Vardag
Lugn dag idag!

Inte alls hittat på något speciellt hittills, har varit en lugn dag så har kunnat sova ut efter helgens lilla sömn. Blev endast ca 3h sömn natten mellan lördag-söndag, var ju final i Worlds (League of Legends) mitt i natten, sen skulle jag ta tåget härifrån hem till föräldrarna i Sölvesborg för att gå på släktträff med pappas släkt på förmiddagen. Släktträffen var jättetrevlig och det kom mycket mer folk än vad vi trodde det skulle komma, vi var drygt 30 personer där! Har en väldigt stor släkt på pappas sida, farfar och hans syskon var 6 st (tror jag...), vilket ger pappa många kusiner och mig många nästkusiner, nästan alla ute på Listerlandet eller i närområdet också! Vi var väl där i 2 ½h, sedan begav jag och pappa oss till Strandvallen och mötte upp min farbror för att kolla fotboll, Mjällby mot Höllviken i deras möjligtvis sista hemmamatch för i år, om det inte blir kval neråt det vill säga. Tack och lov så vann Mjällby stort med hela 6-2, Ekenberg, skyttekungen sedan typ 2004, gjorde 4 mål också, så härligt att se :) Om Mjällby vinner nästa match, sista för säsongen, så är det i princip 99% klart att de klarar sig kvar, även ifrån kvalplats nedåt i år, och man kan äntligen andas ut! Säsongen har ju varit så otroligt kass... Men med tränarbytet så hjälpte det verkligen, och lite attitydbyte har jag hört att det också var, och det var nog det mest behövliga minst sagt.

Stannade till ganska sent på kvällen hos mamma och pappa innan jag åkte hem igen mot Karlskrona.

Igår bjöd inte heller på någon särskild aktivitet, sambon jobbade och efter att han slutade så drog vi in till stan en sväng och kollade kläder och fikade, alltid mysigt :) Sökte ett jobb också på Espresso House, inte för att jag kanske skulle vara extremt attraktiv som barista, men det skadar aldrig att söka!

Idag är det vår månadsdag faktiskt, nr 34 nu haha! Vi firar väl inte det överdrivet så direkt nu när det är så många månader, men vi tycker ändå om att kunna göra något speciellt ibland på våra månadsdagar, kanske bara laga någon god middag och ha tända ljus till, det räcker. Ändå ganska viktigt för oss att hålla gnistan vid liv med lite sådant ibland, det kan göra så otroligt mycket!

Idag har som sagt det inte hänt någonting i princip. Jag har sett ett avsnitt Desperate Housewives, diskuterat tabellägen för Mjällby och julklappar med pappan, och nu tänkte jag faktiskt ge mig iväg till gymmet för lite styrketräning, måste börja ta tag i det där igen... Tycker det är riktigt tråkigt att gå dit själv, men eftersom sambon har börjat jobba så, dessutom är inte han så pepp på det heller. Inte för att jag är så pepp heller, men för min hälsas skull! Tänk på att ryggen ska klara framtida sjuksköterskearbete... Puuh.


Ha de!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Sjuksköterskan och Folkhälsoarbete

Detta blir alltså första och enda kursen som vi går in ordentligt på folkhälsa, vilket för mig är ett mycket intressant ämne men svårt när man inte har några förkunskaper! Eller ja, kursen blir svår iallafall, de kanske har satt ribban lite aningen högt för vissa studieuppgifter.

Vi ska ha två examinationsmoment; hemtenta samt fältstudie. 

Hemtentan är jag inte särskilt oroad över, bara jag får hem litteraturen snart så ska det nog lösa sig med den, har redan hittat mycket information om ämnet jag blivit tilldelad; alkohol. Visst, att skriva ihop ett paper på 2000-2500 ord är mycket, men där finns information tillgängligt, och ordbajseri får man träna på... ;) 
Fälstudien är däremot en helt annan sak. Jag hamnade i en grupp med 2 andra från basgruppen och vi bestämde oss för att rikta in oss på Systembolaget. Meningen med fältstudien är då att vi ska ta reda på nationella riktlinjer och folkhälsomål, se vilka hälsofrämjande åtgärder som redan finns samt vilket förbättringsarbete som kan göras. Jag tycker vi har valt ett väldigt bra område som går att hitta mycket information om, men att få ihop en fälstudie om detta på samma ordantal som hemtentan, dvs 2000-2500 ord, det är helt galet! Särskilt när fälstudien ska in senast 5:e november och hemtentan 11:e november... 

