Idag gästbloggar Anna hos mig

Gästbloggar

Godmorgon alla fina!
Idag ska fina Anna gästblogga på min blogg och ni hittar henne här
Om någon är intresserad av att gästblogga är det bara att skriva till mig då jag tycker att det är fruktansvärt kul att gästblogga.


Idag är det jag, Anna, som har fått chansen att gästblogga hos Sofia. Det är första gången jag gästbloggar hos någon och jag tycker det är jättekul att denna första gång är just på Sofias blogg, eftersom hon är en så otroligt varm och härlig tjej, så den här bloggen trivs jag med att få vara en pytteliten del av.

Jag började skriva min blogg i juli 2017. Då var jag mitt uppe i en behandling på en stressmottagning och ville skriva om allt jag upplevde i samband med detta. Då trodde jag (eller kanske snarare hoppades) också att jag snart skulle komma ur utmattningssyndromet, att min hemska ångest skulle lämna mig och att jag snart skulle jobba heltid igen. Så blev det tyvärr inte riktigt. Jag blev visserligen ”friskskriven” sommaren 2018, men frisk var jag inte riktigt. Utmattningen hade gått tillbaka en hel del, men inte ångesten och det var ångesten som lett till utmattningen från första början. Jag har brottats med både ångest och depressioner under rätt många år, av många olika anledningar, men just då var det på grund av en svår situation med min mamma, sjuk i demens. Jag oroade mig sönder och samman nästan varje dag. Och inte nog med det blev min moster, i Polen, sjuk i samma sjukdom och jag fick hålla kontakten med socialtjänsten där hela tiden. Samtidigt var jag klassföreståndare för en ganska krävande klass. Inte så svårt att räkna ut att allt blev för mycket, antar jag.

Nu är jag återigen sjukskriven på deltid, sen november 2018. Denna gång dels på grund av den ständiga oron för min mamma som blivit sämre och hamnat på boende, dels på grund av en väldigt jobbig arbetssituation. Mest är det nog jobbet som bidragit till min sjukskrivning den här gången.

Det jag verkligen önskar att folk i min omgivning förstod är hur utmattning, depression och ångest fungerar och för att det ska vara lätt att läsa skriver jag ner det i punkter:

* När jag säger att jag är jättetrött eller helt slut, då menar jag verkligen slut! Jag är inte så där vanligt trött, som folk i allmänhet är på vintern. Eftersom jag en gång i tiden faktiskt orkat göra saker efter jobbet så vet jag hur det är att vara frisk och bara vara ”lite trött”. Det är då ganska jobbigt att få höra att ”vi är alla trötta den här årstiden”, för jag antar att dessa ”alla” inte ligger hemma på soffan utan att orka resa sig för att laga mat eller ens kasta soporna.

* När jag låter negativ så är det inte för att det är min personlighet, utan jag har väldigt svårt att se det ljusa och positiva när jag är deprimerad och ledsen. Att få höra att ”du måste se positivt på det” är ganska nedslående, för det är ju det jag just då inte kan. Och jag får dåligt samvete, för det känns som att jag borde vara positiv och låter bli med flit.

* När jag har ångest så är det inte att ”bara sluta oroa sig”. Lovar, om jag kunnat så hade jag genast gjort det! Jag vet inte ens alltid var ångesten kommer ifrån. Det är bättre med några förstående och bekräftande ord

* Ofta kan det vara ganska jobbigt att lyssna på när någon mycket välvilligt kommer med en massa ”lösningar” på mina problem. Jag lovar att jag redan tänkt igenom det mesta. Det jag behöver är att någon lyssnar och visar sitt stöd och ser mig som person i den situation jag är. Det är värt mycket!

* Om jag låter arg och irriterad så är det nästan alltid för att jag har ångest och gärna skulle krypa ur mitt eget skinn. Det kan också vara för att jag känner mig otroligt missförstådd.

* Och till sist: Jag har inte valt det här själv! Det finns inget jag hellre skulle vilja än att få känna mig pigg och glad igen. Så där levnadsglad som verkligen är den rätta jag, vilket jag önskar att de som känner mig inte glömmer!

Tack för att ni ville läsa mina tankar! Detta gäller för just mig, andra med utmattning, depression och/eller ångest kanske känner igen sig eller så fungerar de på ett helt annat sätt. Det viktiga är att försöka förstå och att se personen bakom allt detta.

Gillar