Idag har vi tillsammans med två nepalesiska tjejer från praktiken och vår hyresvärd och hennes lilla son varit vid Swayambhunath aka Monkey tempel. Vi hade bestämt med tjejerna från skolan att vi skulle se vid 11:00 imorse och de dök upp vid 12:00 (tider är inte så exakta här..) och under den tiden hade vår hyresvärd kommit på att hon också ville följa med, så vi blev en hel grupp idag! Väldigt märklig sak egentligen, hemma hade man ju aldrig ”hakat på” någon eller några som har planer som man egentligen inte känner, men här känns det som världens naturligaste grej. The more the merrier!

Resan till Swayambhunath är en mil lång och tog strax över en timme med buss. Bussen vi åkte med var helt fullproppad så folk hängde ut genom dörrarna... Under bussturen pratade vi med tjejerna och kom in på alkohol, en av tjejerna hade med sig en flaska vin som hon tänkte att vi kunde dela idag, men hon vågade aldrig ta upp den i och med att vår hyresvärd var med (och på vårt hostel är det ej tillåtet med alkohol). Vi frågade lite om åldersgränser och sånt för alkohol här, men tydligen finns det inga sådana gränser. Många börjar dricka och ”smoke weed” när de är runt 12 år gamla.. ”Nobody cares about them” var hennes ord när hon märkte att vi reagerade på det hon sa. Så fruktansvärt!

När vi väl var framme möttes vi av ”the golden buddhas”, tre stycken JÄTTESTORA guldiga skulpturer av Buddha. De var så coola att se, verkligen något ut över det vanliga! Vi fortsatte sen vandra upp för en himla massa trappor.. Längs med vägen hade vi sällskap av en hel drös med apor (därav Monkey tempel) och vi blev helt till oss, så kul! Strax därefter attackerade en av aporna den lille killen som var med oss och vi blev livrädda, så det var inte så mysigt med aporna som vi trodde - haha! Efter vandringen upp så hade vi utsikt över hela Kathmandu och fick även se det fantastiskt fina templet!

Dagen avslutade vi med lite mo-mo och ”not so spicy” sås... Det vet vi inte riktigt om vi håller med om. Men kul har vi haft idag! Och nu väntar en ny veckas praktik. Spännande att se vad denna veckan har att erbjuda!

Tre maffiga guldiga skulpturer av Buddha.

Living on the edge när man tar bilder på apor då de går till attack när man har något i handen 👐🏼

Alla de färgglada lapparna man ser är buddistiska mantran och önskningar. Var fullt av sådana hela vägen upp till templet. Templets ögon symboliserar att ”Buddha is watching you” 👀

Kastade mynt i en lyckobrunn och tog groupie med dagens gäng! Fick även posa tillsammans med en annan Buddha-staty 💁🏼‍♀️

Gurka med chili och salt var tydligen ett najs mellanmål, gott men helvete vad starkt det var!! Även mo-mo (som är typ som dumplings) och massa såser.

Fridas ben är lite långa för bussen. Hon är lite för lång för allt...

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Dagen började med en ordentlig sovmorgon och fortsatte sedan med en trip till Thamel. Thamel är en turistdel som är lite mer modern än resterande delen av Kathmandu. Vi mötte upp våra nyfunna norska vänner och tog en taxi till Thamel tillsammans.

Vi käkade lunch på en finare restaurang som låg uppe på en terass. Efter det har vi mest strosat omkring och kollat i affärer. Vi köpte varsin fin yaksjal, som Nepal är känt för. De kostade 32 kronor styck, prisvärt! De har även en massa kashmirsjalar och kläder som är sååå fina. Så det blir nog att vi köper något sådant längre fram.

Trafiken i Katmandu är kaos, så att åka en taxiresa på ca 5 kilometer tog ikväll ungefär 50 minuter!

Efter en heldag ute på stan är vi nu helt slut efter en massa nya intryck. Kvällen avslutas med lite filmtittande och sen går vi och lägger oss. Imorgon går vi in i vecka tre här nere, galet!

