För ett par veckor sedan, ifall nu någon mot för modan har missat det, firade vi att ett gammalt år är till ända och att ett nytt får sin början, och nu skriver vi alltså 2018.
Jag har haft det här inlägget i bakhuvudet en längre tid, men har inte kommit till skott med att skriva det förrän nu.

Då vi snackar nyår, är nyårslöften en sak som väldigt ofta kommer på tal. Det finns de som säger att de älskar nyårslöften och avger nya vid varje tillfälle, och så finns det de som avskyr blotta tanken och, mer än så, även ordet, eftersom de inte kan tänka sig något värre än att avge någonting så bindande som ett (eller flera) löfte och sedan känna sig begränsade och pressade av detta.
Personligen har jag en ganska neutral inställning till det hela. Jag tycker tanken är god, för att inte säga ypperlig, men använder hellre ett annat ord, nämligen nyårsönskningar, eller kanske nyårsmål.

Jag har många målsättningar, eller önskningar, för mig själv inför det nya året, och i det här inlägget tänkte jag lista dem, som en virtuell påminnelse för mig själv om vad jag vill sträva efter under det här året.


1. Läsa mer böcker

Sedan jag började studera på universitet för fem år sedan har jag knappt läst några skönlitterära böcker alls, vilket är otroligt synd eftersom jag egentligen älskar att läsa. Det här handlar främst om det faktum att studierna innebär så mycket läsning att jag sedan har prioriterat annat på fritiden, men det skall det alltså bli ändring på i år hoppas jag.

2. Äta mer grönt

Jag är, som tidigare nämnt, ingen större vän av kött, och äter väldigt gärna vegetariskt. I år skall jag bli bättre på att variera användningen av grönsaker i min kost, och vidga vyerna lite. Jag önskade mig och fick Foodpharmacy kokboken till julklapp, så nu har jag massvis med inspiration att hämta.

3. Röra på mig mer

Det här handlar inte nödvändigtvis om det klassiska nyårslöftet att gå ner i vikt, utan snarare om vikten (hah) av att röra på sig och få frisk luft mer än någonting annat. Jag sitter väldigt mycket stilla genom mina studier, antingen genom föreläsningar på dagarna eller vid datorn med hemuppgifter på kvällarna, och det tar ut sin rätt. Stela axlar, trött nacke, konstanta gäspningar och blekt och trött ansikte. Nej, mer frisk luft i lungorna under det här året, tack.

4. Påbörja min pro-gradu avhandling

Som bäst har jag, för några månader, flyttat 500 kilometer bort hemifrån från mitt hem, min sambo, min familj och mina vänner för att göra min sista praktik innan jag är behörig ämneslärare i historia och religion. Tyvärr är det dock inte så lyckligt att det skulle vara fritt fram att söka jobb och börja arbeta heltid från och med hösten, utan jag måste skriva en pro-gradu avhandling innan jag utexamineras. Den hoppas jag alltså få en ordentlig början på innan 2018 blir 2019.

5. Boka vintersemester

Ifjol åkte vi med mannen till Åre och bodde på fantastiska Copperhill några nätter. Njöt på spaet, andades frisk fjälluft, drack champagne, åkte på snöskotersafari och åt så himla god mat i restaurangen på hotellet (för att inte tala om frukostbuffén, som var himmelsk!)
I år kan vi tyvärr inte åka någonstans under vintern, eftersom jag tyvärr inte kan komma ifrån mina studier, men nästa år får det nog bli en resa igen! Vi har talat om finska Lappland och Norge bland annat, men få se var vi hamnar. Själv kunde jag gott tänka mig att åka till Åre igen...

Bilder från Pinterest

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

November är en så himla knepig månad tycker jag.
Man känner sig blek och trött och ful och grå och oinspirerad, och vill helst ligga under en filt i soffan och läsa en bok och dricka en kopp te. Jag, i alla fall. Tyvärr är det ju sällan man har möjlighet att göra just det, eftersom man har ett jobb att gå till och en vardag som måste snurra oavsett.

