Detta recept har jag hittat på SAVORY NOTHINGS och skulle säga att det passar studenten som har en slatt vitt vin kvar i flaskan efter helgen eller någon som bara vill äta en otroligt god pasta.

Ingredienser

300 g Pasta
100 g bröd (använd gärna ett gammalt bröd som torkat)
3 tsk olivolja
3 dl persilja (hacka)
2 Sharlottenlökar (finhackad)
4 vitlöksklyftor (riven/pressad)
1/2 teskedar chiliflakes
2 dl vitt vin
2 tsk smör
Salt
Peppar
Citronskal (valfritt)
Parmesan (valfritt)

Tillagning

1.
Hetta upp olivolja och stek brödbitarna tills de fått färg och blivit krispiga, du kan behöva addera ytterligare olivolja om de inte "suger åt sig ordentligt". Använder du gammalt bröd så kommer det gå relativt fort.

2.
När brödbitarna är färdiga, addera persilja. Salta och ställ åt sidan

3.
Koka upp pastavattn, salta generöst.

4.
Hetta upp olivolja i en stekpanna och stek sharlottenlök i ca 1 min. Addera sedan riven vitlök & chiliflakes och stek i ca 2 min.

5.
Addera vin och låt puttra i ca 3 min

6.
Addera hönsbuljongen samt bladspenaten och låt sjuda i ca 5 min

7.
Ta av från plattan

8.
Addera grädde, smör och smaka av med salt och peppar

9.
Häll av pastan. Addera brödbitarna och häll på såsen

10.
Addera permesan & rivet citronskal

11.
NJUT


Otroligt gott och perfekt för matlådan


Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

En liten vegetarisk pasta från linas matkasse.

Jättegod, dock skulle jag eventuellt byta ut mjölken mot grädde för att få den lite mer krämig. JAg kan också uppleva att det saknas lite syra och skulle kanske lägga till en skvätt citronsaft eller citronpeppar men det är givetvis en smaksak!

4 portioner
Ingredienser

1 Gul lök
4 Vitlöksklyftor
200 g Grönkål
360 g Penne
1 Portabellosvamp
200 g Karljohansvamp
Smör
Salt
Peppar
2 tsk Vetemjöl
3 dl Mjölk (alternativt grädde)
4 äggulor
1 bit Parmesan

Tillagning - 30-40 min

1. Koka upp saltat vatten till pastan, tillaga enligt förpackningen. Spara 1 dl pastavatten för att använda senare

2. Finhacka den gula löken och pressa 4 vitlöksklyftor. Skär bort stammen från grönkålen och finstrimla bladen.

3. Tärna portabellosvampen och karljohansvampen (2x2 cm) Fräs dessa i lite smör i en stekpanna i ca 2 minuter. Tillsätt lök, vitlök och grönkål och fräs allt ytterligare i 2 minuter. Krydda med salt och peppar.

4. Pudra över vetemjöl och tillsätt mjölk/grädde. Låt puttra i ytterligare 2 minuter.

5. Blanda ihop karljohansvampsåsen med den nykokta pastan och tillsätt 1 dl pastavatten. Smaka av med salt och peppar. Här skulle jag eventuellt tillsätta lite citronsaft alternativt citronpeppar om du upplever att det saknas syrlighet.

6. Lägg upp pasta, toppa med finriven parmesan och en äggula.

Hoppas det smakar!

Kyss & smek från mammsen!

Likes

Comments



OJOJ, vegetariskt! Detta recept har jag sprungit på här och jag har redan nu några små förändringar som jag skulle vilja förslå! Först och främst getost, herregud vad gott det skulle vara på! Och kanske en liten sträng honung!

Groddarna skall marineras i salt och limesaft, jag upplevde att detta var gott men det går absolut att hoppa över om du inte känner dig sugen på det. 


