Svarslös och ställd

Hittade denna text på Omtalat som jag tyckte var väldigt bra. Har skrivit om amning i ett tidigare inlägg som du hittar här . Men det går att ta upp igen, det är alltid ett aktuellt ämne. Vad är det för fel med att amma på allmänna platser?


Emma Sandkvist från Karlskoga hade precis satt sig ner på Burger king när hon märkte en kamerablixt i ögonvrån. En av killarna i en grupp tonåringar i närheten hade fotat Emma när hon ammade sonen Nemo.

– Jag kände mig så klart väldigt utsatt, inte bara för min egen skull utan för min sons skull också.

Emma såg rött. Hon bestämde sig för att konfrontera killen – på bästa möjliga sätt.

– Jag gick fram och körde upp min kamera i ansiktet på honom. Sen ställde jag irriterat frågan om han tyckte det var roligt när jag fotade honom när han åt, eftersom det var det han gjort mot mitt barn.

Emmas budskap tog verkligen skruv.
– Han blev helt svarslös och ställd, hans kompisar satt och fnittrade hysteriskt bakom honom.

Killen bad sedan om ursäkt och tog bort bilden, men Emmas irritation riktar sig inte bara mot just honom.

– Det finns ett sånt himla tabu kring amning, och en sån sexualisering av kvinnokroppen och framförallt kvinnobrösten. Amning är fullt naturligt, det är något som barn mår väldigt bra av. Att det då ska finnas någon social kod som leder till att amning ifrågasätts tycker jag är fel.

Emma har även en uppmaning till killen som fotade honom, och andra personer som tänker som han gjorde.

– Tänk efter igen. Fundera på hur era mammor matade er när ni var små. Hur kommer ni själva tänka dagen ni får barn, vill ni inte att ni eller era respektive ska kunna amma bara för att det finns personer som reagerar som ni gör?


När en kvinna ammar sitt barn, hur ofta visar hon sitt bröst för allmänheten?
Vad är skillnaden mellan dessa två bilder?
På den ena bilden ser man mycket av brösten, men ändå höjs inte ett enda ögonbryn, på den bilden är det helt okej att visa brösten. På den andra bilden ser man en liten bit av bröstet, men det mesta täcks. Men många vill ändå att man gömmer bröstet för att för att man visar mycket av bröstet.

#ammning #offentligt #tabu

  • Länkar
  • 85 visningar

Gillar

Kommentarer