Hej Fina ni!

Jisses vad längesen det var jag gick in här. Ser att ni är några stycken som fortsatt kika in. Värmer i hjärtat och jag ber om ursäkt för att jag inte skrivit på länge. Det har varit för mycket av annat helt enkelt. Det har varit examensarbete, praktikperiod, jobbletande, intervjuer, flytt från lägenheten och flyttstädning. Detta resulterade att jag sov bort en hel dag i går och bara försökte landa efter allt. Ser jag tillbaka på de senaste månaderna har det egentligen varit galet roligt, då det hänt saker hela konstant. Dock så inser jag också att jag helt glömt bort mig själv på vägen, och då även kost och träning. Men vad tusan, så är det, och det är inget att vara bitter för. Nu är allt mycket lugnare och jag kommer kunna ha mycket mer fokus på mig själv.

Dock kände jag häromdagen att jag behöver ett annat mål med min kost och träning än en vikt på vågen eller olika mått. Jag vill ha något annat att jobba efter. Jag bestämde mig då för att jag ska springa Malmö halvmarathon igen till hösten. Det är fyra år sen sist och jag har egentligen sämre utgångsläge än vad jag hade då, då jag kroppsligt sett är mycket större nu, men det spoorar mig också egentligen ännu mera.

Jag minns loppe 2011 som det var igår. Det var en sån häftig upplevelse! Både när man stod vid starten, när man hade sprungit hälften och undrade vad tusan man gett sig in i, när man kom in i andra andningen och benen sprang av sig själv och när man spurtade allt det man hade kvar in i mål.  Min tid då blev 2:20 och jag var galet stolt! Men på något sätt handlade det loppet mer om att bevisa för andra som inte trodde att jag skulle klara det. Detta blev min bensin under hela loppet. 

Denna gången handlar det om mig själv. Jag har länge velat komma igång med löpningen igen, som jag förr tycket väldigt mycket om. Som det ser ut i dag vet jag att de första rundorna kommer bli extremt jobbiga och därför är det så viktigt för mig att ha loppet i oktober som ett mål, då jag inte kan skjuta fram den första löprundan eller ge upp efter den tredje.

Då vi flyttat nu och mellanlandat hos mina föräldrar sa vi upp våra gymkort. Detta innebär att det nu kommer bli många löprunder tillsammans med min sambo längst havet som vi har nära till både här och när vi flyttar till vårt hus. Niklas kommer förresten också springa loppet tillsammans med mig, vilket jag är jättetacksam för. Inte bara för att det var tufft rent mentalt att springa det själv utan också för att vi nu kan träna och genomföra loppet tillsammans.

När vi flyttar till vårt hus kommer garaget göras om till vårt "hemmagym" så träningen framöver kommer helt enkelt att bli mycket löpning, intervaller, och funktionell styrketräning. När det kommer till kost så kommer jag hålla det enkelt. Bra, nyttig mat och dra bort så mycket socker som möjligt. Jag har gjort mitt när det kommer till olika dieter mm. Nu är det bra, vanlig och enkel mat som kommer att prioriteras. Kommer dock fortsätta med periodiska fasta 16/8, då det är något som jag trivs myrket bra med.

Behöver du också något nytt mål? Bor du i Skåne? Anmäl dig du också! Även om man aldrig sprungit 2,1 mil förr, så är det möjligt! Jag kommer lägga upp min resa fram till loppet här. Vore superkul om du också hänger på!! :) 

Så en summering på detta. Nytt mål. Nytt träningsupplägg. Bara till att köra med andra ord! Heja heja!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Hej!

Ledsen jag inte har skrivit på länge... Är inne i slutet på mitt examensarbete så det är galet mycket just nu :S

Dagar och nätter går verkligen ut på skriva, sova, skriva, sova. Mat blir det man hittar och det som går fort vilket inte alltid innebär det nyttigaste och inte det bästa ur ett kost och träningsperspektiv heller.

Dock är jag rädd för att förstöra de resultat som jag hittills fått så får bli en skärpning. Men annars är det tyvärr 100 % fokus på skolan en vecka till, men jag har också lovat mig själv att börja äta enligt mitt upplägg igen och ta alla chanser jag får att gå ut och gå eller springa en runda.

Hoppas allt är bra med er. Håll utik efter mig på Insta (emmmsa_) så lovar jag skriva där när det kommer ett nytt inlägg här. För jag är inte klar, jag mer att uppnå och fler mål att klara, det är bara inte prio ett just nu, tyvärr...

