Personal space


Detta, mina kära vänner, behöver vi alla se över någon gång i livet. Jag har noterat att framförallt Uppsala-bor har extremt svårt för detta (generalisering!). Som f.d. butiksarbetare då man möter många människor och ombeds att inte stå bakom en kassadisk utan möta personer i butiken, så kan missförstånd av dessa avstånd bli väldigt obehagliga.


Om du hör dåligt eller är orolig för att personen du ber om hjälp inte kan höra dig, säg det då eller signalera på annat vis. Förvarna! Ställ dig inte per automatik ca 2 decimeter ifrån en butikspersonal eller främmande människa och tro att det är okej. För mig och säkert många andra är detta en självklar social gräns, men inte för alla tydligen, så därför tar jag nu upp detta.


Att inkräkta på någons privata zon är respektlöst och som sagt ibland väldigt obehagligt. Vissa människor får panikattacker av sånt här beteende! Var inte rädd att säga ifrån, eller som Elaine visar i denna videon, le och ta ett steg tillbaka om det känns obehagligt. När detta inte funkar så måste du säga ifrån verbalt. Egen erfarenhet....


Se videon och tänk på det nästa gång du står på en trång buss, ber om hjälp i en butik eller diskuterar med någon du inte känner.


Gillar

Kommentarer