Hej!

Förra året hittade jag en som tipsade om hur man bygger en basgarderob och gjorde ett inlägg om det. Jag tycker det är god tid att tipsa om det igen då vi närmar oss höst och ofta är det så att vi rensar ut kläder efter årstider.

Det är ju så att man ofta inte hittar något att ha på sig, trots att man har enormt mycket kläder i garderoben. Man får lite smått panik och tänker "Vad fan ska jag ha på mig?", "Jag har ju inga kläder" och liknande. Känner ni igen er!? Detta kan vara ett tecken på att ens basgarderob måste fixas till!

Vad måste då göras?

 • Börja med att rensa din nuvarande garderob. Ta en hel dag och bara rensa hela garderoben. Sakerna som du inte längre använder kan du antingen sälja, skänka eller slänga (ett bra alternativ är att kasta kläderna i såna speciella soptunnor som återanvänder materialet, finns tex på H&M). På det sättet får man mycket bättre överblick över vad som faktiskt är användbart i ens garderob.
 • Spontanshoppa inte. Köp inte kläderna spontant, annars är du snart tillbaka på ruta ett - en garderob som är överfull med saker du inte använder. Det är såklart okej att köpa en fin topp eller ett par snygga byxor när man ser det ute, saker kan ju bli slutsålda med. Men gör det inte till en vana, för att på det sättet brukar man faktiskt köpa mycket onödigt som man tyckte om endast för stunden eller för att man bara ville köpa något.
 • Investera i dina kläder. Köp inte kläder i dålig kvalité som går sönder efter några användningar eller blir fula i tvätten. Hellre spara lite och betala extra för att få något som håller länge. Till exempel istället för att köpa ett par jeans för 99 kronor (som sitter snyggt till man tvättar de), så sparar man lite och kanske investerar i ett par som kostar mellan 599-999 kronor som kommer att hålla betydligt längre.
 • Tänk långt. Bygg din basgarderob utifrån saker som du kommer kunna använda dig av i längden. Med det menar jag att saker som är "trendiga just nu" ska vara minoriteten i din garderob. Varför då, undrar ni säkert. Det är för att trender brukar snabbt gå över, typ varje säsong. Därför vill man inte att ens garderob bara ska bestå utav trendiga saker som ni själva kanske tröttnar på eller helt enkelt vill köpa det som är inne nästa säsong.
 • Tänk på säsonger. Dela upp din garderob i olika säsonger, så du slipper se massa shorts på vintern. Jag gillar att göra det för att man får mer plats i garderoben och ser det "relevanta" kläderna när man letar efter vad man ska ha på sig.

Tips på tidlösa basplagg:

 • BH. Det är bra att ha minst 3 olika BH:ar i dessa färger: Vit, nude och svart. Det är eftersom de passar under olika färg på kläderna.
 • Byxor. Ha i alla fall ett par svarta jeans och par denim jeans. Sen kan man ju ha lite andra byxor efter smak som till exempel kostymbyxor, slitna jeans eller jeans med broderi på.
 • Jackor. Kappor och skinnjackor är alltid inne, det är en bra investering enligt mig.
 • Tröjor. Stickade tröjor och sweaters kan vara bra att ha i bland annat grått, svart och vitt då det passar till det mesta.
 • Toppar. Det är bra att ha bas-linnen, t-shirtar och långärmade toppar i vanliga färger som svart och vitt, då det passar till mycket. Skjortor kan också vara bra att ha, då man kan ha det både till vardags och till mer seriösa tillfällen som intervjuer.
 • Skor. Tänk på vilka skor du har vid olika tillfällen: sneakers och ballerina när det är varmare, stövlar, boots eller kängor när det är kallare och klackskor när det är fest.
 • Klänningar. Tänk både vardag och fest! Ha några stycken till vardag och några stycken som är lite festligare varianter.

Nu vill jag veta vad ni tyckte om inlägget/tipset!

Gilla gärna inlägget och lämna en kommentar! ;)

Gillar

Kommentarer

Annelie
,
kanon bra tips 😊nouw.com/vackratingivardagen
sofiefriden
,
SofiaLissmyr
,
Så sjukt bra inlägg 😊 nouw.com/sofialissmyr
sofiefriden
,
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229