Hej!

Idag är sista dagen på IUSY International Seminar, och vi gör just nu det sista/avslutande grupparbetet som sedan ska redovisas. Vi är uppdelade i fyra grupper och ska diskutera tre frågor gällande Socialist International.

Igår arbetade vi med SGD's arbetsplan (tror jag?), det var iallafall ca 12 olika 'teman' ex: fattigdom, utbildning, kvinnors rätt i samhället osv som man sen skulle välja 4 'viktigare' teman och så delades vi upp i fyra grupper utefter dessa teman. Jag gick till temat 'gender equality' för att jag tyckte den var viktigast för mig.

Vi har jobbat på under långa dagar med långa arbetspass, och arbetat väldigt flitigt! Det är en riktig upplevelse att göra detta eftersom, som jag skrev igår, det är människor från olika delar av hela världen här. Man lär sig andras synsätt på politik, hur andras vardag är och hur andra upplever saker. Det är så coolt att det är så olika!

Jag är så tacksam för att jag får åka på det här och allt denna resa har gett och kommer att ge mig!


Lina Karlsson, Feministisk Talesperson samt Internationell ledare i SSU Gotlands distriktsstyrelse

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Hej kära ssu:are!
Denna helg är jag, ssu gotlands internationella ledsre, på ett seminarium som IUSY håller i! Jag kom hit till Stockholm igår eftermiddag och är här tills på söndag. Med mig är internationella ledare från alla möjliga olika delar av landet!
Vi är här för att lära oss om IUSY, vad de gör, vi pratar internationell politik i helhet och diskuterar politiska frågor och mål.

Jag kommer ta med mig en massor av ny och nyttig information från detta seminarium och jag kommer göra mitt bästa för att använda allt jag kan i ssu på gotland!

Det är folk från olika delar av hela världen här; Spanien, Bryssel, Nederländerna, Väst-Sahara osv osv. Det är väldigt givande och kul!

Puss och kram, fortsätt kämpa!🌹

Likes

Comments

Det finns en sak som jag har tänk på väldigt länge och som jag funderat på varför det är så...

Den saken är, varför ska de flesta tjejerna springa efter alla killar och förlora sin/sina kompisar på kuppen? Nu vill jag inte dra alla tjejer över en kam, men nu tänker jag i helhet. Det jag menar är att så fort en kille vill något så finns vi tjejer alltid där, håller ni med mig? Vi springer efter dem som om killar vore gudar, men när ska killar börja springa efter oss?

Jag kan ta ett exempel från mina egna erfarenheter. Jag sårade en tjej och jag gjorde något väldigt dumt och elak mot henne. Jag kan inte säga att vi var nära vänner, men vi visste vem vi var och vi hade hängt någon gång och skrivit på sms osv. Men jag gjorde en sak med hennes kille som hon var på g/var tillsammans med. Jag har fullförståelse på att hon är arg, besviken, hatar mig etc. Det får hon göra. Men vad tror ni hände med den där killen? Jo, det ska jag berätta. Så som jag uppfattade var hon också skitsur på honom och allt det där i början. Men något halvår senare är de kompisar igen. Jag vet som sagt inte om hon har godtagit hans ursäkt, men de är kompisar. Varför, varför, varför? Hur i hela världen kan hon förlåta HONOM men inte MIG när han är precis lika dum i huvudet?Förstår ni hur jag menar nu? Vi förlåter alltid den där killen, men inte den där tjejen. Fast det är lika mycket bådas fel.

Jag förstår om man gillar den där killen så otroligt mycket, men kom igen tjejer, är det verkligen värt om att satsa på honom när han redan har visat att han inte är något att ha. Vi tjejer måste sluta springa efter killar och istället bli starkare tillsammans! Vi kan bättre än så! Det är bättre att ha en vän för livet än en kille något år.

