Lyckas med Dahlia - Steg för steg!

Nu känner jag att jag väntat länge nog. Jag kunde inte hålla mig längre utan plockade fram mina nyinköpta Dahliaknölar och planterade dem tidigare i veckan. Det blev ju faktist en hel del nya knölar i år. Jag ser framför mig en hel blomsterhäck av Dahlior framför huset. Mitt odlingsintresse började nog när jag planterade första knölen förra året tror jag. De är rätt lättskötta och lyckas man vill man ju bara fortsätta. Självförtroendet finns ju där, och så hoppas jag det ska få fortsätta finnas. Men, som Victoria Skoglund så slugt påpekade i hennes och Jenny Strömstedts podd (TIPS!) "Det är ju när man misslyckas som man lär sig vad som fungerar och vad som inte fungerar".

Så, känner ni att ni inte har gröna fingrar och att det sällan vill bli till något, är det ju inte en negativ sak utan en lärdom att ta till sig inför framtida planteringar.

Men, tillbaka till mina dahlior. Förra året odlade jag dem i djupa krukor och planterade sedan ut i odlingsbäddar när det var tillräckligt varmt. I år när antalet Dahlior är betydligt fler har jag använt mig av plastpåsar som faktiskt fanns i huset när vi köpte det. Nu kanske ni tycker att det är rätt så dåligt att använda sig av just plast, men de går ju faktiskt att återanvända om man är försiktig.

Jag är absolut inget odlingsproffs, men några tips har jag snappat upp som jag kan dela med mig av ifall någon av er är sugen på att prova er på att odla Dahlior. Så, här kommer de!

  • Förvara inte knölarna för torrt om du inte tänker plantera dem direkt. Mina har förvarats i en mörk källare.
  • När det är dags att plantera, använd dig av djupa krukor eller genomskinliga plastpåsar. Är du osäker på hur knölen mår är plastpåsar super eftersom du då har möjlighet att se om knölen får några rötter eller inte.
  • Blanda lite sand och jord, lägg i knölen rätt väg, och täck med lite jord. De ska inte ligga för djupt!
  • Är jorden fuktig behöver du inte ännu vattna eftersom fukten i jorden är tillräcklig. Vattnar man för mycket finns det risk för att knölarna ruttnar och det vill vi ju såklart inte . Det man kan göra är att doppa knölen i ljummet vatten innan man lägger den i jorden om den känns riktigt torr.
  • När man börjar skymta blad är det viktigt att plantorna får mycket ljus. Jag har ju mina inomhus vid fönstret, där får de växa till sig ordentligt tills det är dags för utplantering i rabatt eller i de slutliga krukorna när risken för frost är över. Det är även när man börjar se rötter/när plantorna börjar växa som man kan börja vattna mer.
  • Innan de planteras på sin slutliga plats är det viktigt att plantorna får vänja sig vid väder och vind. Ta ut dem några timmar under dagen (ställ dem inte i direkt solljus), för att sedan ta in dem till kvällen igen. Det här kommer få dem att vänja sig vid sin nya miljö som kan vara rätt påfrästande i jämförelse med att de stått inomhus i flera veckor.
  • När det är dags att plantera ser jag till att använda mig av bra jord blandat med hästgödsel.
  • Vissa Dahliar kan bli långt över 1 meter höga och då lönar det sig att ge plantorna stöd så de klarar av väder och vind.Nu kanske ni har hört att man inte alls behöver förodla Dahlior utan att det är fullt möjligt att plantera dem direkt i marken när risken för frost är över, och visst är det så. Man kan göra det väldigt lätt för sig om man vill. Orsaken till att man förodlar Dahlior är helt enkelt att man på det sättet får tidigare blomning och har möjlighet att njuta av alla vackra Dahlior länge, länge. En annan orsak är att de då vuxit till sig så pass mycket att man inte behöver orora sig för att ex. mördarsniglar i trädgården ska äta upp de små skotten.Jag hoppas ni blev lite inspirerade och kanske fick några nya tips på vägen. Jag tycker själv inte man ska vara för rädd av sig när det kommer till odling, det mesta brukar bli bra ändå. Mina dahlior från förra året köpte jag t.ex. väldigt sent till rabatterat pris vilket betyder att de tillbringat rätt lång tid i butiken. Visst såg de skrumpna ut och några ögon som man brukar tala om hade de definitivt inte, men oj så fina de blev ändå! De växte till sig ordentligt och blev stora och fina trots att de inte såg ut att klara sig när de inhandlades.De dahlior jag är mest nyfiken på i år har jag listat nedan. Jag tycker ju alla är så otroligt fina som jag köpt men vissa kommer nog bli solklara favoriter.

Från vänster uppifrån: Näckrosdahlia 'Pink Magic', 'Teesbroke Audrey' och 'Happy Butterfly'

Mittenraden: 'Wizard of Oz', 'Maya' och 'Islander'

Sista raden: 'Lavender Perfection', 'Daisy Duke' och 'Babylon Bronze'


'Blue Boy' & 'Creme de Cassis'


Här är också några av förra årets Dahlior blandat med Rosenskära som jag plockade så sent som i oktober (!)

Har du någon favorit från de ovan? Och så vill jag ju jättegärna höra om du ska odla Dahlia i sommar och vilken / vilka sorter du har valt! Berätta gärna så kan vi tipsa varandra ❤︎


Kram, Sofia

Likes

Comments

kenCorse,

Beautiful. I have that kind of flower.

oplevelser-i-danmark.dk/

Instagram @sofiasmode

Instagram sofiasmodeInstagram sofiasmodeInstagram sofiasmodeInstagram sofiasmodeInstagram sofiasmodeInstagram sofiasmodeInstagram sofiasmodeInstagram sofiasmodeInstagram sofiasmode