Han brinner

Gävlebocken har kommit upp på Slottstorget i Gävle till första advent sedan 1966. Naturvetenskapliga elevföreningen vid Vasaskolan brukar bygga en egen och mindre bock. Den första bocken blev 13 meter hög, 7 meter lång och 3 ton tung. Vid tolvslaget på nyårsafton så brann den ner. Gärningsmannen hittades och åtalades för grov skadegörelse.

Bocken har varit impregnerad med olika flamsäkra medel några gånger, utan framgång. 2010 anlitades för första gången ett vaktbolag som bevakade bocken dygnet runt.Under alla dessa år som Gävlebocken har funnits så har bocken fått stått kvar 13 gånger. Det är inte många gånger, med tanke att bocken har funnits i 50 år. De resterande åren har bocken blivit mestadels blivit bränd, men den har även blivit påkörd, saboterad och stulen. I både Sverige och utlandet förekommer det vadslagningar om och hur länge bocken får stå orörd. Enligt en amerikansk vadslagningssajt år 2006 var oddset 1,66 gånger pengarna skulle brännas och 2,4 gånger pengarna om den överlevde julen.

I år så brann bocken redan kvällen efter invigningen klockan 23:00. Det finns en misstanke om att en person ska ha slängt en brandbomb från en närliggande restaurang.


Julbocken har inspirerat till halmbockar på andra håll. Sedan ett antal år tillbaka finns även en halmbock i Örebro. Dessutom ställs en julkärve ut inför jul i Huskvarna. Även de halmfigurerna har drabbats av brandtillbud

#gävlebocken #halmbock #julbock #brinna #gävle

  • Nyheter
  • 86 visningar

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229