Header

Jag lever och mår bra! Har glömt bort bloggen lite. Igår bodde vi på lyxhotell och idag åker vi till Paradisön Havelock. Bloggar mera om internet funkar där, annars kanske vi hörs någon annan gång! Puss och kram

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Idag är det vår andra lediga dag på hela resan och då ligger jag såklart sjuk i sängen. Vi är många som är sjuka just nu, tror det beror på allt plugg och ett pressat schema. Mysigt att vara sjuka tillsammans i alla fall så kan man kolla film och äta gott

Vi tog oss ut för finfrukost i alla fall men det var knappt värt då jag inte känner så mycket smak. Nu ska vi kolla Harry Potter, hejdå!

Likes

Comments

Godmorgon världen. Klockan är 8:36 och jag vaknade innan klockan idag, delvis för att det var för kallt i rummet av våran aircon men också för att jag fått in en bra rutin och somnar tidigt. Morgonpromenader och tidiga kvällar, vem är jag ens?

Någon som inte är lika oväntat är fredagsölen igår! Vi lever i en ständig plugg-bubbla här nere och ibland glömmer man att andas lite också. Veckodagarna har vi verkligen inte koll på eftersom vi har föreläsningar alla dagar. Men, igår insåg vi att det var fredag! Så - jag och bönan traskade iväg vid kl19 när vi pluggat klart för dagen (!) till ....

... världens mysigaste restaurang! Den ligger i det franska kvarteren vilket märktes väldigt tydligt då personalen pratade väldigt bra engelska med en fransk brytning, ägaren var en fransk kvinna som nog tagit ett glas för mycket men vem är jag att klandra henne en fredag liksom. Även att atmosfären var en helt annan inne restaurangen, kändes som att vi var i något annat land, typ Italien.

Jag och Johanna, som ni ser på bilden ,tappade såklart bort oss på vägen när vi halkade efter den andra gruppen... efter tre veckor borde man väl hitta här kan man tycka men jag har ju världens sämsta lokalsinne och Johanna likaså helt tydligt.

Vi delade på tre rätt stora tapasrätter + två öl + efterrätt. Godaste jag ätit på väldigt länge och även dyraste middagen för hela 100kr. Blir så bortskämd med hur billigt det är här, jag brukar betala runt 20kr för en middag som jag ofta kan spara som matlåda då det blir så mycket kvar hehe. Vi var båda nöjda med maten i alla fall, den finaste daten jag varit på <3

Likes

Comments

Vet inte riktigt hur jag ska börja det här inlägget. Vad jag än skriver nu kommer ni inte riktigt att förstå hur det är här då man måste uppleva och se det med egna ögon men jag vill ändå försöka ge er en bild av hur jag uppfattat samhället.
Organisationen Samugam som vi jobbar med arbetar aktivt med en folkgrupp som tillhör en grupp som ligger på botten av kastsystemet, Gypsyfolket. För några år sedan dumpades alla sopor nära flygplatsen här i Pondicherry och då bosatte sig Gypsyfolket där, så att de kam livnära sig på att leta bland soporna efter mat och föremål som de kan sälja på datan. De arbetar inte och som Push säger "they're too lazy." Om dagarna kollar de på TV genom tv-kablar som de kopplat om olagligt då de inte har några pengar och kan betala för det. De är jägare och skjuter fåglar, fångar ekorrar eller råttor som de kan grilla. Vid vårt första besök såg jag en man knäcka nacken av en ekorre och hur han började "filea" den. Lite längre bort låg tre kattungar som skulle bli kvällens middag för en familj.

I samhället bor ungefär 60 barn och de flesta går nu i skolan tack vare Mr Bruno. Föräldrarna till barnen vill inte att de ska gå i skolan då det inte ger någon inkomst. Som "kompensation" för att föräldrarna lämnar ifrån sig sina barn under skoltimmarna ger Bruno material som de exempelvis kan göra smycken av och sedan sälja.

Kontrasten till vår vardag hemma är så otroligt stor, det är svårt att sätta sig in i deras vardag. Jag kan när som helst under mitt besök välja att åka därifrån, hem till hotellet och tryggheten. De här människorna sover på betongen utanför sina hus då husen är fulla med material som de samlat på sig från soptippen. Som jag förstått det vet de väldigt lite om personlig hygien och en del personer som jag pratat med är blodröda i munnen. Jag trodde först att det berodde på något djur som de ätit men fick sedan höra att det kan bero på att deras mun är så inflammerad att det konstant blöder i deras tandkött.

