Att komma innanför skinnet på en Sverigedemokrat

Vid denna tid förra året gjorde jag det viktigaste jag gjort hittills i mitt liv. Jag skrev min c-uppsats. Den som skulle bevisa om jag var redo att ta steget ut från högskolan. I ett halvår levde jag och en vän i klassen med arbetet kring den. Resultatet blev något vi bara kunde fantisera om. Den har använts i många syften efteråt. Häromdagen kom jag att tänka på den. Jag satt och tittade på senaste Uppdrag granskning. Det handlade om hur nazismen växer i Sverige. Vår c-uppsats handlade dock inte om nazismen. Utan om Sverigedemokraterna. Syftet var att ta reda på varför man väljer att rösta på partiet.

Att vara opartisk var en stor del av arbetet. Det var inte svårt för min del. Mina professionella och egna åsikter fick skiljas åt. Jag tog hand om telefon samt mejlintervjuerna. Det fanns en personlig anledning till det. Som att stega in i en okänd värld. Det kändes surrealistiskt. Trodde nämligen aldrig jag skulle komma så nära de verkliga åsikterna. De var starka, tydliga och bestämda. En erfarenhet jag funderar kring än idag. Att jag är glad att jag fick. För det ledde till att jag stannade upp. Tittade på mig själv.

Nu vet jag hur det ser ut under ytan. Trots att jag inte fick något personligt möte. Vet jag nu hur det är att komma innanför skinnet på en Sverigedemokrat. Det var inte alls som jag trodde. Jag gjorde det som opartisk student. Kopplade bort min egna privata person för en stund. Det lärde mig mycket om människan, samhället och även om mig själv. Vi velade många gånger. Idag vet jag att vi gjorde rätt. Vi gav oss in i något som vi visste skulle bli etiskt svårt. Men vi lyckades.  


Är du intresserad av att läsa uppsatsen? Hör gärna av dig till mig! Mejladressen finns i presentationen i vänstra spalten. 

Gillar

Kommentarer

charliesandyolausson
charliesandyolausson,
Maila den gärna till mig :)mscharlie.blogg.se
sofiareflekterar
sofiareflekterar,
Nu har jag sänt dig uppsatsen. Trevlig läsning!nouw.com/sofiareflekterar
amandajona
amandajona,
Lät som ett riktigt spännande ämne :)spontan.blogg.se
sofiareflekterar
sofiareflekterar,
Ja det var det verkligen!nouw.com/sofiareflekterar
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229