Äntligen har det varit en lagom temperatur för att jobba på bygget. Det har inte känts speciellt lockande att fara dit och bygga när temperaturen har legat på -30 grader. I går hade vi -3 grader så efter en liten sovmorgon for vi till bygget. Det första vi gjorde var att gå in i själva huset för att göra ytterligare en kontrollcheck på köksmåtten, dra på trissor vad kallt det var där inne. Kändes som om man kom in i huset när man gick ut. Dagens syssla var att isolera hela garaget, jag trodde att jag hade mitt munskydd där, vilket också stämde men filtret hade frusit ihop så det fungerade inte så det var bara att isolera med munnen stängd. Roger hade inte trott att vi skulle hinna klart hela garaget igår så vi firade en del när vi kom hem. Först lite ostbricka sen en middag bestående av potatisrosor, sallad och en fantastiskt god renstek. Åt nog tills jag sprack.

Eftersom vi hann klart garaget på en dag så tänkte vi att det kanske skulle passa bra med att lägga golvet i ett av rummen på övervåningen som var färdigtapetserad så nu är det klart. Det ska bara dit lite lister och nya foder kring fönsterna. Sen har vi bara två rum och en toalett att fixa till lite innan vi ska sälja huset. Vi beställde även det nya köket till nya huset samt bjöd min mor, syster och man på palt.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

En del har hänt sedan sist trots avhållsamhet från bloggandet. Jag har inte bidragit så mycket den sista tiden i och med mina studier och snedbelastning p¨å jobbet med mest arbete under hösten vilket har bidragit till att jag helt enkelt inte har orkat.

Roger har fått hjälp av Rikard med plast och underspikning på husdelen, han har även dragit ventilation samt el på vindsdelen. En skrotsten har installerats för fläkten och utluften i värmeåtervinningssytemet samt en tillträdeslandgång på vinden för ventilation och elsystem. Eftersom vi har en väldigt snörik vinter så har Roger även hunnit skotta av hus taket en gång under julledigheten. Före julledigheten och strax efter åkte Roger också på influensa som även jag har haft vilket har gjort att arbetet har stått lite still. Nu är det 2018 min skola är klar, halleluja för det. ett moment mindre att bekymra sig för. Vi har bestämt oss för ett kök , håller bara på att kolla upp måtten så att de stämmer, inga innerväggar finns ju än. Så i morgon skickar vi in slutjusteringen på köket och hoppas på leverans tidigast v.12. Idag var en härlig dag inge snö och inte svinkallt så vi for till stugan för att skotta av taken, uppfart samt göra sista inmätningen på köket. Nu är vi på gång igen, detta år ska vi bli klar och flytta in dit.


Likes

Comments

Förrförra helgen åkte Roger till stugan själv eftersom jag höll på med en hemtenta. Där satte han på knutar , foder och smygar runt alla fönster utom ett eftersom det inte var insatt ännu.

Denna helg tog vi den sedvanliga sovmorgonen på lördag och kom väl iväg vid 10:30, väl där packades maten upp och bastun eldades så att vi inte skulle frysa ihjäl under natten, sen började arbetet.

Det första vi gjorde var att sätta in det sista fönstret som skulle in i gamla delen, man kan säga att det blir rejäla väggar där i och med att vi byggt ny stomme runt den gamla delen för att få mer isolering i huset. Efter det satte Roger smygar och foder runt sista fönstret.

Sedan började stora kabeldragningracet för all utomhusbelysning och röjning av material i huset som fick flyttas till garaget. Vi drog även in inmatning in i huset vilket inte var det lättaste eftersom kabeln är grov och styv. Vi hann även sätta in mer än hälften av avluftningsskivor vid takfoten för kommande lösullisoleringen. Jag frös som tusan denna dag, längtar tills lösullen är på plats så att vi kan ha på något sorts element

Likes

Comments

Förra helgen var vi endast där på söndagen eftersom vi behövde vila lite. Formarna togs bort frän instegen vi hade gjutit och smygarna kring fönster börjades sättas på plats. En hel del sand skottades och skräp plockades ihop . Vi fick oss en riktig överraskning när vi kom dit eftersom fåglar hade varit in i garaget och pickat lös skum samt lite isolering så fönster och portarna täcktes för vilket egentligen var väldigt onödigt just då eftersom det blev rejäla vindar på måndagen så det blåstes lös.

