Det perfekta bajset!

Kärt barn har många namn, många av oss har en alldeles speciell relation till vår mage. Vissa har så trög mage att toalettbesöket känns lika komplicerad som en förlossning när det spricker hela vägen från Ystad till Haparanda. Andra av oss har stenkoll på var alla toaletter finns i varenda köpcenter om magknipet skulle slå till och skiten bokstavligen rinner ur oss. Vet inte vilket jag föredrar egentligen, det ena ger ju en frustration likt tandvärk och det andra bjuder ju mer på panikrädsla för att skita ner sig. Kanske är det ändå bättre att vara föstoppad. Eller inget av de alls.

I mitt jobb träffar jag många som har besvär med magen, de kan inte äta än det ena eller än det andra för då blir magen i olag. Då funderar jag på, är våra magar dåligt designade för mat eller kan det vara så att maten vi äter inte är designade för våra magar? Jag vill hävda det senare. En mage som får den mat som den är designad för producerar bra bajs som kommer ut bekvämt friktionsfritt när det väl ska till och utan större besvär. Du vet kanske känslan när det är sådär perfekt så att man egentligen inte skulle behöva torka sig ens, men gör det ändå för säkerhets skull..!
Det är väl grejer det!
Så kan det vara varje gång.
Men hur?

Jo, genom mat som vår mage klarar av, människomat. Inte den ”maten” en industri komponerar ihop för att dels göra oss beroende av och dels tjäna storkovan på. Jag vågar sätta min högra hand på att det inte är vår hälsa matindustrin sätter högst upp på prioriteringslistan när de utvecklar och producerar sina produkter.
Våra tarmar har sina funktioner, ända från starten av tunntarmen till sista delen av tjocktarmen. Alla delar behöver jobba och tarmbakterierna behöver matas med allsköns olika typer av mat som behöver tuggas ordentligt. Om vi bara äter lättuggad mat, vilket det mesta är nu för tiden så hinner det brytas ned redan i tunntarmen och bakterierna i tjocktarmen blir därmed sysslolösa. Det är katastrofalt, för över tid, om vi inte matar tarmbakterierna dör de ut och då är det kört för den bakteriearten i din tarm och det kan leda till övervikt, depression, allergier och så mycket, mycket mer.
Som min Isak sa; mamma, man kan ju se bakterierna i tarmen lite som husdjur och så kan man mata dem med bra grejer genom munnen.

SPOT ON tänkte jag!
Ett av mina stolta ögonblick som mor 😜

Håll utkik, imorgon kommer jag gå in mer på vilken typ av mat magen är designad för! Du hänger väl mä?

#sockerkriget #tarmflora #bajs #lösimagen #hårdimagen #grönsaker #fibrer #lågkolhydratkost #raffineratsocker #dålighälsa #diarre #förstoppning #hemorojder #ontirumpan #mage #måbra #näring #näringsupptag #tjocktarm #tunntarm

  • Livet
  • Nära Torsby

Gillar

Kommentarer

thejeanettishway
thejeanettishway,
Jag läser just nu "Happy Food" där bajset har ett kapitel. Med min ibs sedan drygt 35 år tillbaka är det skönt att veta litegrann om RS, vetekli, tryptofan och antiinflammatorisk kost! Smart det där med att mata sina husdjur 😊 Jag kör potatismjöl i iskallt vatten och ska prova ett halvt glas rödvin varje dag. Ekologiskt så klart men är också nyfiken på naturvin.
nouw.com/thejeanettishway
Sockerkriget
Sockerkriget,
I love boken Happy Food! Hoppas rödvinskuren går bra. Men naturvin, vad är det? jag tänker direkt på thailändskt risvin typ - och det är ju inte gott alltså! 😅😟😁
nouw.com/sockerkriget
thejeanettishway
thejeanettishway,
Naturvin är jäst på naturjäst och därför olika smak i varje flaska. Som eko-vn fast snäppet mer.
nouw.com/thejeanettishway
Sockerkriget
Sockerkriget,
artist
artist,
Intressant. Jag "håller på..." och lägger om min kost. Har svårt att få arslet ur vagnen bara. Tänker till lite i och för sig. Men måste ta tag i detdär nu. Tack för inspirationen!
nouw.com/artist
Sockerkriget
Sockerkriget,
Så spännande att du är där i tanken. Det är ju där det börjar! Sen hörde jag någon säga på en föreläsning att ”det spelar ingen roll hur mycket man vet om man ändå inte gör det!” Den kommentaren fick mitt arsle ur vagnen!😁 Härligt om jag kan inspirera och TACK för att du läser 🤗
nouw.com/sockerkriget