Sluta komma med ursäkter


🙌🏻Dags att sätta upp målen du vill åstadkomma och sluta komma med ursäkter – så här gör du:


Ja, det är kanske tjatigt att höra, men att klä sina mål i ord är otroligt effektivt. En vanlig orsak till att många människor aldrig når det de vill, är helt enkelt för att de glömmer bort vad de strävade efter. Så är det faktiskt. Tro inte att du kan hålla allt du vill i huvudet, för det går inte. Vi är otroligt bra på att överskatta vårt minne. Hjärnan bombarderas av miljoner intryck varenda sekund, dygnet runt. Det är lätt att bli distraherad, även om du är målmedveten. Finns inte målet nedskrivet på papper, så kan du lugnt räkna med att detaljerna snart luckras upp. Tiden är också hänsynslös mot vårt minne. Den bleker även de mest underbara av minnen. Hemskt, men sant.


Många är överens om att det är smart att skriva ned viktiga saker, men de flesta orkar ändå inte göra allvar av det. Vet du varför du måste lära dig att tänka om i det fallet? För att studier har visat att det visuella minnet är överlägset våra andra sinnen och att vi minns 87 % av det vi läser.

”Jag kommer ihåg ändå”, säger du.

Ja, kanske det, men varför chansa?

Egentligen finns det ingenting som hindrar dig från att få exakt allt du vill ha så länge du vet vad det är du vill ha. En annan orsak till att många misslyckas med att nå det han eller hon vill, är också att vi alldeles ofta svävar på målet. Våra drömmar och planer är för luddiga, för odefinierbara. Resultatet blir då att de rinner ut i sanden. Därför gäller det att ringa exakt det du vill ha. Sätt ord på vad du vill uppnå och var specifik. ”Jag vill ha ett bättre jobb” är inte specifikt. ”Jag vill bli lejontämjare” är specifikt. Vi förändras som person hela tiden och våra mål förändras också med tiden. Det är inget konstigt med det. Var flexibel och lyhörd. Det är inget misslyckande att ändra sig och byta mål. Se bara till så att ditt nya mål är lika konkret och specifikt som ditt gamla. Lyssna på dina instinkter. Våga lita på din magkänsla. Det brukar skrämmande ofta visa sig vara den allra bästa lösningen.

Winston Churchill sa en gång att ingenting är omöjligt, det omöjliga tar bara lite längre tid. Det är skön inställning att ta med sig ut i livet, men det är precis lika nyttigt att ta sig en allvarlig funderare ibland. Hur ser verkligheten ut? Är mitt mål realistiskt? Var ärlig mot dig själv. Gör en ”reality check” när du sätter upp ditt mål.


Satsa på en sak i taget🙏🏻

Hemligheten med att lyckas nå sina mål är enkel. Det handlar om att bryta ned stora mål till mindre delmål. Fransmannen Michel Lotito, även kallad ”Monsieur Mangetout” ("Han som äter allting") åt ett flygplan av modell Cessna 150. Det tog honom två år och tricket var förstås att dela upp planet i tusentals småbitar och äta en liten bit åt gången.

Det är kanske inget bra exempel, men du förstår poängen …?

Livet är som en skogsstig, fullt av hinder. Det är lika bra att inse att det finns svårigheter med allt, särskilt med det som du ännu inte har förverkligat. Men vem har sagt att livet ska vara en räkmacka? Tänk igenom vad den här frågan egentligen handlar om. När du vet vilka hindren är för att nå ditt mål, vet du också vad som behöver göras för att ta dig förbi dem.


Vilka resurser har du (och folk i din närhet) som du kan utnyttja? Finns det verktyg i fråga om kontakter, kunskaper eller erfarenheter som du kanske inte tänkt på? Ibland ser vi inte skogen för bara träd. Saknar du några pusselbitar, så ta reda på vad du kan göra för att skaffa dem. Var specifik här också. Att bara ha viljan och en positiv attityd räcker inte, för då hade du redan nått ditt mål för längesen, eller hur? Du behöver kanske gå en kurs, vidareutbilda dig, flytta eller börja träna. Ju fler användbara verktyg du har i verktygslådan, desto lättare blir det att nå dit du vill.