Just idag kände jag mig, trots att jag vaknade till solsken för en gångs skull, extra trött och lite förkyld när jag vaknade, men har gjort mitt bästa för att vända på det hela. Steg upp, gjorde mig i ordning och åkte till jobbet för att hålla dagens enda lektion. Efter det tog jag med mig hunden och gick ut i solen och njöt av den krispiga luften och det frostiga gräset som prasslade under fötterna. Hunden var lycklig som fick rusa omkring och jag passade på att samla några solstrålar på näsan.
Nu kom vi precis hem och jag skall strax sätta mig och jobba lite, men först gjorde jag i ordning en sen frukost, nämligen en pigg och fräsch smoothie med bland annat citron, apelsin, spenat, banan, ingefära och havtorn i för att boosta kroppen. Känner att lite extra vitaminer är precis vad som behövs nu, under årets gråaste, tråkigaste månad. 

Dags att fylla kaffekoppen och sätta sig och jobba, soffan och boken får snällt vänta till ikväll.

Bjuder på en bild på världens finaste Siri-bus

Likes

Comments

Inspiration, Tankar, Vardag
Idag har vi haft besök på skolan där jag jobbar.
Inom ramen för vårt Finland 100 jubileum som tangerar vårt lands historia så väl som framtid, hade vi besök av den fantastiska och karismatiska dreamstern Christoffer Strandberg, som genom att föreläsa om sin egen skådespelardröm och vägen mot förverkligandet av den här drömmen inspirerade våra skolungdomar att sikta mot sina egna drömmar och gav dem inspiration att nå sina mål här i livet.

Så här uttrycker sig Dreams själv på sin hemsida om sin verksamhet: "Dreams målsättning är att förstärka ungdomens tro på sin framtid och uppmuntra dem ta konkreta steg mot sina drömmar." Läs mer om verksamheten HÄR .


Den här föreläsningen var verkligen tankeväckande och inspirerande.
Vi har alla drömmar, och jag tror vi alla kan göra mycket mer än vad vi gör för att uppnå dessa. Genom att jobba aktivt för saker och ting och på allvar tro att det är möjligt, kommer vi redan väldigt långt. Jag personligen skall börja med att skaffa mig en riktigt fin anteckningsbok, en drömbok, där jag skall börja visualisera mina drömmar. Tankar, planer, idéer, kommentarer. Kanske bilder. Saker som gör vägen mot mina drömmar och mål mer konkreta.
Christoffer sa så många kloka saker under sitt föredrag, bland annat uttryckte han sig så här om sin skådespelardröm: "Då jag sedan hade möjlighet att söka in till Teaterhögskolan började jag tveka. Jag blev osäker på, ifall jag verkligen kunde göra karriär av skådespeleriet, och skaffa mig ett riktigt yrke. Jag blev någonting så tråkigt som vad vi brukar kalla för realistisk."

Jag har många drömmar. Somliga större, andra mindre. Många tills vidare ouppnådda, men några har faktiskt redan blivit verklighet, utan att jag kanske har lagt så mycket tanke bakom just det faktum att jag har uppnått en av mina drömmar.
En dröm, låt gå att den kanske låter liten och banal, var att komma in på universitetet, vilket jag också gjorde. En annan, livslång, var att skaffa en egen hund. Också det här hände ifjol, och nu senast var min dröm att få jobba som lärare på heltid, vilket jag också i skrivande stund gör efter att ha blivit erbjuden jobbet i somras.
Många drömmar är som sagt ännu ouppnådda. Jag drömmer till exempel om en gård på landet, om höns i hönshuset och får på ängen. Vedspis i köket och knarrande trägolv. Om att plocka egna frukostägg och om att kunna tända eld i spisen och påta i trädgården. Jag drömmer om att ha en färdig utbildning, jag drömmer om att semestra i Italien och jag drömmer om familj. Och en hund till. Jag drömmer också om att kunna köpa mig min drömbil, att skriva en bok, och slutligen drömmer jag också om att starta ett eget företag och börja en freelancekarriär vid sidan om mitt lärarjobb. Jag vet precis vad jag vill göra (även om det tills vidare får vara en hemlighet), men jag vet inte ännu hur jag skall ta mig dit.
När jag uppnått målet och drömmen om en färdig utbildning, då skall jag göra vad jag kan för att fokusera på just den drömmen.