Denna helg åkte vi dit på lördagsförmiddagen, solen sken och det var otroligt vackert i naturen. Först hjälptes vi åt att få upp skorstenen på taket sen tog Roger den upp till nocken för att monteras fast. Det var inget lätt projekt eftersom den var stor och otymplig och vägde kanske 50 kg. Jag började isolera invändigt vilket inte är det roligast jobbet. Tack och lov hade Roger sin dammfiltermask där så att jag slapp få in glasfiber i mun och lungor. Vissa bitar var jag tvungen att såga till eftersom bitar av stommen var i vägen. Det blev en del klättrande på stolar för att jag skulle nå, önskar ibland att jag var en decimeter längre.

Medan jag höll på med detta fortsatte Roger att sätta bleck, smygar och foder kring fönster och dörrar. Det tar längre tid än vad man kan tro. Vi höll på till kl 19:00 då vi avnjöt en god grill middag med ett gott rött vin till sen njöt vi framför brasan.

När vi vaknade på morgonen i bastun var det inte speciellt varmt eftersom det drar en hel del från fönster och dörrar. Men snäll som jag är skuttade jag upp och gjorde en brasa i kaminen och Roger kokade kaffe.

Söndagen fortsatte med samma tema som lördagen. Vi blev även av med lekstugan denna dag. Mer och mer saker städas undan från tomten, vilket känns toppen. Innan hemgång tömdes minireningsverket på vatten så att det inte fryser under vintern.

Vi kom hem vid 19:00 och en normal familj hade nog beställt mat från grillen, men inte vi, för det tillverkades en stor paltgryta. Lär sova ovaggat i natt


Likes

Comments

Under förra veckan fick Roger jobba över på sitt jobb alla kvällar ända fram till 20:00, själv försökte jag få orken att plugga kemi, är så vansinnigt trött just nu så det går rätt så tungt.

På fredagen hade vi lejt en traktor som planerade ut material på uppfarten och mot garaget så det var riktigt kul att komma dit lördagsmorgon och se det hela, Roger hade redan varit och tjuvkikat på fredagskvällen. Eftersom den gångna vecka var så pass tung bestämde vi oss för att ta det rätt så lugnt denna helg. Lördagen tillverkade Roger formar för insteg till köket och garaget. Jag skottade grus och hämtade vatten som behövdes för att göra betongen. Insteget till garaget gick smärtfritt men när vi skulle hälla i betognen i formen till köket krockade skottkärran fast och formen gav sig. Roger tog snabbt bort betong, som kom emellan och tryckte ut formen, för att kunna pressa in den igen. Jag skottade en massa sand som trycktes fast mot formen så det höll sig på sin plats.

Vi avslutade kvällen med en hemmagjord pizza framför brasan.

På söndagen satte Roger upp snörasskydd och jag planerade ut sand där stenplattorna ska läggas näsa år. Vi plockade även ihop vattenpumpen och tillhörande slang, gick betydligt lättare denna gång jämför med i fjol. Kan ju bero på att vi gjorde det så sent att snön låg på backen då. Vi kom hem till huset vid 18:30 och ska avsluta kvällen med en bastu och en film för någon gång ska man ju vila

Likes

Comments

Förra helgen började jag att städa ut förrådstältet eftersom vi äntligen ska avveckla det. Det har varit ett bra förråd i två årstid men nu är det äntligen över, Roger fortsatte att mura upp skorstenen, det gick inte riktigt som han hade tänkt eftersom beskrivningen inte var den bäste men efter ett tag fick han till det. Dagen efter fortsatte jag med att tömma tältet tills Tobias ringde och ville bli hämtad i Boden eftersom hans hemvärnsövning var klar, Roger började sätta upp takstegen och landgången för att kunna mura klart skorstenen. Det saknades tyvärr ett antal bultar och skruvar så det fick bli ett provisorium denna helg. Vi hade tänkt återanvända skorstenshuven men det visade sig att den hade fel vinkel.

Jag kom tillbaka och började att flytta panelen som blev över till ett bättre ställe för förvaring samt röjde undan isoleringen och annat skräp på gården, Roger for på styrelsemöte en kort sväng för att sedan återkomma och fixa klart taket. Eftersom jag hade varit i Stockholm på skolan under fredagen sov vi hemma hela helgen.

Denna helg åkte vi dit lördagsmorgon och den stora städdagen började. Bastun städades ut och eldades så att vi inte skulle frysa ihjäl under natten. Plåtar flyttades, skräp plockades ihop, trädgårdsavfall eldades och bärlager skottades ut. Vi säkrade även stegen på taket med rätt bultar. På kvällen grillade vi och åt vår första middag i huset. Jag satt delvist i köket och Roger satt i kommande klädkammare. Vi avslutade kvällen med mys framför brasan.

