Energi- vem ska du umgås med?

Vi omges ständigt av olika energier och utan att vi märker det så påverkas vi starkt av dom runt omkring oss. Exempel: besöker man en vän som mår dåligt är sannolikheten hög att man påverkas av dens energi och börjar mår lite dåligt själv. Tvärtom om personen i fråga mår bra. Dock är det inte säkert att man smittas av energin och hur mycket man gör det beror på hur man är som person. Och hur person i fråga är.

HSP (Highly Sensitive Person)- En HSP människa är känslig för yttre intryck, såsom starka ljud, ljus och dofter. Följaktligen påverkas den mycket starkt av folks energier och känslor. Alltså är man HSP så bör man mer noga se upp för den energipåverkan människor i ens krets ger upphov till. Jag själv är HSP och går jag in i ett rum där stämningen är obehaglig och energitagande påverkas jag direkt starkt och förlorar energi. Följaktligen så är det lätt hänt att en jag som HSP övertar energi som andra projicerar över på mig. Exempel på ett sådant scenario: Vän har ångest och ringer mig, talar om hur den mår dåligt och hur ingen bryr sig om den. Jag känner hur personen mår dåligt, känner ansvar, får då själv ångest och förlorar energi.

(gör HSP-test här: http://www.hsperson.se/högkänslighet)

Detta fenomen, att känslor projiceras, är tydlig i vissa typer av relationer. Vissa människor kan man ungår massor med utan att man känner sig psykiskt trött efteråt. Relationen är då mer energigivande än krävande och saknar påfrestande känsloprojicering. Mår någon dåligt i denna typ av relation läggs alltså det inte över på den andra. Exempel: X och Y har varit vänner jättelänge.. X mår ofta dåligt, pratar med Y. Y vill hjälpa X att må bättre av genuin omtänksamhet utan att själv känna att den mår dåligt över X. Samma gäller om Y mår dåligt. X och Y kan umgås under längre tid utan att den ena känner sig utmattad, maktrelationen är jämn.

Sedan finns det relationer som ser ut precis tvärtom. Exempel: X och Y har varit vänner jättelänge. X mår ofta dåligt, projicerar över detta på Y. Y mår i sin tur dåligt av X, känner ansvar och blir trött. X och Y har svårt att umgås under längre period, maktrelationen är ojämn. Dessa typer av relationer kännetackas ofta även att Y ej vågar utrycka sina känslor för X och gå emot X energi, utan anpassar sig istället. Relationen blir då ensidig där X styr.

Denna typ av relation, där X får Y att må dåligt, har med projicering att göra. Vad som får folk att projicera över sina känslor på andra kan bero på flera saker. Vissa kan må fruktansvärt dåligt utan att påverka sin närhet medans andra sprider ångest. Mycket beror nog på personlighet hos den olyckliga samt dens motiv. Tycker den synd om sig själv och avundas sina nära som ej mår dåligt ökar såklart risken för projicering. Människor som är exempelvis narcissister är även mer benägna till att vara energitalare i relationer. Då deras egna välmående står övre andras saknas därmed lätt önskan om att inte vilja få folk i sin närhet att också dåligt.

Energitjuvar finns överallt, och med stor sannolikhet i din vänskapskrets. Nästan alla har den vännen som det alltid är lite jobbigt att umgås med, man får ångest av om man tex. glömmer att ringa den och som man oroar sig för vad den tycker och känner.Sen finns ju dom som finns där för en och vars energi man inte påverkas av hur dåligt de än mår. Alltså en positiv relation. Är X ledsen och Y glad så finns förståelse. Därför bör man omringa sig av sådana människor för optimalt välmående.

Slutsats- Umgås med de som ger energi- inte tar. Du kommer må bättre av det!

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Ofta säger man att man är attraherad av någon, men för att själva förstå vilken typ av attraktion som just gäller i relationen måste man definiera de olika typerna.

Fysisk - Denna typ är den som samhället i stort definierar som sexualitet. Den har skapat populärkulturella begrepp som sixpack och förutsätter att attraktion kan uppstå bara vid själva åsynen av en person.

Mental - Den mer intellektuella varianten där människors kvalitéer attraherar istället för de köttsliga förutsättningarna.

Relationell - Man attraheras av typen av förhållande mellan en själv och en annan individ.

Idémässigt relationell - Att man attraheras av idéen av en tillsammans. Denna avgränsas oftast till klassiska tunnelbaneromanser; Man uppfattar att personen på sätet tvärsöver, under reklamen för den uppkommande hundmässan, har en karaktär man skulle passa bra ihop med. Denna kan gälla alltifrån klädval till egenskaper man själv tillskriver dem.

Idémässigt egoistisk - Idéen att man just attraheras av en människa. En metanivå av relationell med en skymtande nyans av egoism. Man utnyttjar tanken att vara attraherad för att man har en vision av sig själv. Jag gillar tanken av att jag är går igång på min lärare. Man intalar till slut sig själv att attraktionen är relationell, trots att fundamentet är en attraktion till sig själv befinnandes i ett tillstånd.

Undermedveten - Det finns ingen som helst förklaring till varför du dras till en person, vilket måste innebär att ditt undermedvetna har snappat upp personens immunsystem eller deras friska tarmflora. Detta kombineras självklart med fysisk, då en tillsynes hälsosam kropp utstrålar bra genetik.

Alla dessa samverkar; det är inte sällan man blir överrumplad av en lockelse på grund av att alla sex, más och menas, verkar tillsammans för att skapa incitament till att använda en persons gener till ens blivande barn.

Likes

Comments