Det är roligt att spara pengar!

Tanken på att spara pengar kan ibland kännas lite trist. Det finns ju så mycket saker att använda pengarna till här och nu. Visst är det viktigt att leva här och nu men också att tänka på vad det är du spenderar dina pengar på. En fika på stan, kanske kostar 50-60 kr, en i veckan i ett år blir runt 3 000 kr på ett år. Ett paket cigaretter om dagen á 55 kr blir drygt 20 000 kr på ett år. Förutom de hälsovinster man gör på att sluta röka (och sluta fika) så är det en hel del pengar. Det här var bara två exempel. Sen finns alla tjänster och abonnemang som t.ex. Spotify, Netflix, Storytel, tidningsprenumerationer osv, osv. Vilka av dessa använder vi till värdet av vad vi betalar?

Jag har sagt upp det mesta men kan ibland teckna en gratis provperiod och passa på att lyssna på en ljudbok eller se nån film eller tv-serie. Det vi valt att behålla är Spotify men där gjorde vi om till ett familjeabonnemang, vi är fyra i familjen som kan nyttja detta och vi betalar 149 kr/månad istället för 3*99 kr/månad som vi gjorde tidigare.

Övriga kostnader som kan vara bra att se över är mobil/internet abonnemang, elavtal, försäkringar etc. Jag har till exempel bytt mobilabonnemang till Vimla som är det billigaste jag hittat. 60 samlat, 600 sms och 2GB data (3 GB om du är under 18, student eller 55+) för 100 kr/månad och halva priset i 3 månader. Finns även abonnemang med mer data, upp till 22 GB och även fria samtal och sms. Använder du min tipslänk får både du och jag 10 kr rabatt/månad så länge vi båda har abonnemanget kvar så 90 kr/mån (40 kr under de tre första månaderna). Surf, samtal och sms som inte används sparas. Du kan sedan värva flera och få 10 kr/rabatt för varje ny abonnent, finns ingen gräns för hur många du kan värva så det kan bli helt gratis. Ingen bindningstid och ingen uppsägningstid och du kan närsomhelst upp eller nedgradera ditt abonnemang. Välj mer surf under 3 månader när det är halva priset och samla på dig för att sedan minska när du får betala fullpris. I dagsläget betalar jag 40 kr/månad (fullpris) och till dottern 90 kr/månad så 130 kr för två abonnemang och vi klarar oss gott på det minsta abonnemanget. Försöker även att locka över maken men han har inte nappat än men kanske han går att bearbeta.

Så efter att ha sett över en massa utgifter och kanske kapat bort en det onödigt så kommer vi då till den roliga biten, att spara dessa pengar. Vad du vill spara till är ju väldigt individuellt men det är alltid bra att ha en buffert. Sedan kanske det är dags att spara till resor och andra nöjen eller saker du behöver. Många sparar idag till sina barn och även till framtida pension. Att spara till boende är också viktigt om man vill köpa ett hus eller en lägenhet. Även om inte det roliga (målet) kommer idag så kommer du troligtvis att vara tacksam när målet är nått och du kan boka drömresan, eller skriva på ett köpekontrakt på drömhuset. Då kanske en fika på stan eller en tidningsprenumeration känns ganska oviktig.

Om man sedan vågar att spara pengar i aktier och fonder så kan det bli ett nöje att se pengarna växa också, när pengarna som kunde gått till fika istället växer över tid så blir den där kaffekoppen ännu mindre värd. Visst finns det en risk med att lägga pengar i fonder och aktier men börja smått och prova dig fram, men satsa inte mer än du kan förlora.

Jag letar ofta kostnader att kapa så kom gärna med tips om du har några.

Gillar

Kommentarer

Framtida Rikedom,
Hur mycket har du fått ner dina kostnader genom att ändra ditt tänk som du har gjort? Matbudgeten är något som man kan spara stora pengar på, vi sparar ca 50 000kr om året på ändrade matvanor. Har skrivit ett inlägg med tips här, https://framtidarikedom.blogspot.se/2017/04/sparprojekt-matbudget-resultat-manad-1.html?m=1
framtidarikedom.blogspot.se
sparsessan
sparsessan,
Bra inlägg om matkostnader. Tror vi ligger ganska lågt ändå 5-6000 kr för två vuxna och en 10-åring och en vuxen till lite mer än varannan vecka och en katt. Då ingår även hygien och annat som handlas på matbutiker. Handlar en hel del på Willys eller ICA Maxi beroende på vilka erbjudanden de har. Vill inte snåla allt för mycket på mat, köper bara svenskt kött och mycket ekologiska varor men det vill jag fortsätta göra så det får kosta lite extra.
nouw.com/sparsessan