En annan grej som jag har märkt och som jag stör mig på är att tjejer gillar att ta andras killar. Ursäkta, men vad tror ni att ni håller på med, en fråga? Om man är i ett förhållande så hitta någon annan. Eller om din bästa kompis eller vän berättar för dig att den har ett haff, försök inte själv att flörta med den killen. Tro mig, jag vet. Jag själv har varit med om det och min stora syster som är vuxen har har också det. Kom igen, ska till och med vuxna människor bete sig så? Det är piiiiiiinsamt!

Jag vet att killar kan vara så sjukt elaka och bara utnyttja oss tjejer (självklart finns det tvärtom oxå!!). Men vet ni varför killar gör det tjejer? Jo, för att vi springer efter dem. Om de har varit otrogna mot dig, varför är du kvar? Om han vet att du har förlåtit honom en gång vet att han du kan göra det igen. Att lämna någon man älskar mest av allt är det smärtsammaste som finns. Men att en pojkvän ska vara otrogen, är det bättre? Det är en fråga du borde ställa dig själv. Du ska alltid se till så att du mår bra. Ha personer i din omgivning som lyfter upp dig och inte drar ner dig.

Efter att du har läst det här, hoppas jag att ni har fått en tankeställare och verkligen väljer dina val du gör. Som sagt, förlåter du killen som har varit en skit, kan du också förlåta tjejen som har varit en skit. Vad är skillnaden? Att du är otroligt kär i kille? I såna fall har kärleken gjort dig blind...

Tilde Granath, vice ordförande SSU Gotland.

Likes

Comments

Tänk dig en vacker kvinna.

Kanske tänker du på en kändis, en vän, en familjemedlem. Nu vill jag att du fokuserar extra mycket på hennes ansikte, hennes kropp, hennes hållning och hennes attityd.

Nu vill jag att du istället tänker på en vacker kvinna år 1500. Om denna kvinna inte levde på 1500-talet utan istället 2016, hade hon med stor sannolikhet inte blivit kallad vacker.

Det här är bevisar att man inte föds med skönhet. Skönhet formas av samhället. Det formas av reklam, mode och smink industrier. Vi lever i ett samhälle fyllda av reklam och media, Photoshop och botox. Vi lever i ett samhälle då vi lär oss att om vi har storlek 36 i kläder så är vi perfekta, även om de flesta normalviktiga kvinnorna har storlek 40 – 42. Vi måste slå oss fria från kedjorna samhället satt på oss och vår syn på perfektion.

Det här ämnet kom jag att tänka på när jag läste en artikel där en äldre kvinna på framsidan av tidningen poserade. På sidan av tidningen stod det med stora bokstäver "Christina 60 år! Alla hennes skönhetstips för att se ung ut."

Jag tittade på tidningen, mållös.

Jag tror att män och kvinnor bör åldras med stolthet. Människan ska enligt forskning fortsätta bli äldre och leva längre liv. Med hjälp av vetenskap och teknologi så kan även den äldre generationen vara aktiva. Denna kvinna utstrålar o ena sidan ett positivt meddelande: att även om du är 60 kan du vara aktiv och sexig. Hon är fortfarande hälsosam och har självförtroende om sitt utseende. Men samtidigt så ger detta också ett helt annat meddelande. Genom att ha på sig en baddräkt och posera på ett förförande sätt, visar det män och kvinnor att se 20 år yngre ut är en förväntning, inte ett val.

Enligt mig så ska vi alla känna oss attraktiva vid alla åldrar. Det ska inte spela roll om vi är 15 eller 85, det är viktigt att ha självförtroende. Men det betyder inte att, för att vara attraktiv, så måste en se 30 år yngre ut. Under 2 decennier blev 40 det nya 30, och nu har 60 blivitdet nya 40. Varför kasta bort vår tid och våra pengar på att sudda bort tid, sudda bort erfarenhet och att titta bort från det faktum att människor blir äldre? Många blundar för det faktum att det är verkligheten, medan andra är glada för åren och minnena de fått och är tacksamma för livet de blivit givna.