Men annars behöver du följande

4 portioner
Ingredienser

4 gula lökar
5 rödbetor (ca det skall bli till 200 g) - Färska eller förkokta
(valfritt) limesaft
(valfritt) Groddar
(valfritt) salt

200 g risottoris
75 g olivolja
4 dl vatten
50 g Parmesan
(förslagsvis Getost)
Salt
Peppar


Tillagning
1. Börja med att sätta ugnen på 205 grader, lägg 3 av dina 4 lökar i en ugnsäker form och låt dom bakas i ca 45 minuter. Medan dessa bakas kan du börja med risotton.

2. (om du använder förkokta rödbetor, spara saften) Tärna rödbetorna i 5mm x 5mm stora tärningar. Små ska dom vara små!. Finhacka även den resterande gula löken.

3. Om du har valt att ta med de lime-marinerade groddarna skall du nu preppa dessa. Lägg 30 g groddar, 30 g limesaft och 8 g salt i en skål. Orkar du inte väga allt, gå på känsla. De ska marineras i limesaft och saltas lite. Så illa kan det inte bli.

4. Lägg risottoris, olja, finhackad lök och 1-2 tsk salt i en kastrull. Hetta upp på lågtemperatur tills löken mjuknat.

5. Addera sedan ca 1 dl av vattnet, låt detta koka tills vattnet är så gott som borta. Rör om under tiden.

6. Addera resterande vatten och rödbetskuberna och låt detta puttra tills vätskan är så gott som borta, rör om hela tiden!

7. Medan detta kokar borde löken blivit klar, skala denna så att det endast är det mjuka, vita, av löken kvar. Detta skall du mixa med en stavmixer tills det är en slät puré.

8. Addera rödbetsjuicen och låt även denna koka tills all vätska är bunden i riset. Nu borde din risotto vara krämig och näst intill färdig.

9. Addera lökpurén & parmesanen och rör om så att det blandas in i risotton. Smaka av med salt och peppar.

10. Lägg upp i djupa fat eller skålar, toppa med de lime-marinerade groddrna. Här kan du även slänga på lite getost enligt min smak!

Kyss & Smek!

Likes

Comments


Här hemma i stugan har vi Linas Inspirationskasse som levereras en gång varannan vecka. Ibland är det riktigt goda recept och ibland lite mindre lyckade vilket förhoppningsvis inte beror på mig utan på att receptet är genuint äckligt.

Detta recept föll oss alla i smaken!

Jag upplevde att sechuanpepparen hade en väldigt speciell smak som jag kan tänka mig inte faller alla i smaken. Är detta fallet alternativet att den är svår att få tag på skulle jag använda mig av vanliga svartpepparkorn.


4 portinoner
Ingredienser

600 g Kycklinglårfilé
1 Gul lök
50 g Ingefära
300 g Pak Choi
3 tsk Sechuanpeppar
4 st Stjärnanis
1 ask Sugarsnaps
2 st Vitlöksklyftor
Chili flakes
2 tsk Honung
4 msk Japansk soja
2 tsk Kinesisk soja
Olja
Salt
Peppar
En flaska Ginger beer (á 275 ml)
1 msk Vetemjöl


Tilllagning ca 30-40 min

1. koka upp 3 1/2 dl jasminris enligt anvisningarna på förpackningen

2. Finhacka ingefära, lök & vitlöken. Kär kycklingen i mindre bitar - ca 3x3 cm.

3. Mortla sönder sechuanpeppar

4. Fräs kycklingen i en stekpanna med olja i ca 1-2 minuter. Tillsätt lök, vitlök och ingefära, stek ytterligare 2 min. Blanda därefter ner Sechuanpeppar och vetemjöl.

5. Tillsätt ginger beer, kinesisk soja, japansk soja, honung och stjärnanis och låt sjuda i ca 7 minuter.

6. Strimla pak choi och fräs denna i olja tillsammans med sugar snapsen. Salt och krydda med chili flakes.

Kyss & smek


Likes

Comments


Ännu ett recept från Allt om mat som jag fastnade för. Detta är dock inte något för den som ogillar fänkål. Då hade jag istället ersatt fänkålen med mer zucchini och bladspenat!

OBS! Torsken skall rimmas i 40 minuter så förbered detta innan! Tänk också på att välja en torsk som håller ihop! Gärna torskrygg eller EKO-torsk då dessa brukar vara av bättre kvalité!

