Skillnader & Likheter, Svensk vs Australiensk skola

Okej så jag har nu varit här drygt en månad och jag känner att jag snappat upp en hel del. Allt är så nytt och spännande men framförallt annorlunda. Så jag tänkte att det kanske kan vara intressant för er på andra sidan jordklotet att få en liten inblick hur det är att gå i skolan här jämfört med Sverige. Bilderna är lite blandat från olika tillfällen men alla bilder är mina både från kamera och mobil.

1. Rutinerna
Så först och främst är rutinerna väldigt annorlunda här så ser allas schema likadant ut, alla har lektion, lunch och rast samtidigt. Så när lektionen är slut så ringer en klocka och då vet man att man har ca 5-10 minuter att gå till skåpet och hämta nästa lektions böcker och gå till nästa klass. Något som jag även märkt av är att klasserna här är skitsmå min största klass är väll typ max 20 personer jämfört med min klass i Sverige som är 32. Här så är det ju heller inga linjer så alla klasser ser ju annorlunda ut detta gjorde att det var väldigt svårt i början att hitta personer att äta med. För i Sverige så äter man med sin klass och så är det inte här alla har sina egna gäng, det tog ett litet tag men nu har jag äntligen hittat mitt.

2. Ämnena

I Sverige så läser man ju i alla fall åtta kurser på ett år vilket är annorlunda från Australien, här läser man fem eller sex ämnen. Detta betyder ju då att man har ämnena fyra gånger i veckan, så det är ju tur att jag gillar mina ämnen. Något som jag även märkt av är att Physical Education här bara är teori vilket jag tycker är lite tråkigt jämfört med Dagy där vi spelar tennis, åker längdskidor, kär innebandy, basket, fotboll och allt sånt. Sen jag kom hit hr jag väll haft ca 20 lektioner och det ända praktiska har varit en 7 minute workout.

3. Blandat

En skillnad från Sverige är att jag blir upphämtad av en skolbuss precis utanför huset som tar mig till och från skolan. Det är ju inte så stor skillnad från Sverige där jag också åker buss bara att det är kommunaltrafik, vilket by the way inte existerar här. Om du vill ta dig nånstans får du gå eller fråga dina föräldrar. Något som jag förstås visste sen innan var att lunch inte skulle vara gratis här, något jag saknat ganska mycket. Här tar man antingen med eller så köper man på Subway, Fish & Chips eller Mcdonalds. De har en cafeteria men det är mest friterat och ibland ganska sunkigt.

4. Likheter

Något jag inte alls trodde skulle vara som i Sverige var att vi bara säger förnamnet när vi pratar med lärarna. Det är förmodligen för att jag hår på ett senior college och vi anses vara mer vuxna och behöver därför inte prata lika formellt. Sedan har jag ju heller inte någon uniform vilket är väldigt ovanligt, alla på skolan har dock skolans hoodie så det räcker gott och väl för mig. Vi har även liknande tider som vi går i skolan. Var så himla kul när jag träffade Clara, italienaren och hon berättade för mig att hon går i skolan på söndagar men att alla hennes skoldagar är från typ 9:00-13:00.

Det här blev ett väldigt långt inlägg och förstår att de flesta kanske inte orkar läsa men i annat fall så är det kul för mig att se tillbaka på efter året är slut.

Puss & Kram <3

Gillar

Kommentarer

CalleG,
Jättespännande att läsa! Fina bilder.❤️❤️
LottaGyllfors,
Intressant och med fina bilder ❤️