Chillar lite i Patan Durbar Square innan vi gav oss iväg till Thamel.

Urplock av bilder från Thamel. Hit åker vi helt klart fler gånger!

Likes

Comments

Idag är det äntligen fredag! Gud så skönt med lite ledighet och sovmorgon!

Dagens morgon började med att vi fick vara med på en undersökning av en man med bråck, vilket var superspännande då ingen av oss sett det förut. Vi fick känna, klämma och lyssna. Läkaren berättade allt tänkbart om bråck; riskfaktorer, orsaker, omvårdnad osv.. Annars var praktikdagen väldigt lugn!

När vi väl blev lediga firade vi med vindruvor och popcorn (typisk ät-inte-mat, men än så länge har vi klarat oss!). Vi har under kvällen bara softat, solat och ätit gott. Efter denna första intensiva praktikveckan är vi heeelt slut.

Så nu blir det filmstund och mys på rummet!

Vi och några av studenterna som har praktik på ”surgery ward”.

Njuter på terassen.

Finmiddag med currygryta, naanbröd och varm choklad 😍

Likes

Comments

Vilken torsdag vi har haft! Äntligen kom solen fram och vi har njutit till fullo. Idag har vi spenderat vår eftermiddag och kväll tillsammans med fyra norska utbytesstudenter. De har varit här i fem veckor och bor i Patan, som ligger ca fem kilometer från sjukhuset. Från sjukhuset tog vi bussen hem till deras lägenhet och guuuud så fint de hade det (jämfört med oss...). De hade mjuka sängar, rent golv och värme. De hade även en underbar takterrass som vi satt och hängde på. Det var verkligen hur trevligt som helst! De berättade massa roliga och konstiga historier från sin tid här i Nepal och det var skönt att känna igenkänning i det de beskrev om vården och känslor som väcks här. Kändes så härligt att bara kunna ta en öl och prata på som vanligt, utan att det blir några stora missförstånd.

Lite roligt hur det funkar när man är iväg långt hemifrån och möter andra från Skandinavien, utan att ha en aning om vem den andra är blir man plötsligt ”bästisar” 😂

Vi har även haft praktik idag och det skedde en sak som fick oss att reagera kraftigt! I Sverige är vi vana vid att ha handskar på oss nästan hela tiden, speciellt vid risk för kontakt med kroppsvätskor (blod, kräk, urin...). Här har de samma regler men det är inget som följs i praktiken. Idag när vi kom var det en kvinna som skulle ta ett blodprov för att testa sig för HIV, eftersom det fanns en stor risk att hon var smittad. En student som vi gick tillsammans med skulle ta det här blodprovet - utan handskar. Detta momentet (i Nepal) innefattar att man tar blod från patienten i en spruta - sätter på stickskydd på nålen - tar av stickskydd - sprutar blodet i ett provrör - tar av nålen från sprutan. Allt detta gjordes utan några handskar eller tankar på att kunna bli smittad. Efter blodprovet blödde damen en del vilket studenten även torkade upp med sina bara händer. Man blir extremt chockad då det är såååå olikt svensk vård. Högst oklart varför de inte skyddar sig heller, då de vet att HIV är smittsamt och livsfarligt samt att det finns handskar att använda. När vi frågade varför de inte använde handskar var svaret helt enkelt att ”det funkar inte i praktiken”.. GALET!

Nu börjar klockan bli mycket här så det är snart dags att lägga sig. Efter praktiken imorgon har vi långhelg och är lediga ända till tisdag!!

Utsikten från tjejernas takterrass!

Likes

Comments

Idag är det onsdag och vi har nu varit iväg i ungefär 1,5 vecka. Tiden har gått otroligt fort, fast ändå inte. De senaste dagarna har bestått av praktik, plugg och lite serietittande. Vädret har inte varit toppen de senaste dagarna, ca 15 grader och molnigt.... :( men imorgon verkar det klarna upp igen!

