#metoo

Som säkert alla sett på facebook så cirkulerar denna hashtag, #MeToo. Jag tror att varenda tjej som jag är vän med på facebook har lagt upp den hashtaggen på sin vägg, vilket inte alls förvånar mig. Sexuella trakasserier är en del av varje kvinnas vardag, på något sätt. Det har normaliserats något otroligt och det är inte något konstigt om det händer i ens på en daglig basis i ens liv. Övergrepp och utnyttjande ses inte som något seriöst, kanske du bad om det? Eller killen kanske bara gillar dig egentligen, han vet kanske bara inte hur han ska visa det på rätt sätt? Dessa beteenden börjar ju redan på grundskolan, kanske tidigare än så. Killar som dragit en i håret, visat ett intresse för att du ser annorlunda ut där nere, kanske till och med ett inlärt beteende från normerna idag?

Det första jag har ett klart minne av när jag blev trakasserad första gången var när en kille i min klass i sexan drog i mina bh-band, flera gånger efter att jag sagt åt honom att sluta. Jag minns att jag blev så arg och frustrerad på honom, att folk runt omkring skrattade. Men för denna kille slutade det istället med att jag tog tag i hans fingrar när han skulle ge sig på mitt bh-band igen, drog tag i dem och böjde dem lätt bakåt. Det gjorde självklart bara ont på honom och jag gjorde ingen skada så, men han gjorde aldrig det på mig igen. Sedan minns jag också, kanske bara någon vecka efter att det var två killar i nian som gick på oss tjejer som gick i sexan. När jag kom ut från toaletten stod dem utanför med varsin kondom i munnen och "smekte" sig själva utanpå sina kläder. Dem tyckte väll att det var kul att gå på oss som var yngre antar jag, men det som störde mig mest var att jag kände den ena killen genom att han gått i samma klass som min bror sedan ettan på förskolan. Att han tyckte det var kul att gå på tjejer, som oftast var själva, tillsammans med sin kompis. Jag fann mig inte i detta och sa direkt till lärarna. Killarna fick aldrig reda på att det var jag, men dem gick runt i skolan och skrek att dem skulle döda personen som tjallat, men jag minns att jag var nöjd att jag hade pratat med läraren för jag visse att det inte var okej.

Det är något som jag har insett i "äldre dagar", att jag redan då visste att det inte var okej. Jag stod upp för mig själv och andra så mycket jag kunde och fann mig inte i att andra skulle sexualisera mig. Speciellt inte människor som jag inte kände eller hade några känslor för överhuvudtaget. Och när jag säger så, så menar jag att när jag haft känslor för en kille så har det varit mer "okej" för mig att kanske få kommentarer, för att jag DÅ såg det som bra uppmärksamhet. Nu när jag är äldre så tar jag inte emot sånt på det sättet som jag gjorde när jag var under 18.

Under hela min högstadietid var det många klappar på rumpan, kommentarer om den och kommentarer om att jag var oskuld från killar i min klass. Efter ett tag så orkade jag inte bry mig längre, det blev en del av vardagen så jag tog bara emot det istället. Jag minns när jag var 16 och var på en födelsedagsfest, jag var också helt nykter. En kille jag gillade då kom på festen, han va lite berusad men jag brydde mig inte så mycket. Vi satt ute och pratade och sen säger han att han kommer gå från festen om jag inte vill göra något med honom. Självklart blir jag chockad, men jag vill ju inte att han ska gå hem. Det slutade med att han tryckte ner mig på marken och började kyssa mig. Då tänkte jag, men det här är ju inte så farligt, nu kommer han stanna iallafall. Vi gick in i huset där festen var och han säger att han ska gå på toaletten när vi är på nedervåningen. Jag tänker att jag ska vänta på honom i trappen, men istället blir jag intryckt på toan av honom och han låser dörren om oss. Jag står still mot dörren under hela tiden och jag minns inte riktigt vad han sa, men han började hålla på med mig. Men innan något går alldeles för långt så säger jag att jag inte vill och låser upp dörren och går där ifrån. Det här tycker jag än idag är jobbigt och jag har svårt att träffa honom ibland. För många kanske det här inte är någonting, men för mig var det sjukt jobbigt. Det var svårt att förstå att han utnyttjade mina känslor så för att få det han ville, vilket jag lärt mig ju äldre jag blivit att det händer alldeles för ofta.

På gymnasiet lugnade det sig, jag hade min grupp med kompisar och där respekterade vi varandra och trakasserier osv fanns inte ens på kartan. Sen fyllde man ju 18... Mina första år som myndig (från typ 18-20) var jag ute på klubben ganska mycket. Så tafsande och tvångshångel var ju en del av att gå ut. Kommer ihåg att det var en liten oro i bakhuvudet när jag var ute att jag verkligen inte ville att någon skulle hålla på just denna kvällen, varken med mig eller mina kompisar.

När jag var 20 så var jag ute för sista gången på en specifik klubb i Stockholm, och den slutade med att en kille drog sin hand längst med mitt kön och upp på mina bröst. Jag var i sån otrolig chock, jag fattade ingenting. Jag visste inte ens vem killen var men ändå så gjorde han så, och han bara tittade på mig för att få någon slags reaktion när han gick förbi. För hans del så slutade det med att bli utslängd, och för min del så slutade det med gråt och ångest.

Jag förstår verkligen inte vad som försegår i dessa människors huvuden. Vem har gett dem rätten över en kvinnas kropp? Varför tror dem att dem kan göra så? Jag är inget objekt. Du har inte rätt att ta på mig, om du inte fått mitt medgivande. Du har ingen rätt att tuta på mig eller skrika äckliga kommentarer efter mig när jag går på gatan. Du har ingen rätt att kommentera mitt utseende, jag har inte bett om din åsikt. Jag vill bara att du ska låta mig vara ifred.


Så snälla du som läser detta, sluta trakassera. Hon/han uppskattar antagligen inte dina äckliga ord, gester eller beröringar. Behandla dina medmänniskor med respekt. För om du var i min sits, då hade du nog inte varit så glad...

Gillar

Kommentarer

tildabarkselius
tildabarkselius,
Såå sjukt viktig hashtag och så bra inlägg!
nouw.com/tildabarkselius
SofiaNagy
SofiaNagy,
Tack och visst! Har fått meddelande på facebook av en gammal killkompis som verkligen uppskattade inlägget, förhoppningsvis når man fram lite extra
nouw.com/sofianagy