Vi hörs om ett tag!

Kram E

Likes

Comments

När jag började skriva denna bloggen lova jag mig själv att jag skulle vara helt ärlig. Jag är öppen med min tankar och delar med mig av min resa mot ett sundare jag. Det har längre, förutom min lilla dipp i helg, gått väldigt bra med allt. Men igår var det en sån dag. En sån dag då allt känns skit från och med det att man steg upp ur sängen. En sån dag men inte vill göra något. En sån dag då gamla spöken hälsar på igen.

Varför väljer jag att skriva om det då? Jo, för att visa att ingen resa är perfekt. Det är lätt när man läser alla bloggar, istagramkonto mm att alla får det att se så lätt ut. Alla har sina uppförsbackar, visa berättar om dem och andra gör inte det. Men alla har de dagar som är mindre bra. Som jag skrev om i förrgår, det finns hinder på vägen. Men genom att våga berätta att man haft en dålig dag eller något annat så blir det också lättare att bryta det. För vad händer annars? Jo, i mitt fall så börjar smygätningen igen. Då hade jag snabbt som tusan diskat undan alla smutsiga redskapen efter bakningen innan sambon kommer hem. Men igår lät jag dem ligga framme.

Jag har hetsätit betydligt värre förr än vad jag gjort igår, då det "endast" slank ner några chokladbollar. Det är sånt som händer, och inget stor sak för vissa. Nej, det är det inte för mig heller egentligen men frågan är vad som händer sen... I mitt fall var det inte ett dugg gott och som vanligt mådde man ännu sämre efteråt. Alla som är i samma/har varit i samma sits som jag vet hur besviken man blir på sig själv. Efter en stund kom min sambo hem och drog med mig ut på en kvällspromenad där jag fick ventilera alla känslor. Vad hade jag gjort om jag inte varit ärlig mot honom- jo, jag hade säkert fortsätt att ätit när han stuckit och tränat. Precis som jag gjorde förr.

Det jag vill komma fram till är att det är jättesvårt att bryta ett gammalt ätbeteende. Men även att det blir så mycket lättare om du delar det med någon. Hitta den personen i din närhet som du kan vara en helt ärlig med och berätta allt, även du inte har "fuskat". För de gamla spökena kommer hälsa på dig igen, vare sig man vill det eller ej. Ibland orkar man stå emot och ibland, som i mitt fall idag, så väljer man att inte göra det.

För det är ju faktiskt det som det handlar om V A L. Ingen tvingar oss till något. Vi väljer själva vad vi stoppar i munnen. Men då måste vi också kunna vara ärliga kring det valet. Det är heller inget vi kan tycka synd om oss själva för, då det är vi som tagit beslutet. Det är inget kul att "erkänna" varken för min sambo eller här för er. Men jag vill visa den verkliga bilden av min resa, som inte endast bygger på grymma pass på gymmet och viktnedgångar, utan det är även en resa som inte är helt lätt vissa dagar.

Man tjänar ingenting på att gå runt och bära en "jag- är- duktig- masken" för tillsist kommer pressen bli för stor och allt brister. Varför visar man bara upp det positiva? Det som är bra? Jag är helt övertygad att jag inte är den enda som gör snedsteg. Men jag har också varit i den sitsen där man ville visa upp den perfekta och staka fasaden. Där man inte ville visa sig svag. Var ärlig mot dig själv. Var ärlig mot andra. Så klart är det inte okej att äta något onyttigt om man inte "får det", men genom att gömma eller ljuga om det så blir det så mycket värre och större än vad det var från början, och den onda cirkeln kommer börja snurra. Börja med att acceptera ditt snedsteg själv, annars kommer du inte kunna dela det med någon annan heller.

Att tappa fokus är inget misstag. Misstag blir det om du ger upp. Åter igen ett val som endast du gör! Igår var en sån dag. En sån dag som är okej. En sån dag som också behövs. Idag är en annan dag.

Kram på er.


Likes

Comments

Hej fina läsare!

