Köpstopp/Minimalism/Frivillig enkelhet/Återbruk

Dagens samhälle är verkligen ett konsumtionssamhälle, en slit och släng mentalitet är vanlig bland många. Men som motpol till detta dyker det upp "trender" och ord som köpstopp, minimalism, frivillig enkelhet och återbruk. Det handlar om att inte konsumera mer än nödvändigt, en "protest" mot det överflöd som finns idag. Att använda det vi har och kanske renovera, fixa till eller göra om saker istället för att köpa nytt. Jag tycker att det är bra att vi börjar vakna, tror att vi måste försöka spara lite på jorden resurser. De flesta behöver inte en ny mobiltelefon varje år men många vill gärna ha den senaste. Är det verkligen värt alla tusenlappar bara för lite bättre kamera och lite fler funktioner, kanske lite snyggare design, lite plattare eller lite större skärm? För mig är det inte det i alla fall. Det är mer värt att ha få prylar man tycker om än att ha massor med saker som är fina för stunden men man tröttnar snabbt på och byter ut. Även prylar som kastas ska tas om hand och vad händer med all gammal elektronik och allt annat som körs på soptippen? Vilka kostnader blir det för samhället för att ta hand om allt och vilka konsekvenser får det för naturen?

Att begagnatmarknaden växer och fler och fler ser charmen med att handla second hand känns positivt. Jag själv handlar gärna second hand, både kläder och möbler och prylar. Det känns bra både för naturen och för ekonomin. När jag själv rensar ut och gör mig av med saker så försöker jag alltid först att sälja eller skänka bort så länge sakerna är hela och användbara. Bara sånt som är trasigt eller kläder med fläckar hamnar på soptippen.

Att leva lite enklare med mindre prylar är ett av mina mål och sakta men säkert så minskar antalet saker hemma. Det blir luftigare, mer lättstädat och jag märker mer och mer vilka saker som betyder något för mig och vilka jag lika gärna kan vara utan. Att ha fullt med saker överallt tar allt för mycket energi av mig och jag mår bättre/känner mig lugnare när det är mer plats.

Gillar

Kommentarer

sparanna
sparanna,
Jag håller helt med, försöker både minska antalet onödiga grejer hemma och köpa färre produkter som håller längre. Lite svårt när man har låg inkomst men man får ju prioritera 😊 Kläder och alla sorters textilier (även trasiga eller med fläckar) går utmärkt att lämna till återvinning på t ex H&M och Kappahl. Då slipper även de hamna på soptippen och man får en liten värdecheck man kan använda eller ge bort till någon 😊
nouw.com/sparanna
sparsessan
sparsessan,
Textilåtervinning har jag inte testat än men funderat på det. Har en man som använder gamla t-shirts, lakan och handdukar som gått sönder till trasor i garaget så vi återanvänder dem själva 😊.
nouw.com/sparsessan
självhusshållar-Lena,
och vad lättad man blir invärtes när man gör sig av med prylar
finest.se/virklena