Naturkatastrof pågår!

Hur vi än gör så hamnar våra samtal med varandra och andra på Sri Lanka. Man kan nästan diskutera vilket ämne som helst och så hör man sig själv säga:

- På Sri Lanka är det så här...

Vi lever ständigt med Sri Lanka i våra tankar och särskilt nu när det råder så tuffa tider på paradisön. Jag tänker inte i första hand på Corona med alla konsekvenser viruset medför, utan på något helt annat.

När bombattentaten drabbade Sri Lanka fick det stor uppmärksamhet i hela Europa troligtvis pga att det drabbade flera vita turister. Inte lika mycket uppmärksamhet har den naturkatastrof som just nu pågår där mer än 15 mil lång kustremsa slås ut av bla kemikalier och plastartiklar. Ett fartyg lastat med 1500 containrar med innehåll som salpetersyra, skönhetsprodukter och plastartiklar började brinna. Man försökte få komma till en hamn i två länder men nekades och fartyget fortsatte till Sri Lanka där det skulle få lägga till. 15 km utanför västkusten så blev branden så omfattande att det inte gick att köra båten mer. Man fick istället rädda besättningen vilket lyckades och sedan försöka hitta en lösning på vad som skulle göras med båten.

Branden fick fartyget att kantra så containrar åkte i vattnet eller öppnades sig så kemikalier och alla möjliga produkter hamnade i vattnet. Nu går militären och försöker att skyffla upp och få bort det mesta.

Fiskar och sköldpaddor flyter iland döda och ligger på stränderna så även det får militären ta hand om.

Ytterliggaren en uppgift som militären får göra är att köra bort människor som plockar både produkter och fisk på stranden trots utegångsförbud. Människor förstår inte att det dem plockar är påverkat av salpetersyra och dem får frätskador och andra skador.

Just nu har fartyget sjunkit och ligger på 22 m djup på en sandbank och man är rädd att det ska börja läcka olja. Det kommer att ta lång tid innan man kan fiska igen så en hel yrkesgrupp blir utan jobb. En yrkesgrupp som redan lever under fattiga förhållanden. Det i sin tur leder till att kyckling och ägg kommer att bli väldigt dyrt när man inte kan äta fisk.

Det går ju inte heller att ta emot turister på samma sätt som innan möjligtvis på östra sidan. Det är ett hårt slag mot Sri Lanka som redan har drabbats så mycket!

Corona kommer att gå över men hur länge konsekvenserna av denna katastrof håller i sig vet ingen inte heller hur omfattande den kommer att bli.

Med sorg i hjärtat önskar jag er en trevlig helg!

Kram Annika

Gillar

Kommentarer