Igår vaknade vi ca 05:30 på morgonen av en massa indisk sång och dunkande musik. Det tog aldrig slut och vi undrade vad tusan det var som hände? När vi väl kom till praktiken fick vi reda på att det var shivafestivalen som hade börjat! Tydligen börjar den tidigt på morgonen och slutar långt in på natten. Eftersom vi bor på en extremt trafikerad gata, hördes extremt mycket ljud och det var extremt mycket folk eftersom det kommer ca 1 miljon pilgrimer, från bland annat Indien! Praktikdagen var väldigt lugn eftersom det var en röd dag, så det utfördes inga operationer eller liknande (om det inte var akut).

Eftersom gårdagen var väldigt lugn satt vi och pratade en del med en sjuksköterska som jobbade på sjukhuset. Vi pratade mycket om våra familjer och hur vi bor. Tidigare när vi berättat för studenter att vi bor tillsammans med våra pojkvänner, har de fnissat. Vi fick igår reda på varför - i Nepal måste man gifta sig för att få bo ihop! Och studenterna tyckte därför det var såååå konstigt att vi som var så unga bodde tillsammans med killar. Inom hinduismen finns ett kastsystem (kastsystem fungerar typ som samhällsklasser). Ofta håller man sig till den kasten man föds in i. Detta gör att man även näst intill alltid gifter sig inom samma kast. Och när man väl gift sig med någon är det ”for life”, skilsmässor är inget som verkar existera här.

Allt är verkligen så annorlunda jämfört med Sverige.

Idag när vi var på väg till praktiken, stötte vi på några norska studenter som vi sedan åt lunch med. De har varit här i ca 5 veckor och det kändes skönt att prata med några som känns som ”hemma” och som har lite erfarenhet av landet. Vi fick lite tips och tricks inför vad vi kan hitta på på våra lediga dagar, super!


Glad alla hjärtans dag på er!

Igår utanför vårt fönster när Shivafestivalen var. På bilden är det ”lite” trafik och personer jämfört med var det var resterande tid under dagen.

På väg hem från middagen.

Eftersom det var Shivafestival igår, lyxade vi till det med varsin pizza och varm choklad. Det blev en ”dyr” middag, 52 kr.

Likes

Comments

Idag har vi haft vår första praktikdag! Vi kommer (tror vi..) spendera våra första 5 veckor på en kirurgisk avdelning för att sen vara på en medicinsk avdelning resterande tid.

Den kirurgiska avdelningen har flera mindre avdelningar i sig; neuro, thorax, urologi, GI och generell kirurgi. Så det är verkligen alla möjliga typer av åkommor som behandlas här!

Vi har under dagen mest observerat och gått med tre supertrevliga studenter som har sin praktik här för tillfället. Som student har man praktik månad-fredag, ledig lördag och har skola på söndag. Så deras fritid är väldigt begränsad..

Redan efter en dag kan man känna hur extremt stor skillnad vården här är jämfört med i Sverige. Sjukdomarna och människornas symtom är ju såklart detsamma, men allt runt omkring är som i en annan värld! Men mer om det i ett senare inlägg!

Nu ska vi ta ett kort break för att sen börja med vårt egna plugg - terminstentan here we come!

Expeditionen för ”surgery ward”.

Apoteket utanför sjukhuset där familjen får köpa de medicinerna som behövs.

Prislista för att vårdas på sjukhuset (100 rupier = 8kr).

Likes

Comments

Nu har vi snart varit här i en vecka. Känns helt sjukt. Tiden har gått fort men ändå långsamt. Under första veckorna har känslorna verkligen gått upp och ned. Allt är väldigt nytt och det har varit många nya intryck. Vi har varit mycket på vårat rum och kommit i ordning. Vi har även fått taket på hostelet som vår "fristad", där allt är mycket lugnare och livet känns lite lättare.

