Jordnötssmör och choklad är en perfekt kombo. Det här receptet hittade jag i Mekto Ganic bakbok "Bröd och kakor - baka utan gluten". Följde inte receptet helt och fullt, utan skapade en egen variant som blev minst lika god.
Använde mig av Green Choice crunchy jordnötssmör ochTony´s Chocolonely dark chocolate 70%.


Jordnötskakor med choklad

ca 30 småkakor

100 g smör
1 dl råsocker
1 tsk vaniljpulver
1 ägg
2 dl crunchy jordnötssmör
1,5 dl rårismjöl
1,5 dl mandelmjöl
1,5 msk fiberhusk
1 tsk bikarbonat
1 dl finhackad mörk choklad

Mixa och rör samman smör, socker, vaniljpulver och ägg i matberedare.
Tillsätt jordnötssmör och rör ihop.
Blanda i mjöl, fiberhusk och bikarbonat. Rör och mixa så att allt blandas väl.
Rör ner chokladen för hand.
Forma till små bollar och lägg på plåt klädd med bakplåtspapper.
Platta försiktigt till bollarna något.
Grädda mitt i ugn ca 15 min på 175 grader.

SMAKLIG SPIS!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Jag provade Roy Fares chokladmousse här om dagen och måste säga att det är bland de bästa jag gjort. Till moussen kokade jag ihop en äppelkompott med ingefära som passade väldigt bra till.


Chokladmousse
2dl vispgrädde
120 g mörk choklad, 70%
1dl vispgrädde
4 äggula
0,5dl vatten
0,5dl strösocker

Vispa 2dl vispgrädde löst och ställ in i kylen.
Hacka chokladen och lägg i en bunke. Koka upp 1dl grädde, häll den över chokladen och låt chokladen smälta. Blanda ihop till en slät tryffel.

Lägg äggulorna i en bunke.
Koka upp vatten och socker tills sockrets löst sig.
Häll i en tunn stråle ner sockerlagen i bunken med äggulor och vispa samtidigt med elvisp på högsta hastighet. Vispa tills det blir ett skum.

Vänd med en slickepott ner chokladtryffeln i skummet och blanda väl. Vänd ner grädden, blanda noga och fördela moussen i glas.
Låt stå i kylen i minst 2 timmar.

Äppelkompott
1-2 äpplen
2 tsk ingefära
2 tsk honung
1 msk vatten

Koka upp och låt puttra till önskad kompott.
Servera till moussen.

Smaklig spis!

Likes

Comments

Glutenfri havregrynsgröt med jordnötssmör, toppad med tranbär, kanel och chiafrön. Kortvasan imorgon och jag laddar med min favoritfrukost.

Likes

Comments

Längtar efter denna plats, sommar, enkelhet, bubbel och långa dagar av somrig matlagning och bakning.

Likes

Comments

Chokladkaka
100 g smör
200 g mörk choklad (minst 70%)
2 dl strösocker
4 ägg

Saffranstryffel
0,25 g saffran
1 dl vispgrädde
200 g vit choklad


Sätt ugnen på 200°.

Smält smöret i en kastrull och ta sedan bort från värmen.
Hacka chokladen och låt den smälta i smöret.

Rör ner socker och sedan äggen, ett i taget tills allt är blandat. Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.

Grädda ca 15-20 min. Låt kallna.

Saffranstryffeln:
Koka upp grädden tillsammans med saffran. Hacka den vita chokladen och låt den smälta i den varma grädden. Låt svalna något innan du häller tryffeln över chokladtårtan och låt sedan stelna.

Servera gärna med lättvispad grädde.

Smaklig spis!

Likes

Comments

God morgon! I dessa mörka tider behövs mycket kärlek och mängder av kaffe.
💕☕️💕

Likes

Comments

Söndagsfika!
Finkaffe i Gustavsbergsporslin och dulce de leche-kakor på fat från Fårö.
💕

Likes

Comments

Vad blir det till middag? Gör denna goda och enkla ärtpurésoppa med vin och pepparrot.
.
.
.
Fräs 2 schalottenlökar och 1 vitlöksklyfta i olja. Häll i en påse (600g) gröna ärtor och låt fräsa någon minut. Häll i vatten så att det precis täcker ärtorna. Låt koka tills ärtorna är mjuka. Mixa med stavmixer. Smula ner 1 tärning buljong, salta o peppra. Tillsätt 1-2dl vitt vin och några droppar citron. Rör ner 0,5dl matlagningsgrädde. Servera med pepparrotsvisp. Smaklig spis!

Likes

Comments


DULCE DE LECHEMOUSSETÅRTA

Denna tårta bakade jag första gången för några år sedan. För mig är det en riktig sommartårta
och ett måste är att dekorera med massvis av färska hallon. Godast blir moussen om du kokar egen dulce de leche på kondenserad mjölk.
Den tar lite tid att göra, men tårtan är värd att vänta på.


1 tårta

Botten
50 g smör
100 g god mörk choklad
1 dl strösocker
2 ägg

Mousse
6 dl vispgrädde
4 äggulor
ca 1 burk dulce de leche (ca 400 g)
0,5 tsk flingsalt

Färska hallon

2 olika storlekar på formar med löstagbar kant


Sätt ugnen på 200 grader.
Smält smöret i en kastrull. Ta kastrullen från värmen.
Hacka chokladen i bitar och låt den smälta i smöret. Rör tills allt är smält.
Rör ner socker och sedan äggen, ett i taget tills allt är blandat.
Häll smeten i den mindre formen
Grädda långt ner i ugnen i ca 15-20 min.
Låt kallna helt.

Vispa grädden. Den ska vara ganska lös annars blir moussen för kompakt.
Rör försiktigt ner äggulorna, dulce de leche och saltet.
Smaka av.

Ta fram den större formen och placera chokladkakan mitt i.
Häll ner moussen över kakan och fördela i hela formen.
Ställ in i frysen och låt moussen stelna.

Tårtan tinas i kylen under ca 3 timmar och i rumstemperatur i ca 1,5 - 2 timmar.
Dekorera med massor av färska hallon.


SMAKLIG SPIS!

Likes

Comments