Ekologiskt - vad är egentligen skillnaden?

DJUPDYKNING, MAT & DESSERT

Igår hade jag en kund som frågade efter en "glad ko", dvs ekologiskt kött. Jag visar köttet, men det var för liten förpackning. Kunden frågar efter stora förpackningar. Finns dessvärre inte.

Hur vet man om det är en "glad ko", frågar kunden. Jag antar att han syftar på KRAV-märkningen, så jag förklarar skillnaden.

Är kon svensk, frågar kunden.
Allt kött från Garant, dvs vårt eget märke är svenskt, svarar jag. Men det finns som sagt inget ekologiskt i storpack. Kunde funderar lite och tackar för hjälpen.

Några minuter senare går jag förbi kunden och kikar ner i hans korg. Jag ser ett storpack av irländsk nötfärs, och frågar i farten om han hittade något som passade honom.

Ja, jag fick blunda för mitt samvete idag, sa han.

Vi hade ju i alla fall svenskt KRAV-märkt nötfärs i mindre förpackningar. Men han valde den stora irländska. Han valde alltså efter priset. Lite dubbelmoral skulle jag säga.

Jag köper både och, men jagar inte ekologiskt om jag säger så. Men om man som kunden, verkade bry sig väldigt mycket både om ursprung och hantering av djuret så borde det väga högre än priset.

Det finns en rad olika märkningar. Alla med lite olika betydelser faktiskt. Vissa märkningar betyder att det finns ett krav på hur djuren behandlas, och andra har mer krav på hur bönderna och arbetarna behandlas, dvs att dom arbetar under rätt förutsättningar.

Ofta så kan man se en kombination av flera märkningar på samma produkt. Då har produkten blivit kvalitetskontrollerad av flera olika företag, vissa som ser till djurens behov och andra till arbetarens behov.

Visste ni att;

-Ekologiskt kött är mörare, eftersom djuren inte fått arbeta så hårt?
-Vaccumpackat kött oftast är mörare än det som ligger i tråg?
-GARANT (Willys/Axfoods eget märke) endast säljer svenskt kött?

-Det endast finns lag på att nötkött ska ursprungsmärkas?
-Finmalen köttfärs blir snabbare sämre än grovmalen?
-Fettet på en köttbit smälter vid tillagning? Fettet binder smakerna, men köttet blir magrare vid tillagning.
-Ekologiskt enligt lag, ska skiljas från icke ekologiskt i butiken? Det gäller dock främst på frukt och grönt. Därav ligger dom ekologiska produkterna oftast inplastade (dubbelmoral?) eller på en egen sektion i butiken.


Det har blivit allt vanligare att kunder frågar efter ekologiska alternativ. Först var det mest en statusgrej, man visste att kravmärkt var dyrare. Men på senare år så känns det som att folk handlar kravmärkt av den anledning att dom är mer medvetna och måna om sig själva, djur och naturen.

Handlar ni ekologisk och kravmärkt? Motivera gärna varför ni gör eller inte gör det.

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229

Prenumerera