När ljuset kommer tillbaka brukar vårkänslorna också dyka upp, trots att det kan finnas mycket vinter kvar. Om man råkar ha några morötter hemma som börjat växa kan man skära av snutten och lägga den mot fuktig jord. Blasten växer jättesnabbt om moroten får stå i ett fönster. De här har min femåring planterat. Vips så har vi skapat lite vår inne!

Vissa påstår att moroten kan börja blomma om man sköter om den väl. Jag brukar missa att vattna efter två-tre veckor, men då sätter vi bara nya :)

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Har ditt barn svårt med turtagning och svårt med att vänta? Då kan en mysig spelstils lätt övergå i frustration. Det finns spel utan turordning. Looping Louie är ett exempel. Spelarantalet är begränsat till fyra och en spelomgång går fort. Det är inte alla barn som kan hantera en förlust men klarar man det är det här ett roligt spel.

Likes

Comments

Några glas, några tillbringare och några flaskor karamellfärg -Det är allt som behövs för att bli en superhjälte. Eller en superförälder. Ett mindre mått att ösa med och en sked att blanda med kan minska förödelsen. Du själv känner ditt barn, kan hända att badkaret eller utomhus är lämpligare miljöer än diskbänken.

Om du vill kan du försöka vara pedagogisk och vägleda barnet i hur det kan blanda färger, annars släpper du experimenterandet fritt. Oavsett vilket är jag övertygad om att du kommer att ha en svartaktig blandning i alla glas på slutet. Tänk då på att det är GLÄDJEN som är målet, inte slutresultatet.

Möt världen med ett leende så får du ett tillbaks!

Likes

Comments

Visst har vi alla suttit där...
"-Snälla, kan inte du rita en häst till mig?"
"-Men jag är ju inte bra på att rita hästar" ... "Oj, den hästen blev inte fin"
"-Åh mamma, den blev jättefin! När jag ritar blir det bara fult...

Vad sänder det för signaler till våra barn? Är det viktigt att det ser fint ut? Ellr är det själva skapandet som är viktigt?
Om vi skulle göra tvärt om istället. Här ovan har jag ritat en korvmacka. Hur vet man att det är en korvmacka?
-Tja, det är ju jag som har ritat den och jag säger att det är det. Borde det inte vara bevis nog?
När ett barn ser mig rita en korvmacka utan att vara varesig detaljrik eller noggrant ritad, då hoppas jag att barnet skall känna att det är OK att rita lite hur som helst och bara vara i processen.
Och den där eländiga stackars hästen som inte såg mycket ut för världen, han har snart fått både en vattenhink, en höbal, ett staket och ett föl... Plötsligt märker vi att vi håller på att göra en historia istället för att rita fint och att skapande och samspel är härligt.

Var förebilder, lägg ner kraven på ett vackert resultat. Hjälp till att skapa fantasifulla och uttrycksfulla individer.

Möt världen med ett leende och få ett tillbaks!

Likes

Comments

​Nu när hösten fortfarande är varm och fin men kvällarna börjat bli mörkare så är det perfekt tid för att ta en utekväll och se på stjärnorna

Gör det enkelt för dig. Leta reda på ett vindskydd, det är mysigt. Finns det ingen iordningställd grillplats så finns det smidiga och säkra eldfat att köpa på till exempel Biltema. Ta med en filt och en bok med spökhistorier. Det finns mängder på biblioteket, "Lilla spöket Laban" kan passa. Vänta på att mörkret skall sänka sig så stjärnorna kommer fram. Toppenmysigt! 

Att grilla marsmallows eller att ställa en gammal gryta med popcorn i elden föröhöjer stämningen ytterligare men börja enkelt. Glöm inte vatten för att släcka elden.

Möt världen med ett leende så får du ett tillbaks!

Likes

Comments

Vissa barn behöver mer uppmuntran än andra. Det kan behövas en bekräftelse att man gör rätt och skall fortsätta eller kanske lite uppmuntran på vägen för att orka fortsätta.

Vissa barn saknar faktiskt det naturliga belöningssystemet i hjärnan som säger att man lyckats bra och då blir bekräftelse, uppmuntran och beröm extra viktigt.

Att sitta och försöka säga "Brraaaaa!" på ett övertygande sätt igen och igen kan snabbt förlora sin trovärdighet. Blir man för översvallande glad när barnet har lyckats kan barnet börja fundera på vad vi hade väntat oss eftersom vi blev så förvånade...

Då är det bra att ha ett litet register av lågmäld uppmuntran utan så mycket ord. Det kan vara en "tummen upp", en liten vissling, en liten "high five", ett "Wwohooo, nu kör vi" och ett "härligt". Att försiktigt buffa till lite på axeln eller ta tag lite i handen fungerar också bra på vissa barn. Det viktiga här är att vi vuxna faktiskt börjar tänka på att ge de här små bekräftelserna på vägen.