Kvinnor får starkare röster. Vi är bestämda och vi hörs. Jag tycker inte att om man är ett speciellt nummer, ska det påverka den man är och vad man har för rättigheter till ett bra liv. Att vara storlek 38 eller 52, 90 eller 22 år. Det ska inte spela roll.

Det ska inte spela roll om en individ är 20 eller 40 år, vi måste sluta döma deras kroppar och istället se deras riktiga prestationer. Det här betyder mycket för mig som person. Jag vill inte ha en gravsten där detstår "Här ligger My, hon var tjock och vägde x kilo." Jag vill bli ihågkommen för mina bidrag till samhället och för min karaktär - inte för mitt utseende eller hur många kalorier jag åt.

Det är dags att, när du tänker på vad att vara vacker är, istället tänka dig vad det borde vara. Att inte tänka på en form, utan på dinegen standard.

Eller ännu bättre, tänk på skönhet som en attityd, som självförtroende, som karaktär.

Om 300 år så kommer skönhetsstandarden blivit ändrad, så vi har ett val att göra. Vi kan acceptera vad samhället kräver av oss, eller så kan vi själva bestämma vad skönhet är. Det kanske innehåller träning eller smink, eller kanske att sätta upp håret och låta alla vara som de vill vara. Det spelar ingen roll, för det är du som kommer få bestämma, inte framsidan av en tidning.


My Frändestrand

Likes

Comments

Först samlades vi allihop vid hamnen 15:30 på torsdag eftermiddag, sedan gick vi på båten och satte oss vid våra sittplatser. Björkhagafonden och S-kvinnor bjöd SSU på resan, vilket var väldigt generöst av dom! Vi åt kvällsmat (SSU åt gemensamt) och sedan när vi kommit iland (ca 20:00) så tog vi båtbussen till Stockholm Central och därifrån tog vi tunnelbanan till hotellet vi skulle bo på, och checkade in i våra rum. Nu var klockan omkring 22:00 och vi bestämde att S-kvinnor och Björkhagafonden fick hitta på något om de ville, och vi i SSU bestämde oss för att gå till Mc Donalds för att äta lite. Vi gick sedan hem och sov, och det var slutet på dag 1.

På fredag morgon åt vi frukost på hotellet och sedan bar det av till 68:an i Stockholm där de flesta S-föreningar håller till, samt Socialdemokraterna Stockholm. Där diskuterade vi S-kvinnors aktiva frågor och det blev diskussion samt förslag, och vi gick alla därifrån med lite älvar anamma inombords! Verkligen peppande att vara där, och vi fick också med oss något som heter ''Makthandbok'' där det står hur vi som kvinnor ska få våran hälft av makten i samhället och dylikt.

Efter 68:an bar det av till Utrikesdepartementet där vi träffade Laila Naraghi som är politiskt sakkunnig hos utrikesminister Margot Wallström. Det var hög sekretess där vilket jag personligen tyckte var lite coolt, liksom lilla JAG fick komma in i en så viktig byggnad! Laila föreläste för oss om Feministisk utrikespolitik och tog upp lite statistik vilket jag var snabb med att anteckna! Så jag skulle vilja redovisa lite utav det jag skrev ner för er.

78% av världens parlament uppehålls av män
70% av jordbruksproduktionen och 2% av vinster är från/genom kvinnor i Afrika.
Hemmet är den mest utsatta platsen för kvinnor, då det är vanligast att man blir sexuellt trakasserad/våldtagen/misshandlad av någon man lever med, ex ens partner eller syskon/föräldrar.
Vissa länder antyder att dess religion strider mot abort och gör det till sin enda anledning att förbjuda abort.
Citat från Margot Wallström : ''First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win''


