Här om dagen köpte jag en burk lakritspulver från Lakritsroten.
Jag tycker lakrits är en svår ingrediens i bakverk och jag får aldrig till några bra resultat, men idag lyckades jag.
Jag testade att göra en glutenfri passionsfruktskaka med lakritsmaräng på toppen.
Den blev fantastisk, så här kommer receptet.

PAJSKAL
60 g
florsocker
180 g
glutenfritt mjöl
120 g
smör
20 g
äggula
En nypa vaniljpulver
En nypa lakritspulver
Vit choklad till pensling

PASSIONSFRUKTSKRÄM
130 g passionsfruktspuré
190 g strösocker
125 g vatten

100 g vatten
30 g maizena
40 g äggula
40 g osaltat smör

LAKRITSMARÄNG
125 g äggvita
60 g florsocker
Lakritspulver efter smak

PAJSKAL
Sätt ungen på 180 grader.
Blanda alla ingredienser i en bunke till en jämn deg. Degen kommer vara ganska kladdig vilket glutenfria degar nästa alltid är.
Plasta in och låt vila i kylen i ca 30 minuter.
Tryck ut degen i en pajform och nagga botten med en gaffel.
Ställ in i kylen ca 15 minuter.
Grädda skalet mitt i ugnen i ca 15 minuter, eller till pajskalet fått fin färg.
Låt svalna.
Smält den vita chokladen och pensla ett tunt lager över hela botten.

PASSIONSFRUKTSKRÄM
Koka upp passionsfruktspuré, socker och vatten i en kastrull.
Blanda ihop 100 g vatten, maizena och äggulor i en bunke.
Rör ner den varma passionsfruktsåsen i bunken och blanda runt.
Häll sedan allt tillbaka i kastrullen och värm långsamt upp under omrörning.
Efter en stund börjar krämen tjockna, ta då kastrullen från värmen och rör ner smöret.
Låt svalna något innan du brer ut krämen i pajskalet.

LAKRITSMARÄNG
Vispa i en bunke äggvitorna till ett hårt skum.
Häll försiktigt ner florsocker och vispa samtidigt med en elvisp på maxhastighet.
Vispa tills du kan vända bunken upp och ner.
Smaksätt med lakritspulver.

Toppa kakan med marängen och bränn av den med en gasbrännare.

SMAKLIG SPIS!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments