Förändring

Krönika

Krönikor skriver jag inte... Men så nämnde en skrivvän att Lerums tidning eventuellt behövde en ny krönikör och då började jag fundera på vad jag skulle skriva om, om jag nu skrev krönikor. Innan jag ens hann tänka klart tanken hade jag flera fullklottrade blad med ideér och tankar på vad jag kunde skriva om! Nu skriver jag inte krönikor som ni vet... Men om jag gjorde det så hade jag kanske skrivit lite om en söndagspromenad sista helgen i oktober. Och om lite annat smått och gott.

(Lerums tidning söker ingen ny krönikör. Jag var ju tvungen att kolla...)


FÖRÄNDRING


Krispiga gula och röda löv faller sönder under mina fötter. Solen värmer nästippen trots att det är oktobers sista helg. Himlen visar upp sig i sin finaste isblå skrud, luften doftar syre och fuktig jord. Arga pumpor stirrar på mig från var och varannan altan. Lavendel och utemöbler har artigt lämnat plats åt krukor med ljung i lila nyanser, och stora lyktor i zink. Till och med tiden vill vara del av förändringen - fast en klocka i köket envisas med att leva kvar i ljuv sommartid.


Novembers första vecka bjuder på glädjetjut från barnen. Den första snön. Blygt faller de vita tussarna från den kolsvarta himlen. Som om de bad om ursäkt för att de kom lite tidigt. Kall luft sipprar in genom otäta fönster och soffhörnet lockar mer än kvällspromenaden. Alla hasar runt i tjocka strumpor, börjar drömma om julpynt och pepparkaksbak och var tusan lade vi undan pulkan i våras? Höstjackor packas undan, vantar letas fram och av någon konstig anledning finns det bara en av varje färg kvar. Vi frossar i värmande soppor med milda mjuka rotfrukter, robusta trygga köttgrytor, te med honung i alldeles för stora koppar. Grillen blänger surt där den står och rostar i ett hörn på verandan.


Pumpan ruttnar i vår trädgård, faller samman och tappar ansiktet. Löven fryser till konstverk på gräsmattan och vi slipper räfsa. Vi måste åka till IKEA och köpa 800 värmeljus för att överleva kvällarna. Behöver vi servetter när vi ändå är där tro?


Snart kommer det att stråla från alla fönster. Designerlampor i glada färger byts mot stjärnor och adventsljusstakar. Längtan efter hyacinter, efter blommans härligt påträngande doft, kommer redan nu. Kalendern fylls fortare än någon trodde var möjligt. Julkonsert, luciatåg, julbord och adventsfika med släkten. Allt på samma dag! Magsaften som lurar i mellangärdet kan man alltid skölja ner med lite mer glögg.

Kanske snön fortsätter att falla? Kanske får vi en vit advent? Kanske hittar vi pulkan? Jag vet inte, det är svåra frågor. Men det jag vet - lika säkert som jag vet att vi kommer att köpa servetter på IKEA – det är att allt förändras.

  • Krönika
  • 53 visningar

Gillar

Kommentarer