Söndag murades skorstenen klart och tältet plockades ner och fraktades bort. Badtunnan med tillhörande kamin flyttades till ett bättre ställe. Minireningsverket isolerades ordentligt och formen vid vikdörrarna plockades bort sen åkte vi förbi Anneke och Magnus för att se hur deras bygge fortskrider, var där en timma för att sedan åka hem och skapa ett matematikprov.

Likes

Comments

Man kan ju tro att vi inget har gjort men så är inte fallet. För tre helger sedan hyrde vi en minigrävare. Den var så liten att det såg ut som om Roger satt i sandlådan igen och lekte. Vi skulle gräva dränering till gårdsplanen och dagvattenavrinningen. En stenkista för dagvattnet fixades också. Medan Roger lekte färdigställde jag isoleringen runt huset. Vid schaktet la vi ner två dragslangar för att säkerställa/förbereda eventuella framtida eldragningar. En god grillmiddag avslutade denna härliga kväll.

Vi kopplade även på nederdelen av stuprören till dagvattenavloppet. När vi var färdiga återställde vi marken samt började att förbereda för markisolering till infarten av garaget. Eftersom bilar ska köra där måste man ha en annan isolering en sk. hög densitet isolering (250-skiva). Roger förberedde även för dagvattnet kring garaget,

Helgen efter detta tillbringade vi i huset med att måla fönster och justera altanen, sen låg jag nedbäddad i influensa. Roger åkte dock till stugan under kvällstid för att slutjustera vikfönstret och skumma ihop det med fogskum. Han gjorde även diverse markarbeten.

Helgen som var for vi åter dit på lördagen för att fortsätta med arbete utomhus. Vi började dock inomhus med att städa upp isolering, spillvirke, kablar och dylikt. Sen började vi med första stenen till skorstenen, den murades fast och manteln göts fast i stenblocket, detta skulle härda i absolut våg i ett dygn. Efter detta fortsatte vi med att isolera runt garaget. Vi avslutade dagen med att gå över till grannarna.

På söndagsmorgonen vaknade jag med en hemsk huvudvärk samt massa kallt vatten från perkulatorn på mina ben och sängen. Bättre uppvaknande kan man ju ha. Roger gick ut och började jobba med isoleringen runt garaget och jag försökte bota huvudvärken som mest trolig kom från nacken.

Efter ett tag anslöt jag till Roger och arbetet. Grannen Roger kom över med traktorn och hjälpte oss att förflytta stenmjöl och två betongbalkar som kommer att vara avgränsare mellan gräs och grus, Efter detta fortsatte vi att skotta och jämna till gruset för hand. Vi färdigställde även isoleringen runt garaget sen åkte vi hem

Likes

Comments

Förra veckan kände vi uppenbarligen inte att vi fick nog av bygget från helgen så vi åkte ut dit måndagskväll och började att isolera invändigt i huset. Vi fokuserade på de facken som inte hade standardmått eftersom vi hade lånat en elektriskisolersåg som skulle återlämnas. Vi höll på till 22.tiden. Tisdag och onsdag hade vi en lätt återhämtning men på torsdagen for Roger dit, själv var jag på föräldrarmöte, för att fortsätta att isolera, tömma släppet och packa sågen. Han kom hem vid 23:00, började undra om han hade tänkt sova där.

Fredagskväll tillbringade vi hemma och tog det lugnt lördagsmorgonen tills vi for i väg till stugan och vår barack. Roger började att forma för att gjuta ett insteg till det stora fönsterpartiet, jag började förbereda för isolering kring husgrunden vilket innebär att man slänta av så att markisoleringen lutar ut från huset så det inte kommer in vatten mot huset. Vädret var inte det roligaste och massa mygg. Vi höll på till 18:30 då vi hade tänkt äta surströming på verandan, jag hade dukat klart allt och skulle bara hjälpa Roger att riva av ytan när det började regna. Parasollet sattes upp som skydd för maten, trots att jag inte trodde på den iden eftersom det blåste en hel del och jag hade rätt, det vek sig. Vi möblerade om i arbetstältet och käkade där istället., Kvällen avslutades med en bastu och ett älvsdopp för mig.

Dagen efter fortsatte vi med att lägga ut markisolering och packade fast isoleringen med stenmjöl och sand. Gick en hel del myggmedel denna dag också, borde de inte frysa ihjäl snart. Elskåpet hängdes även fast på huset, det känns som det närmar sig målet om man nu är optimist. . Vi åt även lunch där i form av hamburgare. Det blir inte alltid ostkrokar till lunch.Vi kom till vårt hus vid 18-tiden på kvällen.