Har haft så mycket att göra de senaste dagarna så har varken hunnit skriva eller lagt upp veckans nya översikt. Förra veckan var ju det "första testet" och det fungerade jättebra. Att planera sin kost och träning är inget nytt under solen, men detta blev ett sätt som passade mig. Jag hade full koll på vad som skulle tränas samt vad middagen skulle bestå av. Kändes riktigt bra att kunna bocka av alla träningspass och även att  skriva ner sina rekord för de två maskinerna på gymmet. Ni kan tro jag gav mig tusan på att slå den förra tiden varje gång jag stod på löpbandet eller satt i rodden. :)

Vid invigningen var det inte lika kul då jag inte hade gått ner något alls, hade till och med gått upp ngr hekto. Även om jag vet om att detta är sånt som händer så är det ändå tråkigt att se och det tog någon dag innan jag var motiverad mentalt igen. Alla mått hade iaf blivit mindre och det är ju huvudsaken :) Tog även nya bilder men de håller jag lite på innan de läggs upp här. Roligare om ni får se hela resan i bilder sen. :)

Kan verkligen rekommendera er att ta bilder på er själva under processens gång. Jag vet att det är jättejobbigt att se sig själv men det kommer vara värt den jobbiga känslan i slutänden. Bara som nu när jag inte hade gått ner så kunde jag iaf se en tydlig skillnad på mina bilder, vilket väger upp vikten alla gånger i veckan. Så fram med kameran.

Denna veckans översikt är ganska lik förra. Som mål har jag inget viktmål, men däremot att jag inte får väga mig förrän på söndag. Har kommit in i den dåliga vanan att väga sig varje dag, vilket är ett stort NO NO, så nu är vågen undanstoppad och tas inte fram igen förrän på söndag.

Med tanken på min lilla dipp så är mottot denna veckan kort och gott: GE INTE UPP. Oavsett vad det är för resa vi gör, om det handlar om vikten, jobbet eller relationer så kommer det alltid hinder på vägen. Ingen väg är spikrak utan ibland får man ta några omvägar för att komma fram. Detta är inga problem så längre man håller sitt fokus. Målet kan försvinna ur ens sikte, men så länge du vet vad det är så kommer man hitta rätt spår igen. Så kort och gott: Ge aldrig upp.

Fler som har gjort en veckoöversikt? Hade varit kul att höra det gick/går :)

Vi hörs snart igen!

Kram E

Likes

Comments

Körde ett galet pass i morse! Så glad att ha en pulsklocka så att man kan ha koll på sin puls och se hur mycket man förbränner. Idag blev det ett rent konditionspass på löpbandet, crossen och rodden med olika typer av intervaller.

När jag kom hem stod mannen vid spisen och gjorde samma mat som jag bjöd på tjejerna igår. Gjorde inte mig något för jag var vrålhungrig och rätten är sååå god. Nedan finns vår version av recepet om ni vill prova det. Det finns även på ica´s hemsida men i receptet nedan lägger vi till sambal olek (ca 1,5 tsk) och skippar sweet chilisåsen. Man kan både ha röran i pitabröd eller endast till en grönsallad, som jag körde på idag.

Ha en underbar lördag!

Kram E


Kinesisk köttfärsröra i pitabröd

 • 1 gul lök
 • 300 g vitkål
 • 100 g champinjoner
 • 300 g blandfärs
 • 1 köttbuljongtärning
 • 2 krm salt
 • 1 krm peppar
 • 1 tsk kinesisk soja
 • 1,5 tsk sambal olek
 • 50 g solrosskott
 • 6 pitabröd
 • 1 dl crème fraiche
 • 2 msk sweet chilisås


 • Skala, halvera och skär löken i skivor. Skär vitkålen i strimlor. Skär champinjonerna i skivor. Fräs grönsakerna i en stor stekpanna. Lägg grönsakerna åt sidan.
 • Stek färsen 3-4 minuter. Smula ner köttbuljongtärningen under stekningen. Tillsätt salt och peppar.
 • Tillsätt grönsakerna och soja och sambal olek. Avsluta med att röra ner solrosskotten..
 • Värm pitabröden enligt anvisning på förpackningen. Fyll pitabröden med köttfärsröran och servera med crème fraîche och grönsallad.


Smaklig spis!! ​


Likes

Comments

Lyckades komma upp igår och hade sjukt mycket energi under hela passet, vilket kändes kanon! Tanken var egentligen att åka till gymmet idag igen, men det fick bli ett hemmapass istället på ca 50 min, och ett tufft sådant.

Värmde upp i ca 5 min. Körde tre magövningar 2x10, tre armövningar 2x10 och tre benövningar 2x10. Snörade på mig löpskorna och sprang en runda runt området. In igen samma, körde samma övningar som tidigare och ut igen och sprang en runda till.

