och då hänger Batman på och Malin kommer att åka av och kommer aldrig vilja rida igen!" Men Malin gjorde det jag hade gjort, hon tog tag i ena tygeln så att Batman fick lov att sakta ner för att svänga. Och då stannade han! Andra gången hon rider barbacka någonsin och klarar av en avbockning och en häst som sticker ifrån henne i galopp på samma ridtur och verkar inte ett dugg brydd! Vilken brud!

Ännu en brud som kommit till stallet är lilla Ella, Marias nya lilla fyrbening. Det är en liten korsning på 4 månader i form av en hund. Hon är inte så jättevan i stallet än, hon vill helst vara matte i hasorna men ändå inte så nära hästarna. Men det är nog något hon kommer vänja sig vid.

Idag stod trickträning på schemat för Goldie. Jag har känt mig så inspirerad i några dagar så idag tyckte jag att det var dags! Jag började med att ha lång och slapp lina mellan oss, hon skulle stanna och söka kontakt med mig när jag stannade, trava jämsides och sakta av när jag gjorde det. Sen gick vi igenom det hon kan, vacker hov, goddag, skaka och så vidare... Sen kom vi till det nya tricket som jag velat testa - stegra.

Jag har länge försökt hittat hur man gör för att lära sin häst att stegra, men det enda jag hittat är personer som skriver att man ska inte lära sin häst det om man inte vet hur man gör. Men sen hittade jag en sida med det närmaste svaret man kan få - man får leka fram det. Och det gjorde jag och Goldie. Jag vet att när vi till exempel longerar så blir hon lite busig och studsar. Så jag började lite halvt longera henne fast ändå inte, utan mest bara lekte, och då reste hon sig och jag berömde. Sen fick jag in kommando och en säkerhetsgrej för att hon inte ska skada någon. Innan hon får stegra och får godis så måste hon backa så att hon står en bit ifrån. Många säger att man inte ska lära sin häst att stegra, men vissa säger också att om man har en häst som reser sig mycket så ska man lägga in kommando för det, för då vill den inte göra det lika gärna för då är det ju "jobb" helt plötsligt. Anledningen till att jag lärde Goldie det är för att först tyckte jag det var häftigt, ett trick jag strävade efter att kunna, men också på senaste tiden har hon börjat stegra sig lite för ofta, och då vill jag prova om detta hjälper. Hur det än är, så märktes det att Goldie tyckte det var kul, hon var helt uppspelt och öronen stod spikrakt framåt hela tiden! Nu ska det bara finslipas!

/ Caroline

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Det blev en dag som alla hästarna kom ut idag! Jag red först Goldie, mamma hjälpte till med hindret/bommarna. Fortsatte med lite cavaletti och hon klarade det lika galant idag också. La sedan ut två bommar på marken med ca 3,5 meter mellanrum​ så att vi fick testa på studs. När vi fått in galoppen över bommarna la mamma upp de på "sockerbitarna" så det blev små hinder. Goldie var jätteduktig! 

Efter att jag var klar gjorde mamma i ordning Bella så att jag skulle få träna lite markarbete på henne också. Till en början samlade hon sig inte nog mycket och drog med sig bommarna då hon kom in fel och snubblade redan på den första, men till slut fick vi till det! När jag kände mig nöjd med cavalettin, både bommar på marken och lite upphöjda, satt mamma ihop alla bommar till ett hinder och Bella flög över! Hon tyckte det var superkul! Jag tror att även om varken Bella eller Goldie är så hopptränade så kan de bli riktigt fina bara man tar mer tid för hoppning!

När jag var klar med flickorna slängde jag iväg ett sms till Maria och hörde om jag skulle fixa i ordning Batman och Lad till när hon slutade jobbet. Det skulle jag, så jag tog in pojkarna och gav Batman en redig genomgång av man och svans och gjorde en hel del flätor. Han blev riktigt fin! När Maria dök upp red vi mest för kul och bara hoppade kravlöst. När Batman var nöjd med sin prestation stannade han i en av de stora vattenpölarna som blivit på åkern för att plaska i vattnet. Batman tror ibland att han är flodhäst, för vatten är nog det bästa han vet!

Fyra av fyra hästar motionerade, en lyckad dag med andra ord!

