HÄLSOSAM EKONOMI 🌿

SPARTIPS

VECKOHANDLA
MÄnga handlar för dagen och andra handlar för en hel mÄnad. Jag tillhörde kategorin som handlade för en mÄnad i taget, och sen tillkom komplettering av fÀrskvaror. Men nÀr jag separerade för ca 9Är sen, sÄ mÀrkte jag att mycket jag handlade hem blev liggandes, tills jag till slut fick slÀnga mat. Man kan omöjligt veta vad man Àr sugen pÄ att Àta en mÄnad framÄt.

Idag veckohandlar jag, och oftast bara för 4-5dgr. Dels för att saker inte ska bli liggande i kylen, men ocksÄ för att ha lite marginal för att vara spontan. Att kunna kÀka rester nÄn dag, Àta hos en vÀn eller för att kunna gÄ ut och Àta.

INVENTERA VAD DU HAR HEMMA
Börja med att kolla igenom kyl, frys och skafferi.

GÖR EN MENY FÖR VECKAN
UtgÄ frÄn vad du har hemma, och skriv en meny för veckan.

SKRIV EN INKÖPSLISTA
Skriv listan innan Du handlar. Det Àr lÀttare att hÄlla kostnaderna nere nÀr man gÄr efter en lista, Àn nÀr man spontanshoppar.

Jag som arbetat i livsmedelsbutik i mÄnga Är, vet precis vilka kunder man tjÀnar pengar pÄ. NÀmligen de som INTE skriver listor och hÄller sig till dom.

Det Àr inte för inte vi bygger fina exponeringar, gavlar med varor som tilltalar en stor kategori av kunder, som t.ex tacokrydda, majs i 3-pack, disktrasor, toalettpapper, lÀsk och energidrycker.

Utan det Àr för att Du som konsument ska lockas och lÀtt kunna ta nÄgot i förbifarten. Helst frÄn varje gavel. Det Àr tanken med dessa exponeringar.

PENGAR I KUVERT PER VECKA
Vet ni hur mycket pengar ni lÀgger pÄ mat varje mÄnad? De flesta vet ungefÀr vad de lÀgger pÄ mat, hygien (allt som handlas pÄ livsmedelsbutik) per mÄnad.

SjĂ€lv har jag följt mina inköp via Willys+ appen, men numera handlar jag typ hĂ€lften pĂ„ ICA och hĂ€lften pĂ„ Willys. Man kan ocksĂ„ följa vart sina pengar tar vĂ€gen genom ”Min ekonomi” hos internetbanken.

Jag har en budget som jag vill hÄlla mig till, och dÄ kan jag inför varje ny mÄnad ta ut den summan och lÀgga i kuvert. Ett kuvert per vecka, och finns det nÄgra pengar kvar i slutet av mÄnaden, sÄ hamnar dessa pÄ sparkontot.

HA EN SPARBUFFERT
Det kan vara svÄrt att spara, och innan du sparar till resan eller nöjet, sÄ se till att spara till en buffert. GÀrna till en summa av 1-2st mÄnadslöner.

Det gör dig mindre sÄrbar om/nÀr ovÀntade utgifter dyker upp. T.ex dyra tandlÀkarbesök, besiktning/verkstadskostnader, flytt/separation, restskatt m.m.

KÖP, SÄLJ & LÅNA
Hur mÄnga gÄnger stÄr inte vi tjejer framför en överfull garderob och sÀger att vi inte har nÄgot att ha pÄ oss? Har du vÀnner med samma stil och storlek som dig sjÀlv? Passa pÄ att lÄna av varandra!

GÖR EN ÅRSBUDGET
Att fÄ och ha en bra översikt över sin ekonomi, över en lÀngre tid Àr till stor hjÀlp för planeringen.

SÄ mitt tips Àr att göra en budget för ett Är, mÄnad för mÄnad. DÀr Du samlar bÄde inkomster och utgifter. Budgeterat för sparande, matkostnader, fordonskostnader, glöm inte att lÀgga lite extra kring perioder för bilbesiktning, köavgifter, terminsavgifter, semestern, jul, födelsedagar, deklarationen, bilskatt osv.

Alla kostnader kommer ju inte varje mĂ„nad, men det kan Ă€ndĂ„ vara bra att lĂ€gga undan en mindre summa varje mĂ„nad för att inte ”sitta i skiten” en mĂ„nad.

Har du gjort en Ärsbudget, sÄ fÄr du snabbt koll pÄ vad dina mer-sÀllan-utgifter kommer att kosta dig, och dÄ kan du snabbt rÀkna ut vad du behöver lÀgga undan per mÄnad.

Glöm inte, om en större kostnad berÀknas komma i t.ex i slutet av september, sÄ kan du inte dela summan pÄ 12mÄnader, endast 9mÄn.

Planera och ha kontroll över sin ekonomi Àr grunden för en hÀlsosam ekonomi.

Mina tidigare inlĂ€gg om EKONOMI & SPARANDE hittar ni HÄR.

Och kom ihÄg, inga mÄl Àr för stora!!
Hör av er om ni vill ha hjĂ€lp med upplĂ€gg av er privatekonomi. Jag Ă€lskar bĂ„de ekonomi och att hjĂ€lpa mĂ€nniskor nĂ„ sina mĂ„l! 🌿

Gillar

Kommentarer

Emmaakarlegrund
Emmaakarlegrund,
Tack snĂ€lla för sĂ„ bra tips đŸ„°nouw.com/emmaakarlegrund
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229