Hemligheten bakom den perfekta tzatzikin

Tidigare när jag gjort tzatziki har jag rivit gurkan och haft ner i yoghurten ganska direkt innan vi ska äta men så fick jag lite inhemska tips en gång..

Recept äkta grekisk
TZATZIKI

3.5dl grekisk/turkisk yoghurt
1 stor gurka
1 tsk salt
2 tsk olivolja
2 st vitlöksklyftor
En skvätt citron

Nedanför kan du läsa om hur du gör det och var hemligheten, eller hemligheterna, ligger! Det är fler faktiskt!

1. Lägg en kökshandduk i en sil och häll upp yoghurten i den. Låt stå i 1-2 h. Då rinner vasslet av, alltså det där ”yoghurtvattnet” och konsistensen blir restaurangit krämig. (Hemlis 1)
2. Dela gurkan på längden och gröp ur den blöta kärnan längs med, smart att göra med en sked. Riv sedan gurkan på den grova sidan i rivjärnet. (Hemlis 2)
3. Lägg gurkan i en skål tillsammans med saltet. Låt stå i en timme så att den vätskar ur sig. (Hemlis 3.)
4. Häll över gurkan i en sil och pressa ur vätskan. (Hemlis 3.5)
5. Blanda vitlök, olivoljan och yoghurten, ner med gurkan och smaka av med en skvätt citron och salt.

Låt stå och dra i kylen så sätter sig smakerna verkligen. Jag brukar göra den redan efter frukost så får den stå och dra hela långa dagen!

Servera med en saftig bit grillad kycklingfilé och fetaostsallad eller varför inte som här med potatis- och rödbetsklyftor i ugn.

#sockerkriget #tzatziki #gurka #recept #grekiskt #kyckling #grekiskmat #yoghurt #hemlighet #grillmiddag #grilla #olivolja

Gillar

Kommentarer

gcamillas
gcamillas,
Bra tips! 😊 nouw.com/gcamillas
Sockerkriget
Sockerkriget,
👌 supersmarrigt blir det!nouw.com/sockerkriget
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229