/ S

Likes

Comments

Allmänt, Mat och dryck
Ja, och så har det gått över två månader sedan jag bloggade senast.
Det har varit mycket på alla fronter, och jag har haft fullt upp med att njuta av vardagen och allt vad livet bär med sig. Jag bloggar när jag tycker att jag hinner och vill, och så är det inte mer med det. I perioder blir det oftare, och ibland mer sällan.

Nu, hur som helst, tänkte jag att jag skulle kika in och bjuda på ett middagstips som ni bara måste prova i höst. Det här är ett enkelt, snabbt recept på riktig "comfort food" som passar perfekt som helgmiddag under ruggiga höstdagar. Vi åt det här igår, efter en hel dag av utearbete i krispigt väder ute på stugan och det satt riktigt fint vill jag lova.

Eftersom jag inte använder mig av några egentliga recept då jag lagar mat utan bara höftar ihop ingredienser jag tycker låter gott, så har jag inga egentliga mängder att komma med. Ni får prova er fram, helt enkelt.

__________________________________________________________________________________________

Kyckling i gräddig sås med bacon och trattkantareller

Kycklingfilé skuren i bitar

Bacon efter smak

Trattkantareller, finhackade

2,5 dl grädde (eftersom vi till största delen äter mejerifritt använde jag iMat från Oatly)

Kycklingfond

Senap

Finhackad, färsk persilja och timjan

__________________________________________________________________________________

Stek kycklingen och baconet så att det får fin yta (använd med fördel gjutjärnsgryta eller panna, jag använde en stekpanna med höga kanter och gjorde hela rätten i den), tillsätt sedan svampen. Låt allting dra smak en liten stund, och häll sedan i vatten i pannan tills det nästan täcker kycklingen. Låt koka ihop en liten stund, smaksätt sedan med kycklingfond och valfri krydda (jag använde pepparmix, himla gott med grön- och vitpeppar) och en liten klick senap. Häll sedan i grädden, och låt allting puttra på låg värme. Klipp sist i de färska kryddorna och red av till önskad tjocklek med potatismjöl.

Vi åt det här med morot, potatis och brysselkål som fick gotta till sig i ugnen tills rotsakerna hade krispig och fin yta, men tänker mig att det funkar lika bra till vanlig kokt potatis, till potatismos eller varför inte till pasta, med riven parmesan på toppen. Mmm...

Nu skall jag återgå till jobbet, har en lektion kvar och sedan skall jag gå en lång, skön höstpromenad med hunden.
Ha det gott!

/ Sofia

Likes

Comments

Hej på er, och hoppas veckan har börjat bra för er del också!
Idag hade jag min första riktiga arbetsdag då skolan körde igång igen efter sommarlovet, så kul att vara på plats och umgås med kolleger, träffa eleverna och såklart undervisa, vilket jag tycker är så himla roligt. Så glad att det känns att jag har valt rätt yrke!

Idag då jag kom hem kokade jag en kopp kaffe och satte igång med att planera för morgondagens och torsdagens lektioner. Blev precis klar, och nu har jag någonting att utgå från för resten av veckans.

Vill också passa på att dela med mig av en, åtminstone för mig, inspirerande bild. Vi kan alla behöva lite pepp i vardagen för att hållas motiverade och fokuserade och jag tror stenhårt på att vi får vad vi förtjänar och jobbar för här i livet, men jag tror också att vi behöver lite ord på vägen ibland för att fortsätta tro på oss själva och lita på att vi grejar det.
När jag tvivlar på mig själv under hösten och är osäker på mig själv i min roll som lärare, då skall jag titta tillbaka på den här bilden. Jag fick det här arbetserbjudandet eftersom jag är redo för det här jobbet, och jag fixar det galant!

Ha en fin kväll!

Likes

Comments

Vardag, Foto

Min fantastiska man är yrkesfiskare i fjärde generationen.
Hans far, hans farfar och hans farfarsfar före honom har allihopa utövat detta slitsamma yrke, som de facto är ett av världens äldsta. De två sistnämnda levde och arbetade större delen av sitt yrkesverksamma liv på den ödsliga, men smärtsamt vackra holme dit vi idag åker för att njuta och ta igen oss, på det gamla fiskehemmanet.