Likes

Comments

Helgen efter Rogers första arbetsvecka åkte vi till bygget på lördagsmorgon. Vi tog det väldigt lugnt, jag hade nämligen inte sovit så mycket natten innan pga lite hjärtklappning. Vi kom dit vid 11-tiden och började då att bygga ställning på sidan där ytterdörren kommer att bli för att sätta upp underspikning. Ställningen blev lite låg för mig så jag fick använda mig av en pinne för att hålla upp bräderna. Vi höll på till strax före 20:00 då vi avslutade dagen med en god grillmiddag. Dagen efter sov vi återigen lite längre gick ut för att äta frukost, det var mulet men varmt och miljarders med mygg. Humöret var inte på topp denna dag men underspikningen ska ju trots det upp. Det gick åt en hel del myggmedel denna dag. Underspikningen blev i stort sett klar det är lite snickarglädje som fattas och en eventuell förändring på underspikslådan. Veckan efter for vi dit två kvällar för att plocka ner det vita tältet och städa av ytorna vi var sen ledig från bygget en helg när vi hade långväga främmande.

Den 16/8 for vi till bygget trots regn för att städa av gårdsplanen. eftersom fönsterna skulle levereras dagen efter. Vi flyttade 40 skivor playwood och två paket med virke .Dagen efter fick vi äntligen fönsterna och ytterdörren så denna helg har vi monterat en hel del fönster. Lördagsmorgon började jag och Roger med att bära det första fönsterpartiet som är 2,10 *1 meter. Det var tungt typ 100 kg, kändes inte bra för min rygg och plötsligt kom våran hustomte fram, dvs Rikard och hjälpte till med att bära ut alla fönster och montera de tre hellånga i köket. Vi blev även bjudna på lunch av Rogers syster Helena och Mats som kom och grillade hamburgare.

Vi hade nu ett stort fönsterparti kvar att bära ut. Det var 4*2.40 och vägde bly. Fönsterpartiet var utan glas och vägde ca 160 kg så vi behövde vara 4 stycken som bar runt det med bärremmar, Det var jag, Roger Mats och Rikard. Det tog gode taget att få det på plats sen skyndade vi oss hem för att ha kräftkalas.

Dagen efter kom vi iväg vid 11-tiden och började montera in fönster och dörr i nya delen så att vi kan låsa, känns i musklerna just nu. Vi hade bara ett problem, det stora fönsterpartiet hade ju inga glasrutor inmonterade. Vi trodde först att vi hade fått fel glas men så var inte fallet. Som ett svar på vår fundering på hur vi skulle få in glaspartierna kom våran hustomte, Rikard. Den norska monteringsanvisning lästes igenom noga och de fem miljonerna delarna plockades fram, Roger svor lätt över denna "ikea"-sats. Medan de monterade glasen klippte jag gräset som typ hade behövts klippas för två veckor sedan. Vi avslutade vår arbetsdag 19:45 med en pizza eftersom vi helt glömt bort o ta med oss något att äta. Kommer definitivt att sova gott i natt.

Likes

Comments

Jaaaaa vi hann det Roger hade satt upp som mål under sin tjänstledighet dvs stomme för hus och garage skulle upp taket på båda byggnaderna skulle också upp , isolera med västkustskivor runt huset och garaget samt sätta upp panelen på båda .På panelen som hamnade längst ner satte vi även på musband så att inte mössen kommer in och förstör isoleringen eller kommer in i huset. De är söta i skogen. Sista dagarna har det varit extremt varmt. Roger satt upp västkustskivor i full mundering, jag städade upp byggskräp, klippte gräs och andra sysslor i bikini, sen hjälptes vi åt att sätta upp panelen. Roger hade byggt nå bockar som vi satte plank på för att nå, men nu är det ju så att jag är liite kortare än Roger så på vissa ställen fick jag stå på tå för att hålla upp panelen eller driva på med hammaren så att panelen kom på rätt plats. Vaknade en natt med världens kramp i baksida lår, misstänker att det kom från min arbetsställning.

Söndagen var alltså Rogers sista tjänstledighetsdag så vi pinnade på med panelen och hann som sagt klart sen började vi städa upp ytterligare byggskräp som skulle lämnas på återvinningscentralen på måndagen, plockade ihop verktygen som skulle till Rogers jobb samt allt annat vi hade behövt där och for hem till huset.

Nu är det alltså helger som gäller och förhoppningsvis om vi får vara friska bor vi där nästa sommar. Hoppas verkligen det eftersom det är så otroligt jobbigt att ha i gång två ställen samtidigt.

Likes

Comments