Vi kom till Nepal 12:30 i tisdags och blev uppmötta av två gulliga tjejer från KMC (sjukhuset vi kommer ha praktik på), som även de går sista året på sjuksköterskeprogrammet. De hjälpte oss att hitta till vårt rum samt hjälpte oss att köpa nödvändigheter som kommer behövas under de tre månaderna vi är här. Allt från toapapper till tvättbalja. De hjälpte oss även att handla frukt som kan vara bra att ha på rummet. På grund av att engelskan här inte riktigt är som den engelskan vi är vana vid så blir det en del missar. Till exempel så förstod vi det som att två bananer kostade 100 rupier (ca 8 kronor), men tydligen var det två klasar bananer som kostade 100 rupier. Så vi kom hem med en hel del bananer.... När vi kom hem till vårt rum igen var vi väldigt trötta och spenderade resten av kvällen på rummet. Innan vi gick och la oss fick vi städa HELA rummet då det var extremt smutsigt. Eftersom det är ett hostel vi bor på så är det studenterna som får städa. De som hade bott här innan hade alltså inte städat och det hade de nog inte gjort på länge...

I onsdags var vi lediga och tog det mest lugnt och packade upp lite på rummet. Vi tog en liten promenad i området för att se hur det ser ut kring där vi bor. Värdinnan som har hostelet visade även upp oss på taket och där kände vi att vi kommer spendera mycket av vår lediga tid! Det var väldigt lugnt och skönt där.

I torsdags hade vi en liten rundvandring på sjukhuset där vi ska ha praktik. Vi fick träffa lärare och rektorer. Efter det gick vi hem och skulle ta vår första dusch efter att vi kom hit. Att duscha här är ett litet projekt. Det finns inget varmvatten och ingen ordentlig dusch. Vi fick först hjälpas åt att tvätta varandras hår under rinnande vatten under en kran för att sedan tvätta kroppen med hjälp av en liten hink. Det gick ändå bättre än vad vi trodde! Efter det gick vi upp på taket för att bli varma i solen från den kalla duschen.

I fredags började vi dagen med att tvätta. Det fungerar inte riktigt som i Sverige, utan här får vi tvätta i en balja med vanlig tvål. Sedan hängs det upp på taket för att torka. Gick ända förvånansvärt bra och det kändes ändå helt okej rent.

Igår var vi i Pashupatinath, Nepals viktigaste hindutempel. Riktigt häftigt! När vi kom hem gick vi och köpte bananer (jaa, vi hade redan hunnit äta upp de vi köpte häromdagen) samt en påse popcorn från en man som står och poppar över eld på en vagn (kostade ca en krona och femtio öre).

Det mesta av maten vi äter, äter vi på KMC Mess som är en liten restaurang nere i källaren på hostelet. Här kan alla som bor på hostelet och de som jobbar på sjukhuset äta. Maten är väldigt billig, mycket billigare än den som är på restaurangerna ute på gatan och den är väldigt god! En måltid inklusive dryck kostar mellan 30-135 rupier (ca 2,5-10 kronor).

Veckans hiss: Att vi tog oss iväg och såg något annat än vår vanliga gata + all härlig sol!
Veckans diss: Våra stenhårda sängar + pojkvänsabstinens..

Imorgon börjar vår praktik - ska bli så spännande att se hur det kommer gå!

Utsikt över Kathmandu från vårt tak!

Solar i väntan på att tvätten ska torka.

En måltid på KMC Mess.

Likes

Comments

Efter en ledig dag då vi har samlat mod och kraft tog vi oss ut från vår nya "safe zone". För att upptäcka Kathmandu! Vi valde att spendera dagen i Pashupatinath - Nepals viktigaste hinduistiska tempel.

Templet ligger bredvid floden Bagmati som rinner ut i Ganges. Här flammar ofta likbål, den som kremeras här befrias enligt tradition från cykeln av återfödslar. I tempelområdet finns gästhus där döende söker skydd under sina sista dagar i livet, när de har ca 10 minuter kvar att leva tas de ner till vattnet och får en klunk av Bagmatis heliga vatten. Beroende på vilken kasttillhörighet man har får man kremeras på olika ställen.

Under februari kommer det hållas en stor festival här - Shivafestivalen. Då upp emot en miljon pilgrimer från Nepal och Indien kommer och besöker Pashupatinath.

