Må vi være rike for å ta kollektiv transport?

La oss starte med en aktuell og provoserende sak!

Som de fleste sikkert har fått med seg, er at prisene på kollektiv transport skal økes fra og med 1. februar 2018. Positivt? NEI! Tidligere i år har allerede bompengene økt voldsomt, og nå skal vi også betale mer for å stå/sitte i en stappfull buss? Til syvende og sist har det blitt lagt opp til at kollektiv transport skal bli mer populært ovenfor å kjøre egen bil. Det har blitt lagt felt for bilder med kun 2+ personer i kjøretøyet og kjørefelt for el-biler, som da er for at vi rett og slett skal kjøre mindre bil, slik at CO2 utslippet blir mindre. Når de da nå velger å øke prisene på kollektiv transport, hvor vi har en tid vi skal rekke, vi må stå ute og vente, og heller ikke blir kjørt akkurat dit vi skal, velger heller folk å ta sitt eget kjøretøy da kollektiv ikke lenger er et billig alternativ. Ikke nok med det, men det er heller ikke nok busser eller tog, da det er for store mengder som skal reise samtidig. Det er ikke nok sitteplasser, folk må stå helt oppå hverandre. Skjer det da en ulykke er det flere ting som kan gå galt, og flere kan bli skadet. Vi må også få inn de eldre her. Mange eldre mennesker kan kanskje ikke lenger kjøre bil, og må dermed nemlig ta kollektivt. Det er en ting at vi unge gir opp våre seter slik at de får en plass å sitte på, men hvis de kommer på en fullstappet buss/tog er ikke det alltid like enkelt og i det hele tatt komme seg frem. Dette er ikke optimalt.

Som vi nordmenn er så kjent for.. Vi liker å holde oss for oss selv. Vi liker ikke sitte oppå andre ukjente mennesker. Å sette seg ved siden av en fremmed er fortsatt noe vi så klart må, men er det så fult at vi sitter der med en annens rumpe i trynet, eller rett under armhulen til personen stående ved siden av, begynner man å revurdere valg av fremkomstmiddel. Det burde ikke være lov å ha så fulle busser/tog. Det er langt ifra trygt, men igjen.. Skal vi som står og venter på bussen/toget ikke bli sluppet på fordi det er fult, og da komme for sent til jobb eller skole? Skal vi måtte stå ute i kulda og vente på neste buss som kanskje ikke kommer før om 15 - 30 min, om ikke mer? Vi trenger et nytt system. Vi trenger mer kollektiv og lavere priser!

Når vi snakker om pris, går vi ofte inn på det å være student. De fleste studenter har ikke all verdens med penger. Flere må også reise 2-3 soner for å kunne komme seg frem og tilbake fra skolen. Et månedskort for student 3 soner, koster 1082,-, noe som i mine øyne er helt på trynet. Nå må man jo nesten ha fulltidsjobb ved siden av skolen, noe som ikke er optimalt. Det er rett og slett umulig. Noen bor også alene, og kanskje bare lever på skolens studielån. Maks lån ligger på 7500,- i måneden, og da kanskje med leie av leilighet på 5000,-, sitter du igjen med 2500,-. Så skal de da i tillegg betale 1082,- for månedskort, og dette er før økningen. Da sitter man igjen med 1418,-, som skal gå til innkjøp av mat for resten av måneden, regninger og sosialt liv. Dette gjør at kollektiv transport ikke er optimalt for oss unge uten fulltidsjobb. Endringene for kollektiv transport er for de rike. Vi er ikke alle rike. Så fra og med 1. februar går prisen opp med 5% økning. Da det først var snakk om at det skulle økes med 10%, bestemte de seg for å "være så snille" at de halverte. For meg er dette rett og slett bare tull! Da det først var snakk om at bommen skulle økes, og pris for kollektivt skulle minskes, skjønner jeg virkelig ikke hva som skjedde under denne prosessen.

Vi har ikke råd til å kjøre bil? Vi har ikke råd til kollektivt? At de virkelig tror at dette gjør at folk skal ta mer kollektiv skjønner jeg ikke. Jeg vil da heller betale bompenger, dieselpenger, sitte i en varm bil med full guffe av min egen musikk og kjøre meg selv helt frem til døra. Hvis dette er løsningen deres på et bedre miljø, har de bommet.

Takk for meg. *DROP THE MIC*

Liker

Kommentarer

Hei alle der ute. Du lurer sikkert på hvem jeg er?
Hva mitt navn er, er ikke så viktig. Jeg er akkurat som deg.. på utkikk etter svar, har ting på hjertet og en lyst for å dele.

Her vil du se og lese alt og ingenting. Så enkelt.

Følg meg på ferden.....


Snakezz