Långö (som jag, lyckligt nog, tack vare A får ta del av) ligger så långt ut i den bebodda skärgården man kan komma. Öns framsida är lummig med träd och skog, och vi har lyxen att ha vår alldeles egna natursandstrand. Baksidan däremot är karg och ilsken, med vassa klippor, höga berg och steniga stränder där det är omöjligt att ta sig i land. Härifrån är det bara vatten så långt ögat når, eftersom baksidan av ön gränsar till det öppna havet.

Där ute i skärgården är livet enkelt. Man gör inte mer än man måste, utan njuter av dagen som den kommer. Det finns ingen el (svärfar har dock löst den biten med solpaneler, så vi i alla fall kan tända lampor i rummen, ladda våra telefoner och lyssna på radio) och inget rinnande vatten. Vi lagar maten på vedspis, eldar i kaminen, badar vedeldad bastu och njuter av den totala avskärmningen från det stressiga samhället.

Långö är sannerligen en bit av paradiset, och nedan bjuder jag på en riktig bildbomb med detaljbilder från vår charmiga, men enkla, stuga och dess omgivning.

Söndag.
Vi har precis kommit hem igen efter en helg på ovannämnda ö, och skall nu packa upp, tvätta lite och sedan förbereda inför morgondagens arbetsdag innan vi landar i soffan och kör igång söndagsmyset.
Hoppas ni har haft en fantastisk helg!

Likes

Comments

Contains affiliate links Vardag, Mat och dryck

Imorse vaknade jag med ett ryck då väckarklockan ringde. Solen sken i ögonen på mig, hunden låg tätt vid min sida och sov fortfarande som en stock och jag var pirrig i magen av förväntan inför planeringsmötet på min nya arbetsplats. Jag gick upp, satte igång Ted Gärdestad på högsta volym och gjorde mig redo för att åka iväg.

Mötet var intressant och inspirerande, och då jag kom hem var jag full av energi. Jag hann med en hel del övrigt då jag kom hem och hade egentligen sett fram emot en lugn kväll hemma, men var inte sen att tacka ja då mannen föreslog att vi skulle åka iväg till Hangö för middag. Vi hamnade på charmiga och stilrena restaurang Origo, där vi inledde med varsin limoncello spritzer och åt världsgod pepparbiff till huvudrätt.

Nu skall jag sova, imorgon väntar några timmar jobb och sedan åker vi iväg till skärgården för att, förhoppningsvis, njuta av den utlovade stormen och ladda batterierna inför kommande arbetsvecka. Jag skall sätta igång och förbereda material för veckans lektioner, och han skall jobba med någonting utomhus, som vanligt.

God natt!

Bilder från vår fantastiska middag, älskar Hobstar glasen från Libbey
(adlink med tips om var du kan köpa likadana glas hittar du i bilden)

Likes

Comments

Contains affiliate links Vardag, Garderob

Torsdag, och den allra sista dagen på min ledighet innan jobbet börjar. Dock har jag redan mjukstartat och jobbat lite hemifrån idag och förberett mig inför morgondagens planeringsmöte, spännande!

Som bäst sitter jag och dricker en kopp kaffe, men tänkte passa på och titta in med ett tips.
Förra veckan kammade jag, i brist på bättre sysselsättning, igenom kedjornas sommarreor på nätet, och hittade lite smått och gott, däribland en, för mig, lite annorlunda kofta.
Koftan är öppen och oversized, stickad i ett mjukt och skönt material och med ett mönster som jag tycker känns snyggt och up-to date. Mönstret och modellen gör att den sticker ut lite ur min garderob, där det mesta är klassiskt skuret och antingen enfärgat eller randigt.
I höst klär jag mig dock gärna i lite bylsiga koftor och tröjor i modell oversize vilket känns otroligt mysigt, och jag ser fram emot att få klä mig i den här koftan, över ett linne eller en långärmad t-skjorta då vädret blir lite svalare.