Under vår guidade tur fick vi komma in till den enda gurun i Pashupatinath. Han var en man som var över 100 år gammal och satt inne på mycket visdom. Vi blev bjudna på te men sen ville de inte ha kvar oss mer, då det var väldigt eftertraktat att möta honom.

Att gå in här kostade 1000 rupier/person (ca 80kr) samt 2000 rupier för en personlig guide. Dock tror vi att vi har blivit lite lurade... Då vi läst att det inte ska kosta så här "mycket" i efterhand. Men det handlar om så himla små summor så det spelar ju egentligen inte så stor roll!

Här sitter män som röker marijuana under flera dagars tid. Detta gör dem för att få kontakt med gudarna. Vi fick en vit prick i ansiktet av dem vilket skulle ge oss välsignelse.

Till höger på bilden (det vita huset) ser man gästhuset som de döende kom till. I trappan läggs man sedan för att få en klunk av Bagmatis heliga vatten.

Flera av Shivas tempel som står på rad. När man kollar in bildar de som en slags spegel då de står helt i kant med varandra.

Posar vid ett av Shivas tempel som de tvättäkta turisterna vi är.

Målningar av hinduistiska gudar samt fler marijuanarökande män.

På höger sida av floden kan man se flera olika stenblock. På dessa kremeras människor (tar ca 3 timmar) och sedan läggs askan i floden Bagmati så att människorna kan komma upp till himlen. Beroende på vilken kast man tillhör så får man olika typer av stenblock att kremeras på. Högre kast = bättre stenblock. Som ni kan se på bilden så är det en del rök, så det var en del som kremerades när vi var där. I vissa fall använde man kremeringen i mat....varför vet vi inte?!?!

Likes

Comments

Under de tre månaderna som vi kommer spendera här i Kathmandu kommer vi bo på girls hostel kmc. Det är ett hostel för tjejer som pluggar till ssk/läkare på kmc Kathmandu medical college. Det är ett väldigt enkelt hostel där bekvämligheterna är väldigt olika från hemma. Det finns till exempel inget varmvattten, så när vi ska duscha får det bli i kallvatten med hjälp av en spanna..brrr. Vi har heller ingen isolering på rummet så på kvällarna och nätterna blir det ganska kallt så vi får sova i underställ, sovsäck och extra filtar, vilket funkar bra! Vi har haft lite svårt att sova pågrund av en blandning av hemlängtan, hårda sängar och mycket ljud utanför hostelet. Det ligger ca 300 meter från flygplatsens landningsbana så man hör planen väldigt väl när de landar och lyfter.

Hostelet ligger väldigt nära sjukhuset, endast 100-200m ifrån. Så det går väldigt fort att ta sig dit.

I källaren av hostelet finns en liten matservering som vi äter i stor sätt all våran mat på. De har antingen en buffé med nepals nationalrätt Dal bhat, som är ris med någon skysås och en gryta med bland annat potatis. Mycket gott! Men lite stark;) eller en meny man kan beställa ifrån. Vill man äta från buffén kostar det ca 8 svenska kronor och då ingår även vatten. Sjukt billigt!

Lite motivationstexter från tidigare studenter som sitter på våran byrå!

Likes

Comments

Efter 20 timmar på resande fot kom vi äntligen fram till Kathmandu!

Resan började med buss från Linköping till Arlanda för att sen fortsätta med flyg till först Helsingfors sen New Delhi och till sist Kathmandu! Fick en smärre chock när vi skulle gå på flyget till Indien då vi insåg att vi inte hade något visum för att besöka Indien. Vi skulle bara vara där för mellanlandning i två timmar, så det var ingenting vi tänkte på.. Men det löste sig ändå! Tur!

Vi blev upp mötta av två tjejer från skolan på flygplatsen i Kathmandu och dem tog oss till hostelet vi ska bo på under tiden vi är här.

Oj, vilket äventyr detta kommer att bli!

Likes

Comments