Avslutade med en grym benböj-övning som man kan göra var som. Man behöver endast tio föremål, jag använde kryddbukarnas lock. Lägga dem på en lång rad med en bit i mellan varje. Börja med att göra en knäböj och ta upp det första locket. Ta ett steg fram, men innan du tar upp lock nr 2 så måste du lägga ner det du har i handen. Så om vi tar det från början igen: Ta ta upp lock nr 1, ta ett steg fram och lägg ner lock nr 1 igen gör en ny knäböj och ta samtidigt upp locket igen och sen en knäböj till och ta samtidigt upp nr 2.

Gå fram till tre och gör likadant igen. Alla lock som du har i handen måste alltså läggas ner en i taget per knäböj innan de tas upp igen en i taget. När alla är tagna så tar man ett steg fram och börjar om igen. I början känns det lätt som en plätt, vid lock nr 7-10 är man inte lika kaxig längre. Men testa! Den är rätt rolig också och man gör totalt 110 knäböj utan att tänka på det. Kom ihåg att vara rak i ryggen under övningens gång och håll så högt tempo som du kan. Vill man ha det lättare eller svårare så ta bort eller lägg till fler lock. Som sagt testa! :)

Hoppas ni har en fin fredag! Kram på er!

Likes

Comments

Att ha femtonhundra saker att göra på alldeles för få timmar.... Fler som känner igen sig? Hur tar man tillvara på tiden då? För några veckor sedan hade jag hoppat träningen och gjort det jag behövde göra istället. I morgon sätter jag klockan på 6 och sticker till gymmet för att få ihop resten av dagen. Kläderna ligger framme, väskan är packad och sambon ska dra upp mig innan han sticker till jobb. Alltså är allt klart. Men vet att det kan ta emot ändå.

Men om vi säger så här. Det finns 24 h på dygnet. Vi säger att du sover 8 h. Då finns det 16 h över. 1 av dem ska du kunna lägga på din träning. Eller hur!? Jag har insett det nu iaf och då är det svårt att hitta ursäkter.

Så bestäm när ni ska göra er träning och se till att den blir av. Det kommer finnas tid över att göra annat ändå. Plus att man känner sig betydligt bättre på kvällen när man genomfört det där passet och inte skjutit upp det.

Så natti natti :)

                                                                                             Bilden lånad från goodbyebabylon.tumblr.com

Likes

Comments

De som känner mig vet att jag älskar att planera, dock betyder det inte alltid att jobbet blir gjort... ;)

Idag hitta jag en smart tavla från Granit som fick följa med hem. Tanken är att ha den som en veckoöversikt till mina veckomål, kost, träning och motto. Sånt som jag annars har i huvudet med andra ord. Så fröken planerare är tillbaka och nu med en röd penna för att kunna bocka av under veckans gång, vilket förhoppningsvis blir motiverande för mig att få jobbet gjort.

Då jag kör på liknade gympass just nu som både involverar styrka och intervaller skriver jag bara gym, annars hade jag varit mer specifik med vad som skulle tränas vilken dag. Jag har även lagt in två "rekordrutor", en för löpbandet och en för rodden för att sporra mig själv att slå min tidigare distans/tid.

På matsidan äter jag samma frukost varje dag och alltid rester från kvällen innan till lunch, därför står bara middagarna nerskriva.

Såklart finns även veckans mål och motto med. Genom att sätta upp små veckomål så tycker jag personligen att det är lättare att hålla fokus. De mindre målen kommer närmre och känns inte lika långt bort som ens stora mål.

Testa göra en liknade översikt, som ni kan bygga upp på det sättet som passar er bäst. Vill ni ha en liknade tavla så finns den på Granit för 59 kr. Jag är iaf spänd på att testa denna så får vi se hur många röda bockar där är på söndag :)

Tänk dock på att inte ge upp för att man missar något som man har planerat. Så klart ska man stäva efter att hålla sin plan, men genom att har en förståelse för att den kanske inte alltid är möjlig så blir det även lättare att komma igen när man tar ett snedsteg eller får hoppa över ett pass. Det jag vill säga är, se er planering som en hjälp, det är inte hugget i sten. Skulle något pass utebli så finns det det fler dagar att köra det passet på. Huvudsaken är att det blir av.

Så fram med papper och penna och börja planera :)


Likes

Comments

Hej alla fina läsare!

Får fortfarande ibland knipa mig själv i armen när jag ser hur många som fortfarande följer mig och denna bloggen, så himla roligt!