När vi lämnat Utrikesdepartementet så var vi också peppade och förargade över hur jämställt det är idag mellan kvinnor och män, och vi gick för att äta lunch med Hanna Westerén. Efter lunchen följde vi med henne till riksdagen. Där gick vi på rundtur inne i Riksdagen (vilket jag aldrig gjort) och fick se bland annat Andra kammaren vilken Socialdemokraterna uppehåller idag. Vi fick också se rummet (snarare salen) där alla debatter mf sker, den man ser på TV. Sedan fick vi sätta oss i Näringsutskottets rum, där vi fick träffa och prata med Ylva Johansson. Hon berättade hur partiets arbete går, och det hon berättade för oss var väldigt hoppfulla saker! En hel del satta mål som ex högern hånat och sagt att vi (S) aldrig kommer klara, är nätt och jämt klara redan! Efter riksdagen fick vi några timmar för oss själva, så vi i SSU bestämde att gå till Kulturhuset och ta oss en god och välbehövlig fika! Sedan gick vi i lite affärer och sedan samlades vi för att ta båtbussen tillbaka till Nynäshamn för att slutligen ta båten hem. Fredagen var en intensiv men lärorik och rolig dag! Vi var alla väldigt trött när vi kom i hamn ca 23:30 i fredags natt, så det blev ett kort men varmt avsked.
Tack för denna fantastiska upplevelse Björkhagafonden samt S-kvinnor!


Lina Karlsson, feministisk talesperson i SSU Gotland


Likes

Comments

Idag har vi i SSU Gotland flitigt firat första maj hela dagen lång! Först åt vi hotellfrukost med Socialdemokraterna Gotland samt S-kvinnor på Scandic Hotell Visby, därefter åkte vi tåg (hur kul var inte det!) till Bingeby i Visby för att gå demonstrationståg och höra vackra tal från både Socialdemokraterna Gotland samt oss själva; SSU! My Frändestrand höll tal här i Visby, Fanny och Emma sjöng och spelade grymt bra för oss och vi andra delade ut godis till barnen, samt nyckelringar och pins till de äldre.

Sedan bar det av till Rute, en socken på norra Gotland. Där hade vi också ett demonstrationståg samt hölls det tal, dock av vår ordförande Jonathan Carlsson samt Socialdemokraterna Gotland. Där bjöds vi också på sång och spel av våra fina ssuare Fanny och Emma! Efter talen och sången så avslutade vi dagen med att gemensamt sjunga Internationalen.

Det har varit strålande väder från morgon till kväll här på Gotland och vi har alla gått hem glada med trötta!
Vi hoppas att ni också hade ett fantastiskt mysigt första maj firande!
🌹

(Det blev dock inget candypong, så vi delade ut godis istället)

Likes

Comments

Hej kära ssu:are!
Igår var vi i distriktsstyrelsen på Socialdemokraterna Gotlands årsmöte. Det vi främst var där för var för att representera SSU Gotland och svara och debattera för motionerna vi skrivit. Det blev en het debatt på en av våra motioner som i helhet handlade om att kritisera partiets invandringspolitik. Debatten var som sagt het men dessvärre så 'förlorade' vi och hela motionen avslogs (man kan säga att Socialdemokraterna Gotland inte tog till sig motionen).

Besvikna och trötta åkte vi hem från mötet igår eftermiddag, men vi ska vara stolta! I år var första gången på 2 år som SSU ens yttrade sig på mötet. Vi var många som gick upp i talarstolen å SSU:s vägnar. Vi är taggade på nästa år och hoppas då på att få igenom fler motioner skrivna i SSU.

Stå upp för kamp!❤️

- Lina Karlsson, feministisk talesperson SSU

Stort tack och klapp på axeln till alla er på årsmötet som var för våran sak och som trodde på oss!
❤️👊🏻

Likes

Comments

Hej och välkomna till SSU Gotlands blogg!
Här skriver vi om medlemsmöten, våra politiska åsikter i Distriktsstyrelsen samt viktiga ämnen och frågor som rör partiet eller som partier jobbar för. Kort och gott så kommer vi skriva när något händer eller ska hända, samt när vi vill dela med oss av något, exempelvis det sistnämnda i förra meningen. Vi hoppas att ni ska tycka att denna blogg är till någon nytta och vi är alltid redo att ta diskussion med er allihop!

Välkomna!

Likes

Comments