Vad är det första du måste göra för att nå ditt mål? Vilket är det första steg som du kan ta redan idag för att komma närmare? Finns det flera sätt att komma igång på? Vilket är bäst? Vilket är snabbast? Vilket känns mest realistiskt?

Tänk efter. På vilket sätt kommer du eller din tillvaro att förändras om du når ditt mål? För att nå dit du vill, måste du veta att din strävan är värd dina ansträngningar. Den här frågan ger dig svaret.

Använd fantasin. Föreställ dig hur det känns när du har nått ditt mål. Vad ser du? Vad hör du? Vad känner du? Hur reagerar andra människor? Beskriv det för dig själv så detaljerat du kan. Om du nått fram i tankarna, vet du att du även kan nå dit i verkliga livet.

Se till att skriva ned den på papper. Var så detaljerad du kan. Se till så att du alltid har planen tillgänglig. Du kan ha en mindre variant som du alltid bär med dig och en större uppsatt hemma eller på jobbet. Sätt upp planen så att du omöjligt kan missa att se den.

Sätt ett datum för när du börjar och ett för när du vill ha uppfyllt ditt mål. Ansträng dig för att hålla den tidsplanen, men deppa inte ihop om du stöter på hinder. Det perfekta schemat existerar inte. Skriv om planen och byt riktning om det behövs, men fortsätt framåt. Se alltid till att ha en plan.


En av de viktigaste upptäckter man kan göra, är att inse att nuet är det som gäller. Att vi slösar bort en onödig massa tid och energi på att älta det som varit och oroa oss för vad som ska hända i framtiden. Hur gärna vi än vill, kan vi inte påverka det förflutna och framtiden vet vi ingenting om. När du sätter upp mål är det lätt att falla i en fälla och tro att planering handlar om att försöka gå händelserna i förväg. Det kan låta motsägelsefullt, men genom att koncentrera dig för mycket på framtiden, försummar vi ofta allt det som kan göras nu. Här och nu är det enda som du kan påverka konkret, så se till att göra det också!

Det viktiga är inte hur mycket du åstadkommer, utan hur bra du gör det du gör.

Beslutsamhet är nyckeln💪🏻

🙌🏻Bestäm dig en gång för alla🙌🏻

”Vad har jag att vinna på om jag gör så här nu”? ”Vad kommer att hända om jag väljer att inte göra det nu”? ”Vad är det värsta som kan hända”?, ”Kommer fördelarna att överväga nackdelarna”? och ”Vilka blir de långsiktiga och kortsiktiga konsekvenserna av mitt val”?


Det är den sortens frågor som vi, medvetet eller omedvetet, alltid ställer oss när det gäller att ta olika beslut. Många gånger sker de här besluten instinktivt och blixtsnabbt, andra gånger har vi tid att fundera och överväga följderna i lugn och ro. Det första beslut som dyker upp i huvudet är ofta också det bästa alternativet, magkänslan är en otroligt underskattad resurs. Våga lita mer på den!

Skriv ned minst tio fördelar som du kan dra nytta av om du hade ett bättre självförtroende. Det kan handla om allt från jobb och familj till dina egna drömmar och förhoppningar. Hur kommer ditt nya bättre självförtroende att påverka de förändringar du vill göra? På vilket sätt kommer du att påverka din omgivning med en bättre självkänsla och en större självinsikt?

Skriv också ned minst tio orsaker till varför du inte bara kan fortsätta att plåga dig själv med ett så uselt självförtroende. Vad kommer du att förlora eller gå miste om genom att inte våga förändras?🙌🏻

Gillar

Kommentarer

Roberth
Roberth,
sant men svårt
squides
squides,
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229