Koftan hittar ni HÄR

Likes

Comments

Tankar, Tankar

I dagens stressiga värld där vi ständigt matas med intryck, trender, nyheter, förväntningar, förhoppningar, normer, former av sociala medier och där vi ständigt är under press och tryck att hela tiden vara bättre versioner av oss själva och överträffa den vi var igår, tror jag vi alla mår bra av att ha någonting som bara är vårt, som för oss är sammanlänkat med avkoppling, meditation och där vi kan vara oss själva utan att störas av omvärldens förväntningar.
För mig är det här min trädgård.

Jag längtar ständigt ut till livet på landet, men eftersom vi ännu tills vidare bor i höghus inne i stan, får jag göra vad jag kan med vad vi har ute på stugan i skären.
Här har jag, visserligen med mannens hjälp, anlagt ett trädgårdsland. En oas av lummig grönska, där gurkplantor och märgärter trängs med dill och persilja, rödbetor, potatis, bönor och lök i långa rader. Innanför hönsnätet vi varit tvungna att sätta upp för att hindra hjortarnas framfart råder en, för mig, lugnande och nästan terapeutisk stämning. Det är varmt, det doftar jord och det grönskar vart man än ser. Här vattnar jag, rensar ogräs, stöttar plantor och - nu äntligen - skördar grönsaker.

Att få plocka och, för all del, odla sina egna grönsaker är höjden av lycka och lyx för mig. Det är lyxigt att få rå om och ta hand om någonting, från frö till färdig grönsak. Det är lyxigt att få följa med och se när det växer och frodas. Det är lyxigt att skörda obesprutade, ekologiskt odlade grönsaker direkt ur eget land.

I dagens samhälle där allting snurrar snabbare och snabbare hela tiden, har vi skapat en hel industri av, så kallad, snabbmat. Fuskmat, som gått snabbt att tillverka, som går snabbt att tillreda, som går snabbt att äta och som sedan kroppen inte heller klarar sig särskilt länge på.
Det är ingen, eller nå, få, som längre i dagens läge har tid att odla sin egen mat. För det är ju just det, att odla sin egen mat har tid, och det passar inte in i våra fullspäckade scheman. Allting ska gå fort, och tack vare det har vi gått miste om lyckan att skörda vår egen mat.

Vi behöver alla vår egen form av terapi, och för mig är det att odla och skörda i min trädgård.

Ikväll gick jag ut och skördade drygt två liter söta, saftiga märgärter.
Gulligt durkslag i emalj från Ib Laursen

och charmig örtsax från Zico´s

Likes

Comments

Vardag

Jag äter väldigt sällan kött, och är väldigt kräsen med vad jag äter för kött. Varför vet jag egentligen inte, men det känns som om jag sällan något behov av just kött, och i perioder gör det mig nästan illamående.
Hade det inte varit för mannen i huset, hade jag nog gärna ätit helt vegetariskt.

Ikväll hade jag en vän över på middag då mannen jobbade sent och då passade jag självklart på och gjorde en vegetarisk rätt som är en av mina favoriter.
Ni måste verkligen prova, det är så himla snabbt, enkelt och gott - massvis med smaker, och även om man gillar kött så saknar man det inte över huvud taget i den här rätten (vill man kan man dock addera räkor, de passar fint in).

 

250 g färska champinjoner

1 stor gullök

1 purjolök

1 paprika

1 burk passerade tomater

3 dl lätt matlagningsgrädde

1 msk mjöl

1 burk crème fraiche

1 knippe dill

curry, salt och peppar

 

Finhacka gullöken och paprikan, strimla purjolöken fint och skär champinjonerna i skivor. Låt allting gå i i en gryta tillsammans med lite smält smör, och fräs allting sakta så att löken och paprikan mjuknar. 
Häll efter det på grädden och låt puttra ungefär 10 minuter. Strö sedan över mjölet, och töm i de passerade tomaterna, dillen, citronsaften och kryddorna. Låt koka ihop och dra smak ett tag, och vänd sist ner creme fraichen (och räkorna, ifall du nu vill ha i sådana. Låt dem inte koka, eftersom de då blir sega). Låt inte koka efter detta, eftersom creme fraichen då blir vattnig.
Servera med tagliatelle, eller bara något gott bröd att doppa i grytan.

 

Ät!

Likes

Comments