/ Caroline

Likes

Comments

​I fredags tänkte jag rida ut i skogen på Goldie och träna dressyr, precis som jag gjort på Bella för några veckor sen. Mamma skulle rida Bella också men visste inte vad de skulle göra. Jag tyckte hon kunde följa med på ett dressyrpass i skogen då jag hade tänkt hålla ett lugnare tempo. Mamma lät sig till slut övertalas, och det skulle hon inte få ångra! När jag hade ridit Bella för några veckor sen var jag noga med att hon skulle gå på tygeln innan vi började trava,  och skulle gå på tygel i trav innan vi galopperade. Hon skulle också gå på tygeln lite efter att vi saktat av. Detta hade funkat jättebra på Bella och vi hade fått fina galopper! Sen testade jag samma sak på Goldie och det funkade lika bra där, så jag vågade lova mamma på fredagen att det inte skulle gå så fort. 

Vi arbetade på precis samma sätt som jag gjort tidigare. Innan vi satte igång ny gångart skulle de gå på tygeln. I vanliga fall när jag och mamma rider brukar Goldie sticka ifrån Bella och mamma brukar få brottas med Bella för att hon inte ska kuta för fort. Men denna ridtur gick det i lugnt tempo och istället för "nej, Bella!!" hörde jag istället "braaaaa, Bella" bakom mig! Mamma såg jättenöjd ut efter varje galopp och när vi skrittade hemåt var Bella och Goldie helt slut av att behöva tänka så mycket och samla sig istället för att springa rätt på bara. Det var ett väldigt lyckat dressyrpass! 


Igår bestämde jag mig för markarbete eftersom jag har som mål att ställa upp på en pay and jump i sommar/höst. Goldie har inte riktigt den bästa hopptekniken än så jag tänkte att lite markarbete är absolut inte skadligt, haha. Vi la ut lite cavalettibommar, mamma var med och fixa bommarna om Goldie snubblade på de. Efter att ridit de några gånger så var hon jätteduktig och luftig i stegen över! Efter en stund dök Maria upp med Lad och red med oss. Han travade jättefint över bommarna! När vi hade ridit några gånger över bommarna höjde vi upp ena sidan av bommarna så att varannan lutade åt höger och varannan åt vänster. Detta gjorde ju att min snubbliga travardonna fick lyfta ännu högre på benen men det klarade hon galant! Även Lad klarade det galant! När vi var nöjda med cavalettin satt mamma ihop bommarna till ett hinder som vi hoppade. Båda hästarna hoppade jättefint. Dock hängde jag aldrig med på när Goldie skulle hoppa så jag hamnade ofta efter över hindret men det verkade inte störa henne ändå. Sen ville jag prova att ta vänster galopp och hoppa i det varvet eftersom Goldie är så svag i vänstergaloppen. Jag tog galopp, hon gick suuuperfint på tygeln och jag ställde mig i lätt sits och Goldie bara flög över hindret! Det kändes så mjukt och perfekt! Det kändes som att markarbetet hade gjort stor skillnad på bara ett pass! Nu är motivationen på topp igen! 

Idag har jag planerat att fortsätta markarbetet men idag sätta upp två små kryss så att vi får träna studs. Alltså mer markarbete i galopp idag då det nästan bara blev i skritt och trav igår. Få se hur det går!

/ Caroline

Likes

Comments

​I lördags fick jag och Mattias äntligen fingret ur och drog på tolkningsselen på Goldie och lånade en pulka. Jag red såklart och Mattias åkte pulka bakom. Vi har 15 minuters skrittväg till travbanan, hela vägen dit fick han åka bakom och väl på travbanan släppte jag Goldie så att hon fick springa (nästan) hur fort hon ville i vilken gångart hon ville. De två första varven var det travartraven som gällde! Jag har aldrig någonsin ridit så fort på Goldie! När vi kommit runt tog jag ner henne så hon fick andas lite och sen släppte jag iväg henne för ett tredje varv, dock ville jag att hon skulle galoppera detta varv. Och fort gick det! Efteråt var hon helnöjd och öronen stod spikrakt framåt hela vägen hem!

/Caroline

Likes

Comments

Mycket har hänt sen senaste inlägget. Sist skrev jag om Goldies bakkota som var svullen och att jag var lite nojig över det, kan nu säga att veterinären sa att det inte var någon fara, hon fick vila i 2 veckor och ta det lugnt med bara skritt och trav 2 veckor till, nu är det full fart igen!

Det har ju som sagt hänt en del sen sist, veterinären kom och fixade tänderna på alla kusarna i stallet. De får lugnande då verktygen veterinären använder kan vara lite otäcka, och förra året räckte inte den dos Goldie fick så i år gav han henne lite mer på en gång. Men det räckte inte heller, hon fick ännu mer, haha! Batman stod inne i sin box med benen nästan i kors, trots det var han fortfarande lika stabil som alltid.