Gäller att börja med hemtentan så fort jag har böckerna jag behöver i handen! 

Vinjetterna måste jag dock rikta stark kritik till i denna kursen. De är så fruktansvärt svåra att brainstorma så det finns inte... Riktigt jobbigt, man känner sig värdelös i basgruppen när man inte får fram ett ljud för att det står helt still i huvudet.

Det är väl allt man kan beskriva om kursen än så länge, den har bara varit i 1 vecka, efter denna kursen börjar praktiken! 


Ha de! 

Likes

Comments

Klippte mig för några dagar sedan. Är tyvärr inte alls nöjd, bad om att klippa 5cm, hon tog bort minst 10, går aldrig dit igen, särskilt inte för nästan 500kr 👎

Bara längtar efter det växer ut igen, började äntligen få den längden jag vill ha och mina naturliga lockar började äntligen se fina ut, men det var så ruskigt slitet så var tvungen att göra något åt det! Idag har jag beställt ett värmeskydd så jag kan skydda håret lite bättre tills nästa gång...

Ha de!

Likes

Comments

Idag har varit en relativt lugn dag! 

Basgruppsträff kl 10, gick igenom en vinjett samt presenterade våran fältstudieplanering för basgruppshandledaren.
Lite färdighetsträning efteråt med basgruppen, satte KAD, PVK och tog blodprov, behövligt att träna, men att träna på dockor är ju lite så där också... Behövs tränas ordentligt på VFU! 

Väl hemma igen så blev det ett avsnitt Desperate Housewives, ääälskar den serien, är redan på säsong 6 utav 8 och vill inte att det ska ta slut... 

Min sambo har precis fått ett jobb, så var hans andra jobbdag idag! Så han var borta från tidig morgon till 17 på eftermiddagen, lite drygt, men jag är så glad för hans skull! <3

Jag däremot sov efter serietittandet, var så trött! 
Laga middag därefter, sen tittade vi bara på tv och tog det lugnt, sen gick han och la sig redan kl 21, så jag har suttit själv uppe och spelat lite Diablo 3 och League of Legends. Nu ska det nog bli ett avsnitt Desperate Housewives till, sen blir det sängen för mig också! Imorgon är jag ledig från skolan :) 


Ha de! 

Likes

Comments

Skola

Vilken jäkla stressig period det var! 

Den där förbannade Triple Jumpen som man satt och pluggade på, usch vilken stress det var, mådde så himla dåligt under den tiden... Grejen är att när jag blir så pass stressad så sover jag bokstavligen mer än halva dygnet för jag blir så himla trött. Sover i perioder, kan gå upp sent och sätta mig och plugga 2-3 timmar samt äta, sen blir jag för trött och somnar igen och vaknar inte förrän runt kvällen när det är dags för middag. 

Men tack och lov så är det över nu för den här gången! Steg ett av Triple Jumpen, den enskilda tentan kändes trots allt ganska bra, det var inte en alls stor tenta, tog bara 30-40 min att göra, och den fokuserade bara på ett ohälsoområde egentligen med lite extrafrågor till gällande förberedelser inför op samt vad man ska tänka på när man ger morfin till patienten, men det gällde verkligen att man hade pluggat på allt ändå eftersom man aldrig vet vad som kan dyka upp! 

Steg 2 och 3 var ju grupptenta samt redovisning i basgruppen av den, och det gick bra! Jag kom med en jättebra grupp som redan hade mycket förkunskaper om det område vi fick frågor om, diabetes, så det gick på 3 timmar tror jag. Redovisningen gick också bra, ibland är det lite svårt dock att stå för viss information som blir ifrågasatt som andra skrivit när man blir ifrågasatt, det var ju trots allt 4 personer på grupptentan så jag kan ju inte precis allt om allt så att säga. 

