Att finna sig själv

Min dotter har alltid varit väldigt full av känslor och hon visar dem kraftigt. Är hon glad så sprudlar hon och är hon arg så är det ingen som kan undgå det. Hon har även väldig empati och gråter lätt över orättvisor och när någon behandlas illa. Hon är känslig för höga ljud och starka dofter. Hon vill gärna veta hur saker kommer att vara innan hon ger sig på något nytt. Genom allt detta så hittade jag begreppet högkänslighet eller på engelska highly sensitive person, HSP, och Elaine Aron som skrivit flera böcker kring detta. Den högkänsliga människan och Ditt högkänsliga barn heter två av dem på svenska.

Detta har hjälpt mig mycket att förstå mitt barn men jag har även hittat mycket som stämmer in på mig själv. Jag är inte lika högkänslig som min dotter men nog är vi det båda två. Högkänslighet är ingen diagnos utan ett personlighetsdrag. Aron beräknar att ca 20% har detta personlighetsdrag i olika utsträckning. Högkänsliga kan vara både introverta och extroverta. Jag är mycket åt det introverta hållet medan dottern är mer åt mitten. Ingen människa är helt introvert eller helt extrovert utan även där har vi en skala.

Introverta och högkänsliga har ett större behov av att varva ner och bara vara för sig själv efter en full dag på jobbet/skolan. Märker det tydligt både på mig och dottern, vi orkar inte ha för många aktiviteter inplanerade och blir trötta, behöver återhämta oss hemma i lugn och ro. Jag finner min återhämtning i att läsa böcker och dottern kan koppla av med en film eller ett lugnare spel på datorn.

Bland nya människor och i nya situationer är vi båda lite försiktiga/avvaktande. Vi känner gärna av situationen och människorna innan vi känner oss bekväma och avslappnade.

Har läst en hel del kring detta och det är så skönt att hitta ett namn/begrepp att förlika sig med och att det finns andra som känner lika som mig/oss. Jag får hjälp att förstå mig själv och min dotter bättre. Nu är mitt mål att även få dottern att förstå sina känslor bättre och hitta vilken nivå hon orkar med vad gäller aktiviteter och lek med kompisar på fritiden och när hon behöver vara ifred och komma ikapp i sig själv.

Ska träffa hennes lärare nästa vecka och se vad skolan kan göra. Kanske vi ska koppla in kurator som ett extra stöd eller om vi kan hitta andra lösningar då hon inte riktigt orkar när det blir stökigt/högljutt i klassrummet och mycket att lära sig samtidigt.

Gillar

Kommentarer

starta om mitt i livet,
HSP är nog mer vanligt än man tror. Tyvärr brukar hjälpen vara väldigt dålig i skolan då HSP inte klassas som en diagnos, men det är värt ändå att kolla upp.
startaommittilivet.blogspot.se/
sparsessan
sparsessan,
Ja det sägs ju att ca 20 % av befolkningen är HSP. Lånade ut en bok till dotterns lärare som gärna ville läsa och lära mer men andra jag varit i kontakt med vill inte alls ta till sig begreppet.
nouw.com/sparsessan