Halvera lönerna

Att lönerna är väldigt olika beroende på vilket yrke man har vet alla om. Vissa yrken förtjänar en högre inkomst än andra. Men om vi tittar på politikernas löner så kan man fundera vad dom gör så att dom förtjänar en sån pass hög inkomst. Om vi tittar på politikerna i Stockholms kommun så tjänar dom 63 800 kr i bruttolön, dom får alltså ut 40 695 efter skatt (detta är baserat från uppgifter från oktober 2016). Det är ca dubbelt så mycket lön som en person inom vården tjänar i månaden.

En person som jobbar inom vården arbetar på obekväma tider, tar hand om en annan person och i vissa fall svårt sjuka personer. Vårdpersonalen har väldigt stort ansvar med bland annat att vårdtagaren ska få rätt vård och medicin. Det är ofta det vårdpersonalen får jobba underbemmande, jobba över eller hoppa in på sin lediga dag för att det fattas folk av olika anledningar. Allt detta gör omvårdnadspersonalen för en genomsnittslön på 25 000.

Vad gör en politiker så att dom förtjänar en lön på 63 800 i månaden? Plus att vissa politiker har en fallskärm på flera tusen i månaden i ett ex antal år efter dom har slutat sin politiska bana.

Medans en omvårdnadspersonal får a-kassa efter ha slutat arbeta, och den räcker inte länge och den är inte heller hög.

Tänk om politikerna kunde sänka sina löner, iallafall en tredjedel, och ta bort alla fallskärmar som dom får efter avslutad politisk bana och lägga dessa pengar till vården där det oftast saknas pengar.

Många sjukhus och vårdinrättningar som stänger ner för att det inte finns några pengar. Här på min ort så byggdes ett helt nytt sjukhus 1995. Fyra år senare (1999) stängdes BB ner. 2002 upphörde den akuta verksamheten inom kirurgi och ortopedi. 2011 försvann möjligheten att göra ultraljud vid graviditet från orten. Alla dessa saker får man göra på nått utav sjukhusen, där det ena är 10 mil norrut och det andra är 10 mil söderut. En resa som tar ca en timme att köra om inget händer på vägen.

Är tröttsamt att det är så mycket indragningar på allt möjligt. Tänk om politikerna kunde sänka sina löner så att saker stannar även på det mindre orterna. Snart så kommer det inte att finnas något kvar på de små orterna runt om i Sverige.

  • 114 visningar

Gillar

Kommentarer

Ulvelotta
Ulvelotta,
Vänsterpartiets ledare Ohly har sagt att ingen i deras parti tjänar mer än 28 000kr, så även han.. nouw.com/ulvelotta
SnabelA
SnabelA,
Det är en rimlig inkomst. Tänk om fler partier kunde ta efter det.nouw.com/snabela
Linnea
Linnea,
Själv tycker jag att politiker ska tjäna lika mycket som medelinkomsten är, ska dom då höja lönerna på sig själv så får dom se till att höja medelinkomstentealovers.blogg.se/
SnabelA
SnabelA,
Håller med dig. Skulle vara så mycket bättre ifall löneskillnaderna inte var så stora.nouw.com/snabela
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229