Iallafall, efter den tentaveckan så fanns fortfarande stresssymtomen kvar, men har sakta men säkert försvunnit, så nu äntligen känner jag mig mer avslappnad igen! Dags för ny kurs och nya tag :) 


Ha de! 

Likes

Comments

Skola

Sitter just nu mitt i uppe i plugghetsen, det är helt galet just nu! 

Vi har en så kallad Triple Jump nästa vecka - tisdagen enskild skriftlig tentamen, onsdag grupptentamen och fredag redovisning av grupptentan i våra basgrupper. Efter detta ska också utvärdering och kamratbedömning in efter helgen. Det är dessutom ett extremt tufft och stort område som vi ska ha tenta på, omvårdnad vid ohälsa, vilket inkluderar ALLA områden. Andning, urologi, hjärt-kärl, endokrina, huden, reumatik, hematologi, neurologiska, gynekologiska, psykiska samt mag-tarm... Det är så himla mycket att plugga, så mycket att ta in och man vet inte riktigt vart man ska lägga fokus någonstans! 

Förutom detta så läser jag en extra kurs på Linnéuniversitet, distans, - Dialekter och Ortnamn, för att tjäna in lite extra högskolepoäng till framtida vidareutbildning, och en hemtenta som ska göras inom 2 veckor kom ut i måndags, gissa om stressen är total just nu för mig! Om jag känner att jag inte hinner med hemtentan på den kursen så finns ju omtentamenstillfällen, jag prioriterar definitivt Triple Jumpen över det. 

Tyvärr reagerar min kropp så otroligt dåligt på stress... Jag ligger i sängen otroligt längre och bara känner mig allmänt kass, trött, orkeslös, saknar motivation och koncentrationsförmågan är noll. Jag försöker dock skärpa mig och ta mig igenom det så gott jag kan, men lätt är det inte. Man får försöka ut och röra på sig en promenad samt gå till gymmet någon gång, det hjälper lite för koncentrationsförmågans skull och piggar upp en lite grann! Huvudvärken är tyvärr konstant och tabletter är i princip meningslöst för min skull, den sitter där och vägrar släppa. 

Jag ska faktiskt fortsätta plugga nu, skriver om ohälsotillstånd gällande andning och har slutfört än så länge urologin, mag-tarm samt endokrina.. Eller ja, slutfört och slutfört, finns alltid något att tillägga, men skrivandet om själva sjukdomarna är färdiga! Gäller att försöka rikta in sig på undersöknings- samt behandlingsmetoder, men det är något jag tar senare, prioritering ligger på kunskap om sjukdomarna, symtomen, behandlingarna och omvårdnaden. 


Ha de! 

Likes

Comments

Skola

​Snart är det dags att välja VFU-placering...

Eller ja, välja och välja, vi är några stycken som ska komma överens om placeringarna rättare sagt. Nu i termin 3 och 4 så ska vi ha totalt 3 praktiker i 3+6+6 veckor. 3 inom psykiatrin samt 6 veckor vardera inom somatik och primärvård. Hela klassen, ungefär 90 personer, är uppdelade i tre stycken grupper, den ena startar med psykiatri, den andra med somatik och den tredje med primärvård, sen roterar vi. Jag kom i gruppen som ska börja med psykiatrin och jag har svårt att välja vilken placering jag vill ha! Vi kan välja på tre olika; PIVA (psykiatrisk intensivvårdsavdelning), PAKA (psykiatrisk akutavdelning) samt mottagning. Jag tror att många precis som jag skräms lite grann av framförallt PIVA, men samtidigt så kan nog erfarenheterna därifrån vara helt ovärderliga, så jag är lite kluven! 

