Nyanlända får gå före i kön

Läste en gammal lokal tidning om en ny lagstiftning om där en del av de nyanlända ska få gå före i kön till friskolor. I den friskola som är närmast mig så är det elever som har stått i kö nästan tio år på att få en plats på skolan, dessa elever ska få lämna företräde till de nyanlända och börja på en kommunal skola i stället. Regeringen och de borgliga partierna har presenterat detta förslag som har föreslagit att friskolor med kösystem ska kvotera in upp till 5% nyanlända. På "min" lokala friskola är dom positivt inställda till detta förslag och dom tror att de flesta kommer att ha förståelse och acceptera att de nyanlända ska ha företräde.

Hur det ska fungera i verkligheten har dom ingen aning om, "min" friskola har profilerat sig som en friskola med små klasser och anpassat klassrummen därefter. Huvudmannen för skolan säger att det är trångt i de lokaler på skolan som dom har, men dom har inga planer på att varken bygga ut eller flytta skolan om dom inte ska frångå kösystemet och ta in fler elever så att dom kan ta in sin kvot av nyanlända plus den kvot som dom brukar ta in från kön.

Så är det rätt att man ska släppa förbi de nyanlända och låta de som väntat i nästan tio år på att få börja på skolan få börja på en kommunal? 

Eller ska de nyanlända få börja på de kommunala skolorna istället?

  • Nyheter
  • 88 visningar

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229