När jag en tidig måndag morgon utanför Vasa flygfält satt där i passagerarsätet, bredvid min gråtande mamma och hon hulkandes fick fram att hon inte skulle klara av att komma in och säga hejdå utan ville stanna kvar i bilen, var det många tankar som flög förbi. Vad var det nu riktigt jag hade givit mig in på?

För varje timme som gick, flygplan som boardades och glatt resesällskap, gick vemodet om till förväntan. Ett nytt kapitel i livet hade just börjat. Att stå och trampa på samma ställe hade jag gjort tillräckligt länge, ut ur comfortzonen skulle jag och nya utmaningarvar jag beredd att bemöta.

I Hong Kong var det högt tempo som alltid, Ho Chi Minh hade galen trafik och Phu Quoc vackra stränder. Vårt månadslånga äventyr fick dock en absurd vändning när jag på gränsen till Kambodja tvingades fortsätta in i ett okänt land helt på egen hand. Något som sedan i efterhand visade sig vara något av det bästa som hänt mig.

I slutet av februari kom jag fram till slutdestinationen Seoul. Fyra månader av utbytesstudier och allt där om kring kan sammanfattas med en mening: det mest lärorika och roligaste jag gjort i hela mitt liv. För mig som bott i samma stad i större delen av mitt liv, haft ett stadigt kärleksfullt förhållande en längre tid och ännu umgås med mina älskade barndomskompisar var detta något nytt – att få börja om helt från noll. Jag har fått pröva på att bo i en stad som har dubbelt fler invånare än hela Finlands befolkning, jag har bott på internat, jag har klarat av att stå på egna ben och kan stolt säga att jag nu har kompisar över hela världen.

Ni kanske undrar vem personen är som kommer hem nu, fem månader senare.

Det är nog samma Sofia - fast lite mera världsvan, lite tuffare och lite bättre än personen jag var där i passagerarsätet den där måndagsmorgonen i januari. Jag är Sofia VOL 2.


Jag vill tacka er alla som troget följt med mig under mitt äventyr. Det ska bli så roligt att få komma hem och krama om er! 

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Fick ett fint avslut på utbytet i torsdags då vi alla åt middag tillsammans på Aschley's. Sedan fortsatte kvällen med soju på playground och biljard på ZEN bar.

Likes

Comments

All you can eat beef, all you can drink beer i goda vänners sällskap - himlen på jorden.

Likes

Comments

Fick lite bilder av Lucie från när vi var i Busan på påsklovet och jag var jättesupersjuk. Busan var vackert, säkert ännu vackrare nu när det är sommar.
Nu tillbaka till International business tentläsning.

Annyeong haseyo!

Likes

Comments

Del 1 av rolig fakta om Korea hittar ni några inlägg neråt. Här kommer andra delen!


- Hemma i Finland (och på de flesta andra ställen i världen) har vi ju en knapp vi trycker på när vi vill att trafikljuset ska slå om till gröngubbe när vi ska gå över vägen vid ett övergångsställe. Här finns också en knapp som ser exakt likadann ut - men som inte påskyndar processen utan är till för de blinda eftersom knapptryckningen innebär att en röst berättar på koreanska när röda gubben blir grön. Döm om koreanernas förvåning när jag stått och argsint tryckt på knappen som aldrig fungerat och sedan när det äntligen blir grönt rask utan minsta synfel traskat över vägen.

- I metron finns skilda platser för äldre/gravida vart man ska akta sig för att sätta sig i misstag för då kan en argsint gubbe härja på koreanska till dig.

- Istället för att skära kött med kniv använder man sax

- I korea är det dödstaff för Koreaner om de innehar droger

- Vilken blodtyp man har är väldigt viktig här eftersom koreanerna anser att det avspeglar ens personlighet. De använder blodtyp här på motsvarande sätt som vi använder stjärntecken och horoskop hemma.

- överallt kan man se par som går hand i hand och alltid med matchande kläder eller skor. Kanske något man borde ta efter där hemma... Anton? ;)

- Här finns olika typer av caféer. Som jag tidigare berättat så var jag ju på ett café med tvättbjörnar som kröp omkring. Här finns också kattcafé och fårcafé osv.

Första bilden med Jessica på pubcrawl i hongdae för några månader sen och andra bilden med Pia på welcome party i början av terminen.

Likes

Comments

Har inte visat er hur det ser ut på campusområdet. Videon är tagen i våras då alla träd blommade. Här går jag varje dag från internatbyggnaden (huset som syns i bild) till de olika byggnaderna var jag har lektion.

Eftersom jag har finance som huvudämne fick jag inte läsa det på utbyte. Så har valt att läsa kurser som jag tycker låter intressant. Kurserna jag tagit är Strategic Management, Knowledge Management and Service Innovation, International Business, Theories of Organizational Behavior och Psychology in your life. Har även haft turen att alltid vara ledig på fredagar.

Likes

Comments

I fredags var vi flickor i Hongdae och åt barbeque. Gött!

I lördags tog vi metron till Gangnam för att fara till club Octagon. Inträdet är vanligtvis 30 000 won (ca 23 euro) men vi hade blivit uppskrivna på gästlistan så vi kom in gratis. Där inne fanns olika våningar och dansgolv med varierande musik. Rikemanskoreanerna hade alla egna bord vart diverse alkohol och maträtter serverades och vart vackra koreanska tjejer flockades. Ett så häftigt fenomen!