Jobbet Mr Bruno gör är otroligt, han tror starkt på den nästa generationen och att utbildning är det som kommer "rädda dem." Min och Annas b-uppsats kommer till viss del handla om detta och jag vet att det kommer bli riktigt bra.

Likes

Comments

Idag steg vi upp alldeles för tidigt för att kunna vara kl 07 vid vår organisation Samugam.

Vi skulle åka med till Gypsy samhället och se hur de går till när organisationen samlar alla barnen, ger dem frukost och kör dem till skolan. Det var intressant att få se deras vardag och inte en "tillgjord" föreställning om det ibland kan kännas när man är på besök.

Samugam gör ett fint jobb då dessa barn inte skulle få gå i skolan annars.

Efter frukost var det dags för morgonbön, som en liten morgonsång ungefär. Alla skulle stå snyggt och prydligt och en av de äldre tjejerna var noggrann med att alla skulle stå i längdordning.

Den här killen är så söt och hans mamma är väldigt noga med att jag ska ta bilder av honom varje gång vi är där. Hon bad mig även att få bilderna så ska skriva ut alla bilder och ge till henne, känns fint om hon blir glad av det.

Efter frukost lekte vi med de som vår i förskolan. Push (mannen vi är där med från organisationen) berättade att barnen enbart kommer dit för att få mat och kakor.

Efter det var det dags att åka till training centret där två kvinnor från samhället lär sig hur man ska sy. Organisationen för en ständig kamp med dessa kvinnor då de kräver mycket pengar för att göra detta då de inte kan sälja saker på gatan/leta bland soporna och på så sätt förlorar dagens inkomst. Deras synsätt skiljer sig väldigt mycket från vårt kan man lugnt säga.
Jag ska berätta mera om Gypsy samhället i ett annat inlägg så fort jag hinner.

Likes

Comments

Förra veckan hade vi en gästföreläsare som pratade om "Women in India & gender perspectives" vilket var väldigt intressant. Bilden av den ideala kvinnan ändrades under kolonitiden då britterna tog över Indien, från att ha rättigheter till att göra som männen säger utan att ifrågasätta det. Att inte få gifta om sig, välja hur de ska klä sig eller vad de ska äta. Föreläsaren berättade att en del änkor dödades för att säkerställa att de inte skulle bli kära igen och gifta om sig...

Enligt lagen är våldtäkt olagligt men inom äktenskapet är det inte det, då det inte ens ses som en våldtäkt. När en kvinna gifter sig ger hon mannen makten till att använda henne som han vill och därmed kan hon inte heller säga nej till någonting.
Kvinnor som blivit våldtagna ses knappt som offer och det är inte det man är intresserad av, utan istället oroar man sig för om hon kommer få gifta sig så hon nu anses som smutsig.

Många av er har säkert hört om våldtäktsfallet i Indien 2012? En kvinna blev våldtagen i en buss av flera män och en man som var med henne blev misshandlad innan de kastades ut ur bussen. Detta uppmärksammades för att kvinnan var av medelklass vilket så tydligt visar på hur stor roll klass spelar i Indien. Hade hon haft en lägre klass hade det ansetts mera ok sade föreläsaren.

90% av äktenskapen i Indien är arrangerade. Kvinnor som fyllt 18 paras i framtiden ihop med en man av samma klasstillhörighet för att ge en så bra matchning som möjligt. Kvinnans familj ska då ge mannen en gåva, exempelvis mark eller värdefulla föremål. Mannen kan när som helst under äktenskapet be om mera gåvor, kallade dowry, och ifall kvinnans familj nekar så kan det leda till misshandel eller döden. Detta leder till att kvinnorna i Indien inte får någon utbildning, då familjerna istället sparar pengarna som kunde gått till utbildning till dowry så att kvinnan ska få gifta sig. En kvinnas mål i livet är att gifta sig och något som bör eftersträvas.

Detta är en liten del av det vår föreläsare berättade. Är inte det helt sjukt för oss som inte har samma synsätt på kvinnor och äktenskap? Frågorna var många då lektionen var slut kan jag lova.

Likes

Comments

Tänkte visa lite hur vi bor här i Pondicherry. Vi bor rätt centralt på ett familjeägt guesthose som är rätt så litet, tror det är 16 rum. Vi har en takterass som ni redan sett i tidigare inlägg, ett kök och en samlingsplats på bottenvåningen kan man väl säga.