En dag var jag, mamma Pernilla och Malin ut på en barbackatur, något vi aldrig har gjort ihop förut. Det gick jättebra trots att både Batman och Bella var lite bralliga.

Lillemans inridning går framåt! Jag var och hängde på honom för några veckor sedan (hade bara tid på helger), och han bara stod där och nosade mig i knävecken, försökte inte alls bocka av mig eller så! Nästa gång jag var dit hängde jag lite mer på honom, och när jag kände att det skulle gå gled jag upp på ryggen på honom och satt där. Även då stod han bara och nosade mig i knävecken. Gången därpå gick vi våra första steg. Skrittade runt lite i hagen för att se hur han reagerade, men det var som att han aldrig gjort annat! Han blev till och med uttråkad en gång när vi gjorde halt, så han skrapade med hoven och stegrade sig lite, men det är det enda. Har tyvärr inga bilder, bara filmer, från när jag ridit honom, kanske lika bra då jag red honom första gången hade jag inte ens hjälm, haha! Igår var jag där igen och red, och då gjorde han inget dumt alls, och var jätteduktig när vi gjorde halt. Den hästen ​vill​ verkligen lära sig.

Goldie gör också framsteg! Har ridit henne flera gånger på åkern i bara halsring, och det funkar super! Har även travat en del. Nästa steg är galoppen och sen rida ut. En till sak jag testat med henne är att tolka bakom. Hon är livrädd för släpande ljud, men trots det kunde min minsta lillebror åka tefat bakom henne utan att hon brydde sig. Det var riktigt kul!

Igår blev det också en tur på Goldie med Pernilla på Bella och Maria på Lad. Vi red ut i skogen och satte upp ett litet träd över vägen och hoppade, jag lär säga att Goldie är väldigt hoppsäker, har dock inte den bästa tekniken, så hon hoppar när man minst anar det, ibland precis innan, ibland någon meter innan, haha!

/ Caroline

Likes

Comments

Goldie och Bella väntar på tandläkaren

Benen i kors men ändå lika stabil

Mys med trött häst

Pepparkakor hästarna fick, dock hade alla ramlat ner dagen efter...

Barbackatur med Malin och Pernilla

Inga fel på Goldies ben här inte!

En liten barbackatur på julaftons morgon

Världens bästa varmblod

Det är så här man rider "stressade" varmblod!

"Vad gör du där uppe?"

Hinderbygge i skogen med en hjälpsam häst

Likes

Comments

I förrgår när hästarna kom in reagerade jag på att Goldies ena bakkota så större ut än den andra, men trodde jag inbillade mig och tänkte inte mer på det. Igår fick jag meddelande från min stackars medryttare, hon har ridit Goldie totalt 4 gånger, de 2 senaste utan att jag var med, och sen händer det här liksom... Hon skrev att hon var ute med Goldie men hade hoppat av för att hon kändes oren i traven och vände om och gick hem. Hon skrev också att hon hade dåligt samvete för det. Men vad ska man göra? Det är sånt som händer, hon har säkert lyckats med något i hagen eftersom jag såg det kvällen innan men inte tänkte mer på det. Visst är det tråkigt att Goldie är dålig och icke ridbar och att Emma inte fick rida fullt ut, men veterinären kommer på lördag och ska vaccinera och kan säkert kolla då. Jag bad om tips i en facebookgrupp och blev tipsad om att smörja in med arnika, vilket jag har gjort nu. Nu får tiden läka henne.

Är dock lite nojjig utifall det skulle visa sig vara något allvarligare än en stukning, eftersom man inte kan försäkra benen av någon anledning på travare, åtminstone inte på Goldie. Så om det skulle bli något som blir för tok för dyrt att vi får lov att ta bort henne så ger jag upp det här med hästar. Förra hästen fick vi ta bort för epilepsi och cushings syndrome, och var ganska precis att jag hade haft henne i två år, tror det skilde fyra dagar... På annandag jul har jag haft Goldie i två år, så nu är jag nojjig att det ligger någon förbannelse över mig att vi får lov att ta bort henne också... Haha, känner mig jättetöntig. Men det är troligen inget värre än en stukning, så håll tummarna för att jag snart får ut och galoppa på min racertant snart igen!

/ Caroline

Syns kanske inte så bra, men kotan på högra bilden är ca 1 cm grövre än den andra...

Likes

Comments