Jag har funderat en hel del på hur kemikalier vi använder dagligen lämnar sina spår hos våra små. Jag blir verkligen orolig, men jag stressar inte upp mig. Jag lever ju än och på min tid som liten fanns ju ingen tanke om detta. Men vi behöver få in detta tänk i vår vardag.

Lite info som jag läst mig till:
Ftalater finns bl.a. i doftmedlet i tex diskmedel.
Det verkar som att det inte finns någon lag om att man måste skriva ut vad som finns i dofterna på produkterna så du kommer inte kunna läsa "ftalater" på någon flaska. Står det “doftar eller parfym” på flaskan så finns det med största sannolik ftalater i produkten.
Exponering för ftalater sker främst genom inandning, det kan också ske genom hudkontakt med doftande tvålar.
Ftalater är kända hormonstörande ämnen.
Att välja antibakteriellt är inget bra alternativ heller i dessa kan finnas Triclosan & Quats. Dessa kan bl.a. ge allergier och astma.

Mitt förslag är var försiktig med alla rengöringsprodukter som finns i vårt hem, städa gärna när barnen är ute. Vädra vid städning.
Tänk på att små barn kryper runt på golvet och får kanske rengöringsrester på sig från senast du rengjorde golvet eller har sina kladdiga händer på bordet. Använd snälla rengöringsprodukter och snälla tvålar de använder vi ju varje dag!

Kan rekommendera Gröna Gredelina som även ser fina ut😀

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Precis kommit hem från föräldramöte och där pratade vi om genus. Jag funderar lite på hur vi har det här hemma...
Det känns inte som vi påverkat tjejen som är 3 men bland hennes grejer är det mycket "tjejigt".
Dock har vi väldigt lite traktorer bilar mm så lillkillen får verkligen prova på både och.
Tänker jag på hur jag tilltalar de båda måste jag säga att det är väldigt jämställt. Dock får 3 åringen mer syl i vädret då hon kan prata så är väl det inte så konstigt eller?
Sedan tänkte jag på hur det ser ut i affärerna....några butiker kallar det inte "kille-" -"tjejavdelning längre vilket är ett steg i rätt riktning👍men det är sååå många stora butiker som fortfarande har uppdelat, tråkigt och svårare att hitta tycker jag. Tror många skulle sälja fler varor om de har uppdelade på kategorier. Tror det finns ett steg längre att gå.....
Stora tjejen fick ofta ha blått för att jag tycker om blått och hon hade inte mkt hår som liten och främmande människor sa ofta han till henne. Men jag ville inte sätta rosetter i det lilla hår hon hade för att andra skulle se att det var en liten tjej, man blir besviken att folk fortfarande bara ser till det yttre.....
Några tips jag tagit med mig:
Säg barn istället för kille/tjej
Se över de sagor du läser för barnen varför måste det bara vara prinsen (killen) som är stark och kommer och räddar den lilla svaga prinsessan -gör själv om berättelsen till mer jämställd istället
Säg inte till tjejen Ååh vilken söt klänning du har om du vill prata om den då du märker att tjejen vill uppmärksamma den säg kanske -hur känns det att snurra i klänningen?
Istället för att säga till ditt barn vad den inte får göra kom med andra idéer vad den får göra istället...
Vi är så lyckligt lottade som just nu ( vi har haft en hel del olika pedagoger på vägen) har väldigt bra pedagoger på tjejens förskola.

Likes

Comments

Jag kämpar väldigt mycket just nu med min snart 1-åring att kanske bara ha ett eller max två nattmål och kanske nöja sig med gröt/välling innan läggdags. Vore underbart om han kunde vänja sig med nappflaskan någon gång, inte för att det aldrig kommer ersätta sin underbara mamma såklart:-) men kanske så skulle han gilla någon av dessa flaskor från Eco Viking. Nappflaskan är tillverkad av borosilikatglas med dinapp av silikon. Borosilikatglas är ett värmebeständigt och slitstarkt glas som tål stora temperaturskillnader. Ett Ekologiskt snyggt alternativ!

Jag tror inte att de traditionella ifrån ex Mam som är de mest sålda är indirekt farliga för ditt barn men plast kan ju utsöndra farliga ämnen och varför ens utsätta ditt barn för den risken? Har man nappflaskebarn så skulle inte jag ge dem alla mål i en flaska av plast. Dessa i glas är lättare att rengöra och håller sig fräscha sååå mkt längre och väldigt mycket roligare att se på! Mat ska väl vara roligt och man kan ju inget annat än att bli glad av dessa uppiggande färger!

Likes

Comments

Jag har precis börjat sätta mig in i detta med en snällare miljö för mina två underbara barn. Hur gör man hemmet mer hållbart? Vilka leksaker bör man genast ta bort? Hur ska man tänka?

Kom över denna bild nedan kanske kan vara en bra start. Jag vill inte ändra allt bara över natten det skulle absolut inte vara hållbart i miljösynpunkt att bara slänga allt på en gång. Min tanke är att börja successivt och tänka på alla inköp som ligger framöver. Bara att tänka så här måste väl vara ett stort steg redan?!!

Likes

Comments