Nästa bok i Solingeserien

Återvändsgränd är ett psykologiskt drama om en man vars galna beteende eskalerar i takt med att han tappar grepp om verkligheten, om tre kvinnor som får nog och om en alldeles vanlig gata där lugn byts mot oro under några omskakande månader. Återvändsgränd utspelar sig (liksom Svinstian och Ta min själ) i det fiktiva samhället Solinge i Halland.


ÅTERVÄNDGRÄND

Janne är bitter och trött. Han tycker att hela världen är emot honom och när han drabbas av ett ryggskott och under en tid blir ofrivillig fånge i hemmet startar en negativ spiral. Han avskyr sitt jobb och sin chef och får för sig att fejka en utmattningsdepression för att förlänga sjukskrivningen. Något han snart ångrar när han i samma veva blir av med jobbet. Sömnlöshet och ångest får honom att dricka och knapra tabletter och känslan av hopplöshet växer. Han tillbringar dagarna dold av jalusier; han ser alla, ingen ser honom.Snart är den enda ljusglimten i vardagen besöken hos sjukgymnasten som visar sig vara den nya grannen. Han fantiserar om henne och börjar tro att hon gör detsamma om honom. När han gör ett närmande rasar illusionen.

Lena och Daniel flyttar in i huset mittemot Janne. De står inför en nystart i livet, barnen har flyttat ut, de har sålt sitt stora hus i Halmstad och nu ska paret börja om med ny lättskött bostad och mindre betungande arbete för Lena. Allt känns bra till en början. Lenas nya tjänst som sjukgymnast är givande och rolig. Redan första arbetsveckan inser hon att en av hennes patienter också är deras närmaste granne. Något med honom får henne att känna sig illa till mods och hon blir mer och mer säker på att allt inte står rätt till med honom. Samtidigt tycker hon synd om mannen som hon uppfattar som patetisk och i ett svagt och ensamt ögonblick när Daniel är utomlands, välkomnar hon honom i sitt hem. Och därefter förändras allt.

Vanessa är från Filippinerna och bor ensam i det hon tänker på som glashuset. Pojkvännen Richard arbetar till sjöss. Skogen och mörkret och tystnaden skrämmer henne och hon ångrar sitt val att inte följa med Richard tillbaka till fartyget där de träffades. Hon pluggar på SFI och räknar dagarna tills när hennes stora kärlek ska komma hem. I ett försök att bryta ensamheten bestämmer hon sig för att lära känna sina grannar i de övriga tre husen vid vändplatsen. Detta beslut leder till oväntad vänskap med två helt olika kvinnor, men också till en skrämmande händelse som kommer att påverka både hennes och de andra kvinnornas liv.

Mittemot Vanessa och bredvid Janne bor Alice.
Alice är en äldre dam som väljer att vara ensam för det mesta. Hon lär känna den unga kvinnan på andra sidan gatan och grannens utseende och ungdom får henne att minnas en händelse hon har kämpat hårt för att glömma. Alice tror att hennes mörka tankar kan få hemska saker att hända. När Vanessa anförtror henne att hon har blivit utsatt för ett ovälkommet närmande blir Alice rädd för sina egna tankar och önskningar.


En enda mans hatiska och oberäkneliga beteende påverkar livet för tre kvinnor. Den vanligtvis lugna gatan förvandlas till en klaustrofobisk återvändsgränd. Kvinnornas olika bakgrund och erfarenheter får dem att reagera på olika sätt, men de är eniga om en sak - deras gemensamma granne har gått över gränsen en gång för mycket.

Gillar

Kommentarer