Annars har jag läst på de kommande fyra tenterna jag har denna vecka och ätit take away kimbap på rummet.

Likes

Comments

Hej pappa och alla ni andra!
Nu är jag här med en lista igen. Eftersom Korea fortsätter att överaska mig och eftersom koreanerna är så orginella och roliga så kan man ju inte låta bli :)


Såå här kommer lite rolig fakta om Korea, som jag bevittnat under mitt utbyte:

- Mc Donalds har hemleverans, ja ni läste rätt. De och många andra fastfood kedjor kör runt på sina mopeder och för ut mat åt sina kunder. Älskar mäkkis (chicken nuggets) och tycker att man får vara ohälsosam emellanåt men inte dum-lat!

- I Korea är du alltid ett år äldre eftersom Koreanerna anser att man redan lever inne i mammas mage och därför är 1 år redan när man föds. De firar heller inte sina födelsedagar här, i stället fungerar nyårsafton som gemensam födelsedag för alla.

- Chopsticksen är gjorda av metall och är lite flatare än övriga Asiens pinnar. Dessutom är nästan alltid alla glas och skålar också av metall.

- I Korea (och resten av Asien) är det mycket viktigt att man tar av sig skorna då man kommer in i någons rum/hus/provhytt. Ofta är hallen nersänkt och till för att lämna skorna i. Pisiskrinnare/flipflop/birkenstock är bästa lösningen ever!

- Koreanska universitetstuderande har väldigt stor press på sig själva. Terminen igenom studerar de ordenligt och då sitter de i korridorerna och läser högt för sig själva ur böcker för att memorera, fyra på morgonen sitter de ännu i matsalen och kör allnighter (medan vi andra kommer hemkrypandes från krogen) och ofta hittar man dem även sovandes på bibban under dagarna.

- I detta otroligt konkurrenskraftiga land gäller det inte bara att vara otroligt smart och ha ett fenomenalt CV, nej för att bli framgångsrik ska du även se bra ut. Seoul är känt världen över för att vara ledande inom plastikirurgi. 50% av alla flickor under 30 år har opererat sina ögonlock, något som också är vanligt är att ändra formen på sitt käkben eller att förlänga sina ben med bult.

- I jobbansökan måste en bild på dig själv finnas och att du har en tatuering är en helt laglig och giltig orsak varför du kanske inte blir anställd.

- När Koreanerna ger/tar emot pengar/bankkort/något av värde flyttar de sin vänstra hand till högra armbåge så att de ger pengarna med båda händerna. Det ät helt enkelt av respekt och något som man kommer på sig själv att göra i butiken. Dock sa en koreansk kompis till mig att han skulle tycka att det var konstigt om en utlnäning gjorde det mot honom.

Fortsättning följer...

Jag och Pieter från Belgien och Stella från Nordkorea en kväll i Hongdae.

Likes

Comments

Matälskare som jag är har jag provat på en hel del lokala rätter här i Korea. Ibland om jag vill äter jag till och med två middagar :) Har nu samlat lite bilder i ett inlägg, här finns förstås inte allt vad jag smakat på men en hel del.

KIMBAP - den koreanska motsvarigheten till sushi, fast med mycket mera innehåll. I kimbap kan man hitta morot, gurka, rättika, korv, sallad, kött, ägg för att nämna några.

KIMCHI - koreas nationalrätt! Består huvudsakligen av kinakål och vitlök, chili, rättika, ingefära och oystersås bl.a.

BINGSU - efterrätten gjord på "shaved icecream", lite som en mjölkigare isglass-kross under och massor med jordgubbar och grädde ovanpå! *hjärtögonsmile*

NAENGMYUN - Gazpacho kan slänga sig i väggen -eller så inte. Här har vi då en Kall nudelsoppa med isbitar i. Inte riktigt min favorit men definitivt något att testa!

STREETFOOD - överallt på gatorna finns olika vagntält var äldre damer står och kokar olika typer av koreanska rätter. De flesta är friterade och många oidentifierbara. Men billigt om man har sparkampanj.

BIBIMBAP - består av en skål med ris som bas med olika färska grönsaker och kött ovanpå och med ett rått/stekt ägg överst. (Bild från google, var så hungrig så hann inte ta en egen bild...)

BULGOGI - en stekpanna på bordet med varierande innehåll. På denna bilden åt jag griskött med vårlök och ris.

SOJU - koreas nationaldryck gjord på risvin. Favoriten bland oss utisar är Grapefruit, men vi brukar även dricka den classiska fresh som är lite starkare.

SOMEK - soju blandat med öl

CHIMEK - friterad kyckling med öl

KOREAN BBQ - Säg Korean BBQ och du har mig direkt som middagssällskap. Jag skulle kunna leva på det här för det är så gott! Man sitter alltså vid ett bord med en kolgrill i mitten och vid varje bord kommer det ner en skorsten för att samla allt os - ja man luktar som en grillkiosk när man kommer hem.
Förutom det grillade köttet, som kan vara gris- eller nötkött ingår det också olika tillbehör. Man får i princip alltid salladsblad, vitlök, kimchi och den röda bön- och chilipastesåsen. Resten av sidorätterna kan sedan variera beroende på restaurangen, vanligt förekommande är dock vårlök och lök i sesamolja, rättika och finhackad sallad. Vi brukar även beställa in ris, som ibland är lila, en spicy soppa med tofu och en äggstanning.

Likes

Comments