Modern forskning visar dessutom på att barn lyckas bäst om vi uppmuntrar deras strävan, inte resultatet. Det kan vara "Wow, vad bra att du kämpade FAST du var så trött. "Vad envist du tränat och tränat på det här. Du vag dig verkligen inte!"

När löprundan går lätt kan vi tänka att det är flitigt att ha hängt i och tränat under hela sommaren. När löprundan går tungt så kan vi tänka att det är de här dagarna som kräver mest och att det är en bragd att inte ge upp en sådan dag.

Mör världen med ett leende så får du ett tillbaks!

Likes

Comments

​Känner ni igen de där dagarna då man blir riktigt osams med sina barn. Idag hade jag en fyraåring som hela tiden saboterade nioåringens läx-stund. En stund som var jobbig och där han behövde mitt stöd. fyraåringen var helt vild och kastade sig över oss hela tiden oavsett vad jag gjorde. Själv var jag RIKTIGT ilsken, särskilt eftersom det här var andra dagen i rad som det här händer... 

Nå väl, här hamnar vi alla ibland även om vi inte vill, vi skriker och bråkar och står inte ut. Därför avrundade jag kvällen med ett mysigt bad tillsammans med fyraåringen. Balansen återställd!

Gör om och gör rätt: Imorgon skall jag se till att leka en stund ensam med fyraåringen innan läxläsningen så kan slipper längta efter min uppmärksamhet

Möt världen med ett leende så får du ett tillbaks!


Likes

Comments

När våra barn blir upprörda händer det att de reagerar på ett sätt vi inte tycker är acceptabelt och det talar vi om. Barnen får inte slåss, inte kasta saker, inte välta stolar eller säga kränkande saker.

Där står våra små barn, fulla av starka känslor de vitt uttrycka men med en massa förbud för vad de får göra.

Ger vi barnen några alternativ? Någonting mer acceptabelt som vi kan stå ut med? När Grodan Boll blir riktigt arg så måste han avarga sig (se här https://www.youtube.com/watch?v=vK6ptVodFWs) och det tror jag att våra små individer också måste få göra.

Här är några saker vi provat genom åren:
-Att gå in i ett visst rum för att skrika och vråla så mycket man vill
-Att ha en "skrikhink", vi tog en papperskorg och tejpade fast en bild på skrämmar-monstret Sully (från filmen Monsters Inc) i botten. Så fick man skrika ner i hinken så mycket man orkade.
-Krossa tallrikar. Jag köpte billiga i en Second Hand-affär. När man blir riktigt ilsken får man gå ut i garaget, ställa en papperskasse på cementgolvet och sedan slänga ner en tallrik. (En mycket god investering).
.Att riva sönder en tidning i små strimlor och sedan knöla ihop allt papper.

Har ni några fler bra knep? Fyll på i kommentarerna

Det fina i kråksången är dels att vi ger barnen ett sätt att kanalisera sina känslor men också att vi låter barnen återfå kontrollen i situationen. De kan hantera sig själva istället för att handla i affekt. De här känslostarka tillfällena övergår ofta i bus och lek med de här metoderna. Jag tror att det här skapar ett lärande för livet. Barnen lär sig att hitta lämpliga sätt att ge utlopp för sina känslor.

Möt världen med ett leende och få ett tillbaks!


Likes

Comments

Känner du att alla andra är så duktiga och pysslar med sina barn men inte du? Kom igen, idag är det din tur att känna dig som en pysselgud! Det här är bara så enkelt. Inget kladd och inga tillbehör.

Detta behöver du:
-Löv
-Ett ritpapper
-Kritor

"Frottage" är det finare namnet för den här enkla tekniken som innebär att man gör gnuggbilder. Passar även för mycket små barn.

Lägg ett eller flera löv upp och ner, dvs så bladnerverna kommer uppåt. Lägg ett papper över. Tag en krita som inte är inklädd i papper, lägg den ner på pappret och börja gnugga tills konturerna framträder.

Byt färg på kritorna, prova olika riktningar eller former på löven eller sätt ihop dem så de liknar figurer. Det viktiga är att ha en mysig stund.

När ni är klara kan ni posta dem till släktingar och vänner så slipper ni invasion av teckningar hemma.

Möt världen med ett leende så får du ett tillbaks!

Likes

Comments

Har du ett barn som har svårt att somna eller sover oroligt på natten? Då kan det vara en god idé att söka igenom ditt kontaktnät efter ett riktigt tungt gammalt täcke. Vi sover lugnare när vi får känna en tyngd mot kroppen. Beröringen som uppstår av täckets tyngd leder till ett ökat utsöndrande av det hormon som får oss att komma till ro och sova lugnt.

Möt världen med ett leende så får du ett tillbaks!

Likes

Comments