Alltså jag hittade det mest perfekta inlägget om hur man bygger sin basgarderob hos @evelinasdiary och jag frågade henne om jag fick "låna" inlägget. Och det fick jag! Tack Evelina.

Ibland står man där på morgonen framför spegeln och tänker i panik "Vad fan ska jag ha på mig? Jag har ju ingenting att ha på mig?! Jag har shoppat så mycket, varför har jag typ inga kläder?" Känner ni igen er? 😓 Detta kan vara ett tecken på att ens basgarderob måste fixas till!

Vad måste göras?

 • Börja med att rensa din nuvarande garderob. Ta en hel dag och bara rensa hela garderoben. Sakerna som du inte längre använder kan du antigen sälja, skänka eller slänga (ett bra alternativ är att kasta kläderna i såna speciella soptunnor som återanvänder materialet, finns tex på H&M). På det sättet får man en mycket bättre överblick över vad som är faktiskt användbart i ens garderob.
 • Spontanshoppa inte. Köp inte kläderna spontant, annars är du snart tillbaka på ruta ett - en garderob som är överfull med saker som du knappt använder. Det är såklart okej att köpa en fin topp eller ett par snygga byxor när man ser de ute, saker kan ju bli slutsålda med. Men gör det inte till en vana, för att på det sättet brukar man faktiskt köpa mycket onödigt som man tyckte om endast för stunden eller för att man bara ville köpa något.
 • Investera i dina kläder. Köp inte kläder i dålig kvalité som går sönder efter några användningar eller blir fula efter tvätten. Hellre spara lite och betala lite extra för att få något som håller länge. Till exempel istället för att köpa ett par jeans för 99 kronor (som sitter snyggt tills man tvättar de), så man spara lite och kanske investera i ett par som kostar mellan 599-999 kronor som kommer att hålla betydligt längre.
 • Tänk långt. Bygg din basgarderob utifrån saker som du kommer kunna använda dig i längden. Men det menar jag att saker som är "trendiga just nu" ska vara minoriteten i din garderob. Varför då, undrar ni säkert. Det är för att trender brukar gå över snabbt, typ varje säsong. Därför vill man inte att ens garderob bara ska bestå av trendiga saker som ni själva kanske tröttnar på eller helt enkelt vill köpa det som är inne nästa säsong.
 • Tänk på säsonger. Dela upp din garderob i olika säsonger, så du slipper se massa shorts på vintern. Jag gillar att göra det för att man får mer plats i garderoben och ser bara "relevanta" kläder när man letar efter vad man ska ha på dig.


Tips på tidlösa basplagg:

 • BH. Det är bra att ha minst 3 olika BH:ar i dessa färger: vit, nude och svart. Det är eftersom att de passar under olika färg på kläderna.
 • Byxor. Ha i alla fall ett par svarta jeans och ett par denim jeans. Sen kan man ju ha lite andra byxor efter ens smak som till exempel kostymbyxor, slitna jeans eller jeans med broderi på.
 • Jackor. Kappor och skinnjackor är alltid inne, det är en bra investering enligt mig.
 • Tröjor. Stickade tröjor och sweaters kan vara bra att ha i bland annat grått, svart och vitt då det passar till det mesta.
 • Toppar. Det är bra att ha bas-linnen, t-shirtar och långarmade toppar i vanliga färger som svart och vitt, då det passar till mycket. Skjortor kan också vara bra att ha, då man kan både ha det till vardags och till mer seriösa tillfällen som intervjuer.
 • Skor. Tänk på vilka skor du har vid olika tillfällen : sneakers och ballerina när det är varmare, stövlar, boots eller kängor när det kallare och klackskor när det är fest.
 • Klänningar. Tänk både vardag och fest! Ha några stycken till vardag och några stycken lite festligare varianter.

Nu när ni läst igenom, vilka underbara tips va? Jag hade behövt någon som hjälpt mig med detta, då jag är väldigt dålig på att sortera bort kläder. (fast jag ALDRIG använder dom) Jag skulle behöva sortera och halvera min garderob! Jag tänkte att jag kopierar denna så att fler får se den och så att även jag kan gå tillbaka och göra detta en dag.

Vad tyckte ni om inlägget ?

Bilderna är lånade från Google.

Gillar

Kommentarer

ChaniqueKarlsson
,
Underbara fantastiska tips 😊 Grymt bra tänkt med det där och se framåt och det med klänningarna.. tack! Ska ta tag i min garderob första jag kommer hem.. 😊 nouw.com/chaniquekarlsson
sofiefriden
,
Ja jag kände detsamma när jag läste inlägget. Önskar jag hade tid med det nu 😕😊❤ nouw.com/sofiefriden
alicemalmstrom
,
jättebra tips!!!nouw.com/alicemalmstrom
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229