Salta skrocken

Har tänkt på skrock hur det har uppkommit och varför det egentligen kom till. Så att jag har surfat runt lite granna och försökt att hitta några förklaringar till de som jag känner till mest. Mycket av skrocket kan man motverka med salt, att man oftast ska kasta det på över axeln. Tanken med detta är att djävulen ska få saltet i ögonen så att han inte kan se mer, och därmed inte kunna ställa till med mer elände och olycka.De allra flesta vet ju att om man lägger nycklarna på bordet så betyder det otur, och för att motverka oturen så ska den som la nycklarna på bordet plocka bort dom. Men alla kanske inte vet att det kommer ifrån. Att det visats härröra från bruket på vissa hotell, där kvinnor som erbjuder sexuella tjänster visar detta med att de har egen rumsnyckel, som de lägger på bordet bredvid sig. Så att om man inte att någon ska missta att man erbjuder sexuella tjänster så ska man inte ha nycklarna på bordet.


Att krossa en spegel ger som sagt sju års otur. Det har jag vetat länge, men har aldrig vetat varför. Jag trodde att det kom ifrån att förr när speglarna var så dyra för många år sen så att då var det inte många som hade råd med dom. Men sanningen är att spegelbilden är din själ, och om spegeln krossas, så krossades även din spegelbild och själ.
Att det är just sju års olycka beror på det romeska riket där dom hade en livscykel på sju år, dom trodde att livet började om vart sjunde år. Så om man oturligt nog krossar en spegel så skulle även själen bli krossad, så tar det sju år innan själen återvänder.


Talet 13 dyker upp på många ställen, talet betraktas vara magisk inom folktro och magi. Att talet 13 är en oturs siffra har många förklaringar, man får ta den som man känner mest för. Två av förklaringarna som jag fastna för mest är dessa två.

En förklaring är till varför fredagen 13 är en otursdag är att Jesus hade tolv lärjungar, tillsammans var dom 13 totalt när Jesus blev förråd av Judas och att Jesus korsfästes på långfredagen, det var även en fredag som Jesus dog på.

Inom den nodriska mytologin finns även talet 13 som ett oturstal. Det kommer genom att Loke, som var svekets och ondskans gud, kom som den 13:e gästen till ett gästabud i Valhall, som sedan gjorde att Balder dog.


En sån enkel sak som att nysa är nått skrockfullt också. Som tex så betyder det att ens fiende nämner en vid ens namn, och att säga prosit försvinner oturen. En annan version som jag hitta är att om man nyser när man ska iväg någonstans så betyder det otur, för att oturen ska försvinna så ska man stanna upp några sekunder.

Förr så trodde man att djävulen gick förbi en när man nös. Ett annat alternativ kunde vara att det nere i helvetet fanns en bok med alla människors namn. När boken öppnades nös alla vars namn fanns på de sidor som slagits upp.

I Thailand ses dock nysningar som tecken för långt liv och ju fler gånger man nyser, desto mer lyckosamt är det.

#skrock #otur #olycka #lärjungar #jesus #judas #krossadspegel #salt #nycklarpåbordet #fredagenden13

  • 88 visningar

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229