Hoppas ni haft en fin helg! Jag har haft en riktigt mysig helg med min älskade sambo och våra familjer. Lördagen spenderades i Trelleborg då vi först besökte några loppisar med mamma och mormor innan det blev en mysig fika hemma hos mamma och pappa. Hann även träffa farfar en kort stund och åka upp med blommor till farmor på kyrkogården. Bilen styrde vidare till Ikea där jag och mannen gick runt och drömde. Det är fortfarande ett bra tag tills vi får vårt hus, men ändå inte, och titta får man ju ;) . Ni anar inte så kul vi har när vi går där och planerar. Min älskade man och jag. Som jag älskar det vi har. Kvällen avslutades med en mysig trerättersmiddag. <3

Båda vakna tidigt på söndagen och då ingen av oss kunde somna om så vi drog med alla kuddar och täcken in i soffan och tittade på en långfilm. Filmen hette Unbroken och jag kan verkligen rekommendera denna. Dock en sån film som lämnar kvar en känsla som inte försvinner på ett bra tag. Men som sagt, riktigt bra var den. Därefter blev det semlebak och nån timme senare kom Niklas familj över på fika. Hur mysigt som helst. Blev till och med en liten semla för min del, men det kändes helt okej ändå. Såg till att njuta lite extra av den då det dröjer innan jag äter något så sött igen.

Så helgen var helt enkelt helt perfekt och jag har samlat på mig massor av ny energi till en ny vecka! En vecka som idag inledes på gymmet. Tänkte det var lika bra så är det gjort. Blev både styrka samt två olika intervaller, en på löpbandet och en i rodden. Den där rodden var inget vidare i dag, men det var bara till att bita ihop. Intervallen på rodden var idag bara på 1 km uppdelat i 4 omgångar, med 30 sek vila mellan. 250 m x 4 låter inte jättelångt, med tar man i så mycket man bara kan så känns det rejält kan jag berätta. Återigen fördelen med intervaller, tuffare träning men under kortare tid. Nu blir målet att pressa ner tiden för varje gång jag är där. Kändes riktigt bra efter passet iaf och i morgon är det på det igen!

Hoppas ni får en fortsatt fin vecka!

Hörs snart igen!

Kram E

Likes

Comments

Ibland kan jag tycka det är jätteskönt att åka och träna själv men ofta så uppskattar jag sällskap ännu mer. Idag var det sambon som drog med mig till gymmet, då jag egentligen inte alls var sugen. Vi körde först var för sig innan vi slutade med en roddtävling sida vid sida. Han vann så klart men så kul det var. Roddmaskinen är verkligen grymt bra för att få upp plusen och det känns rejält redan efter en kort stund. Hade varit häftigt att även få testa på rodd ute på öppet vatten någon gång.

Innan vår "tävling" körde jag intervallträning på löpbandet. Hade glömt Robins upplägg hemma så körde en egen favorit. Jag älskar verkligen intervaller (och hatar dem), men det bästa är att det går så fort och man bli helt slut. I kväll körde jag detta upplägget:👇

Jogging= lugnt tempo, kan även gå fort om man vill det. Eller jogga / gå varannan gång

Spurta= Spring så fort du orkar. Gärna lite fortare på de kortare tiderna.

Uppvärmning 5-10 min jogg.

Spurta 15 sek
Jogga 90 sek
Spurta 30 sek
Jogga 90 sek
Spurta 45 sek
Jogga 90 sek
Spurta 60 sek
Jogga 90 sek
Spurta 75 sek
Jogga 90 sek
Spurta 90 sek
Jogga 90 sek
Tillbaka igen.
👇
När du kommit så här långt börjar du om igen fast du går nedåt. Så nästa spurt blir på 90 sek igen, sen 75 sek, 60 sek och så fortsätter du neråt. Sista spurten blir alltså 15 sek, innan du kan varva ner. 

Detta passet är grymt kul och riktigt tufft. Det tar ca 27 min (exkl. uppvärmning), men känns som 10 min! Testa nästa gång du besöker gymmet :) Skriv ner den totala sträckan du får och försök slå den nästa gång.💪

Det jag även gillar med intervaller är att man måste pusha sig mentalt under hela passet. Det behöver man även under en vanlig löprunda men skillnaden här är att du vet hur tuff varje intervall är, och att den nu blir ännu längre. Så var bestämd hela tiden, och ge dig tusan på att klara alla! Så fort du är halvvägs blir det lättare då det snabba spurterna blir kortare och kortare. Jag lovar också att det kommer kännas så bra efteråt!! :)

Ha en fortsatt fin kväll!

Kram E

Lånad bild från lifestyleoftheunemployed.com

Likes

Comments