Inom somatik får man välja mellan medicin- och kirurgavdelning och jag skulle nog helst vilja hamna på kirurgen där. Inom primärvård står valet mellan vårdcentral och kommunsjuksköterska, och där är jag helt bombsäker på att det är vårdcentralen jag vill vara på! Naturligtvis så är det just också vårdcentral som nästan alla vill vara på, man får hoppas på det bästa. 

Termin 1 och 2 hade vi 4 veckors praktik x 2 på äldreboende, vilket många i klassen var kluvna över... Förvisso lärde man sig mycket om omvårdnad när man följde undersköterskorna, men samtidigt så är det inte där vi kommer hamna. Att praktisera på sjukhus känns bättre och närmare vårt yrke! 

Jag hoppas verkligen att dessa praktikperioderna kommer bli bra nu! Det kommer bli tufft och mycket att ta in, det är jag helt säker på, men lärorikt är ju förhoppningen. Är också nyfiken på att se om psykiatrivården är så värdelös som många säger, ska bli väldigt intressant att bevittna, kan tänka mig att man kanske ser det på ett annat sätt när man är sjuksköterskestudent där och kanske inte patient eller anhörig. En mycket intressant upplevelse ska det iallafall bli, och jag kommer säkert skriva något om det här också. 


Ha de! 

<a title="Evelina Nilsson - Sjuksköterskestudent" href="http://www.blogkeen.com/visit_blog.aspx?id=841096&mid=208132&f=true" target="_blank"><img alt="Evelina Nilsson - Sjuksköterskestudent" border="0" src="http://www.blogkeen.com/stats.aspx?id=841096&p=1&l=en" width="120" height="51" /></a>

Likes

Comments

Vardag

Hej!

Nu har jag äntligen fått ihop designen på min nya blogg, det tog sin stund, men nu har jag äntligen fått ihop något okej iallafall! Headern kan behöva sig en uppdatering, haha...

Iallafall, mitt namn är Evelina och jag är 20 år gammal. Som ni kanske redan förstått så pluggar jag till sjuksköterska, jag går nu 3:e terminen vilket betyder att när denna termin är slut så har jag gått halva utbildningen redan! Det är som de säger, tiden går otroligt fort, även om man inte tror på det i början.

Anledningarna till att jag startade den här bloggen är två enstaka:
1. När jag själv skulle börja sjuksköterskeprogrammet så letade jag runt efter sådana här typer av bloggar, allt för att få lite extra information om utbildning och vardag
2. Att helt enkelt få skriva av mig, det är något jag alltid har funnit "avslappnande", vilket kan behövas i all den stress som blir i studentlivet ibland!

Det kommer garanterat skrivas mer än om skolan i denna bloggen - jag har ju flera intressen. Jag försöker få igång min träning på gymmet med både styrketräning samt olika gruppass, jag börjar äntligen hitta ett flow nu känner jag. Gaming är ett enormt intresse för mig - framförallt League of Legends! Både att spela själv och att kolla på när proffsen tävlar. Jag sätter mig gärna och spelar Assassin's Creed också eller något annat småkul spel på Steam eller liknande. Detta är alltså ett så pass stort intresse så att det händer varje dag jag har tid till det!

Fotboll är också ett stort intresse för mig - framförallt favoritlaget Mjällby AIF! Nu går det ju dock inte så bra för dem, de håller tyvärr på att åka ur en serie för tredje (!) gånger i rad, vilket måste vara något slags rekord känns det som... Tyvärr känns det inte som samma förening som jag en gång föll för, så intresset för dem börjar tyvärr svalna. Eftersom jag i samband med studierna flyttade till Karlskrona (jag är ifrån Sölvesborg från början) så började jag visa mitt intresse för FK Karlskrona i division 2, samt så har jag ett intresse för ett litet lag som tyvärr precis åkt ner i division 5, FK Sölvesborg United, men det är framförallt för att min lillebror är målvakt där.

Det får väl vara nog för introduktion kan jag tycka... Ni lär ju får veta mer ju mer tiden går, det blir lite väl kluddigt att dra allt i ett och samma inlägg, för tro mig, jag skulle kunna skriva en himla massa mer, men det får vänta!


Ha de!

Likes

Comments