Äppelmos

Blev inspirerad av Sparo m.fl. att göra egen äppelmos så jag gick ut och plockade av lite äpplen på vårt träd samt några som fallit ner på marken men ännu såg fina ut.

Vet inte vad det är för äppelträd vi har men äpplena är små och mognar ganska sent och ruttnar sen ganska snabbt redan på trädet så jag hinner oftast inte ta tillvara på så mycket av dem men nu testade jag att plocka runt 20 äpplen som jag skalade och delade med hjälp av en äppelklyftare så det skulle gå snabbt och lätt. Kokade sedan äppelklyftorna med 1/2 dl vatten i ca 20 min för då hade de blivit mos. Tog en potatisstomp och mosade lite extra för att få bort klumpar, tillsatte sedan 2 krm askorbinsyra för att inte moset ska bli brunt. Jag valde som ni ser att inte tillsätta något socker i mitt mos. Jag väljer att istället frysa in i mindre burkar och plocka fram efter behov.

Nu blev det inte så mycket mos med våra små äpplen kanske 4-5 dl som jag delade upp i två burkar och stoppade i frysen då vi har en burk köpt äppelmos i kylen redan.

Äppelmoset blev lite syrligt av dessa äpplen men helt okej i smak om du inte vill ha det sött. Går ju att tillsätta socker eller annan sötning för den som vill. Jag hade gärna smaksatt med lite kanel eller vanilj men dottern protesterade mot det och ville ha utan. Om jag lyckas plocka lite äpplen som sitter högt uppe i trädet (dottern kanske vill klättra) så kanske det blir en omgång till och då testar jag nog att smaksätta i alla fall en del av det.

Tidsåtgång inkl plockning av äpplen och disken efteråt ca 1 timme. Kostnad så gott som gratis eftersom det bara var egna äpplen, vatten och askorbinsyra i. Askorbinsyran fanns hemma och 2krm av det kan inte kosta mycket. Blir lite dyrare om man väljer att söta moset. Nu valde inte jag bort sockret pga kostnaden utan för att jag tycker det är onödigt.

Gillar

Kommentarer

LivetsGuldkant
LivetsGuldkant,
Finns sk äppelplockare på ex Biltema. Kostar ca 100 kr. Är som en liten håv på långt skaft. Kan det vara något....?
nouw.com/livetsguldkant
LivetsGuldkant
LivetsGuldkant,
Man kan göra egen också om man har ett långt skaft och ex en petflaska. Finns beskrivning på nätet om man googlar på äppelplockare 😊
nouw.com/livetsguldkant
sparsessan
sparsessan,
Tack för tips, kanske kan testa i helgen 😃
nouw.com/sparsessan