Man hittar ofta Anna och mig på bottenvåningen i hopp om att kunna ansluta till wifi hehe.

Köket är sådär, det funkar att laga lite mat i det och det är väl huvudsaken. Trots att det är billigt att äta mat ute på restauranger här så orkar man inte gå ut varje dag, vilket i-lands problem va? Vi har även frukost inkluderat i priset vi betalade för resan men ibland är det skönare att bara äta här på takterassen i solen helt enkelt eftersom vi måste gå hela 300 meter till en restaurang för att bli serverade omelett och kaffe. Låter som en liten bortskämd unge, är väl medveten om det haha.

Gatan där vi bor, rätt så lugnt då vi bor "i ena delen " av den långa huvudgatan i stan kan man väl säga.

Här ser ni ett ställe vi har köpt kaffe på, hur butikerna ser ut här i Indien och var våra lektioner håller hus. Våra föreläsningar är på ett hotellrum som är för litet egentligen för att rymma över 25 personer i flera timmar men man tager vad man haver.

Det är rätt mysigt att bo så här, som litet internat med sina studiekompisar. Det är smidigt att bara gå över till grannen för råd om skoluppgifter, kolla film eller bara snacka strunt. Frågor på det?

Likes

Comments

Godmorgon godmorgon. Klockan är nån minut över 1 och halva vår skoldag är redan över. Vi har lunchbreak nu och passar som vanligt på att njuta av solen. Hörde att det snöade hemma, saknar det ändå litegrann faktiskt, hade kunnat byta med er för en dag.
Vi har en fullspäckad vecka med långa dagar, igår var vi till exempel i skolan från 9-12 och sedan åkte vi till våran organisation för att intervjua han som grundade barnhemmet från klockan 15-18. Mellan lektionerna ska man hinna plugga och skriva klart uppgifter som ska lämnas in eller förbereda sig för seminarium samtidigt som man planerar sin b-uppsats. Vi är alltså här för att 1. Jobba i organisationer och 2. Skriva en vetenskaplig uppsats.

Live från Ram Huesthouse sundeck!

Jag är ju så höjdrädd att jag nästan svimmar av att sitta här på kanten men vad gör man inte för lite sol...
Nu ska vi äta lunch och börja på en uppgift som ska in i veckan! Höra ikväll, kram.

Likes

Comments

Jag hinner inte riktigt med här i bloggen. Det händer så himla mycket varje dag, hundra olika intryck och så mycket intressant fakta som jag vill skriva ner och berätta för er. Ikväll ska jag försöka skriva om skillnader i äktenskap och hur kvinnosynen är här utifrån de föreläsningar vi fått här.

Så länge kan ni väl kolla på vår goda streetsfoodmat vi åt i förrgår. Hörde en gång uttrycket "you haven't experienced a country until you've eaten the streetfood." Vilket jag tycker stämmer så bra.

Vet ej vad vi åt riktigt, men gott var det! Grönsaker i bröd med en currysås till. Vi betalade inte ens en dollar var och åt med lokalbefolkningen. De kollade lite konstigt på oss och tyckte nog inte att vi passade in så bra haha

Likes

Comments

Idag är det våran första lediga dag sedan vi kom hit! Riktigt välbehövligt kan jag säga er. Vi trodde det skulle regna men vaknade till strålande solsken och 30 grader så vi åkte till en strand 15 minuter frän oss.

Vi har inte gjort så mycket, solat och badat. En del surfade även några timmar trots att vågorna inte var så stora.

Vi var de enda västerländska turisterna på stranden så det var rätt skönt men även jobbigt då vi hörde innan att lokalbefolkningen kan vara rätt på tjejer. Vi var i alla fall alla på samma ställe så kändes tryggt ändå!

Vårt lunchställe med rätt så fin utsikt eller vad säger ni?

Är inte detta den bästa känslan i världen?

Sen åkte vi tuktuk, eller auto som det heter, hem till vårt guesthouse. Ska även visa hur vi bor lite senare, några av er som undrat det.

Avslutar med en bild för att visa hur fuktigt det är här. Klockan är 18:05 och det är 28 grader utomhus, mysigt... saknar nästan kylan där hemma! Nu ska vi käka middag, hörs senare.

Likes

Comments