4 portinoner
Ingrediender

Rimmad torsk
4 bitar torsk (á 125 gram)
1 dl Strösocker
1 dl Salt
1 liter vatten
2 msk smör

Grönsaker
1 Zucchini (ca 350 g)
2 st Fänkål (ca 500 g tillsammans)
2 Vitlöksklyftor
20 Körsbärstomater
1 msk Olivolja
160 g färsk Bladspenat
4 msk Pinjenötter
Salt
Svartpeppar

Limesmör
1 Lime (skal & saft)
50 g rumsvarmt smör
1 Vitlöksklyfta
1 krm Salt
1 krm Peppar



Tilllagning - ca 40 minuter

1. Blanda socker, salt och vatten till rimningslagen. Rör tills socker och salt lösts upp. Lägg i torsken och låt stå i rumstemperatur ca 40 min.

2. Sätt ugnen på 125°.
Smör: Skölj limen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 0,5 msk saft. Blanda smör, limesaft, skalad och pressad vitlök, salt och peppar. Forma smöret till en rulle i smörgåspapper eller plastfolie. Ställ kallt att stelna.

3. Grönsaker: Ansa och finstrimla squash och fänkål, gärna på mandolin. Skala och skiva vitlöken.

4. Låt torsken rinna av och torka den med hushållspapper. Bryn smöret i en stekpanna. Lägg i fisken och stek den ca 1 minut på varje sida. Lägg fisken på ett ugnssäkert fat och stek mitt i ugnen till 55° innertemperatur, ca 15 min.

5. Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna, ställ åt sidan.

6. Fräs tomaterna i 1 msk olja i en stekpanna ca 3 min. Ta upp dem på ett fat. Fräs de strimlade grönsakerna och vitlöken i 1 msk olja ca 3 min. Vänd ner spenaten och tillsätt tomater och nötter. Smaka av med salt och peppar.

7. Skär limesmöret i skivor och rulla dem i limeskalet. Servera fisken med de frästa grönsakerna och limesmör.


Kyss & smek!


Likes

Comments


Detta recept är lånat från Allt om mat, men eftersom mitt matsällskap inte är ett större fan av koriander byttes korianderpeston ut mot en basilkapesto. Är det en korianderälskare som läser detta recept så föreslår jag att ni kikar in på länken ovan!

4 portioner
Ingredienser

800 g Palsternackor
4 bitar Laxfiléer (á 125 g)
2 msk Olivolja
1 tsk Flingsalt
2 krm Svartpeppar
1 tsk Salt
1 msk smör

Limesås:
2 dl (en burk) crème fraiche
0,5 Lime
0,5 tsk Sambal oelek
2 krm Salt

Basilikapesto
1 Vitlöksklyfta
25 g Parmesanost
1 kruka Basilika (koriander om ni föredrar detta)
2 msk Balsamvinäger, vit
1 dl Olivolja
0,5 tsk Flingsalt
1 krm svartpeppar


Tillagning - Ca 40 minuter
Glöm inte att lägga laxfiléerna på tining i varmt vatten om du köpt frysta!

1. Sätt ugnen på 200°. Skala palsternackorna och skär dem i stänger. Lägg dem i en ugnssäker form. Ringla över olja och strö över flingsalt. Rosta mitt i ugnen ca 30 min, tills palsternackorna fått lite färg och känns mjuka men med lite tuggmotstånd.

2. Limesås: Skölj limen i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 1 msk saft. Blanda crème fraichen med limesaft, -limeskal och sambal oelek. Krydda med salt. Låt stå i kylen fram till servering.

3. Pesto: Skala vitlöksklyftan. Riv osten. Mixa alla ingredienser med mixerstav. Krydda med flingsalt och peppar.

4. Krydda laxbitarna med salt och peppar. Stek dem i smör ca 4 min på varje sida.

5. Blanda palsternackorna med basilikapeston. Servera med lax och limesås.


Kyss & Smek, hoppas det smakar!


Likes

Comments