Jeg må indrømme at jeg aldrig rigtig har været tilhænger af julen. Måske fordi mine forældre er skilt, eller måske fordi der altid er nogle i familien, som bliver uvenner i julen. Jeg kan godt lide maden og gaverne, og det tror jeg også alle i min familie kan. Selvom mine forældre ikke længere er sammen, og vi holder jul hos min mor den 24. og hos min far den 25. spiser vi både flæskesteg og and begge dage. Sådan har det altid været, og sådan vil det nok altid være.

For nogle år siden, inden mine forældre blev skilt, kom jeg hjem fra skole. Vi havde lige fået juleferie og i det øjeblik jeg trådte ind ad døren, fik jeg en overraskelse, som jeg aldrig glemmer. Vi skulle flyve til Thailand, og jul hos mormor var aflyst - ikke at det gjorde så meget, hun drak sig altid stiv før gaverne alligevel. Vi har endda haft en jul hvor hun var så snalret, at hun ikke engang opdagede at julemanden kom på besøg for at uddele gaver …

I flyveren var der ingen julemusik, og heller ingen julepynt. Alle symboler på jul var forsvundet som dug for solen. Egentligt underligt, at man kunne gå fra en juleudsmykket lufthavn og halvtreds meter ud i en flyvemaskine, hvor der hverken blev sludret om julefrokoster, juleindkøb eller pyntning af træet. Alle traditioner og vaner var med ét væk, og jeg var fuldstændig indstillet på sol, badeferie og skøn, eksotisk mad. Da vi ankom til Thailand var det eneste tegn på jul, et plastikjuletræ i Bangkok lufthavn. Efter en lang køretur, i en alt for lille taxa, nåede vi frem til hotellet. Alle, inklusiv mig selv, var i total ekstase over hvor lækkert der var. På hotellet blev vi budt velkommen af et lokalt band, der sang udelukkende for min familie og jeg.

Maden var fantastisk. I Thailand spiser man både and og svinekød, men her holder al sammenligning med dansk julemad også op. Der er ikke meget dansk jul over en and serveret i rød curry-paste og ingefær. Der er heller ikke meget flæskesteg over en omgang nudler med svinekød. Der er masser af jasminris, men det bliver aldrig det samme som risengrød.

På ferien gik vi rundt næsten uden tøj på. Vi var konstant udenfor; især var vi på stranden og bade. Vi spiste under åben himmel og nød varmen. Hjemme i Danmark sad mine venner og resten af familien godt pakket ind i uldsweatre foran pejsen og spiste masser af fed julemad.

Men er det virkelig jul når man sidder, næsten nøgen, under palmerne, indsmurt i solfaktor fra top til tå den 24. december? Nej, det er det ikke! Det er solferie og det er varme. Det er oplevelser, men det har absolut intet med jul at gøre. Hvor var min risalamande, min flæskesteg med knasende svær, den sprøde and og alle gaverne?

Men så overraskede mine forældre igen mine brødre og jeg. Den 24. blev noget af et tilløbstykke på det resort, hvor vi boede. Mine forældre havde nemlig taget alle vores julegaver med og lagt dem rundt om et palmetræ i hotellets have. Alle gaverne var selvfølgelig pakket ind i julepapir. Det foregik i 32 graders varme. Julemiddagen bestod af grillet fisk og masser af frisk frugt. Amerikanerne fotograferede os skøre danskere, mens vi åbnede gaver, dansede om palmetræet og skrålede falskt ”Nu er det jul igen”.

Efter jeg har oplevet at holde jul uden (meget) tøj på, har jeg indset at traditioner slet ikke er nødvendige for få en god jul. Det drejer sig ikke om hvor man er, men hvem man er sammen med.


Blog på mobilen - Blog via mobilen - Nouw har en af markedets bedste blogging apps - Klik her

Likes

Comments

Skoledagen var ovre, og jeg var endelig på vej til en velfortjent juleferie. Da jeg kom hjem var hele familien til stede, og der var en stor overraskelse i vente. Netop som jeg trådte ind ad døren, fik jeg besked på at pakke min kuffert. Vi skulle flyve til Thailand, og jul hos bedsteforældrene var aflyst. Vi skulle holde jul i sol og varme.

Da vi sad flyveren var julestemningen fjern. Der var ingen julemusik, og heller ingen julepynt. Alle symboler på jul var forsvundet som dug for solen. Egentligt underligt, at man kunne gå fra en juleudsmykket lufthavn og halvtreds meter ud i en flyver, hvor der hverken blev diskuteret juleindkøb eller udsmykning af juletræet.

Alle traditioner, vaner og normalitet var med ét væk, og jeg var fuldstændig indstillet på sol, badeferie og eksotisk mad. Vi ankom til Thailand, hvor der absolut ingen tegn på jul var.

Thailand er buddhistisk. Ifølge denstoredanske.dk er cirka 95 procent af befolkningen buddhister, hvilket betyder at der ikke fejres jul i Thailand. Julen er en fejring af Jesu fødsel, og så vidt jeg ved, er der ikke nogen Jesus i buddhismen.

Efter en lang køretur, i en alt for lille taxa, nåede vi frem til hotellet. Alle, inklusiv mig selv, var i total ekstase. På hotellet blev vi budt velkommen af et lokalt band, der sang udelukkende for min familie og jeg. Jeg vil til min dødsdag huske ordene ”Welcome to The Beautiful Family from Denmark”, der rungede i hotellets kæmpe lobby. Der var ikke meget jul over den velkomst.

Maden var udsøgt. I Thailand spiser man både and og svinekød, men her holder al sammenligning også op. Der er ikke meget dansk jul over en and serveret i rød curry-paste og ingefær. Der er heller ikke meget flæskesteg over en omgang nudler med svinekød. Det er jo faktisk de samme varer, men det har overhovedet ikke noget at gøre med dansk julemad.

På rejsen løb vi rundt næsten uden tøj på. Vi var udenfor, på stranden og bade, vi spiste under åben himmel og nød 32 graders varme. Hjemme i Danmark sad mine venner og familie godt pakket ind i uldsweatre foran pejsen. De spiste masser af fed julemad og gik rundt og frøs i det kolde vejr.


Men er det virkelig jul når man sidder under palmetræer, smurt ind i solfaktor 50 fra top til tå? Det er det ikke. Det solferie og det er varme. Det er oplevelser, men det har absolut intet med jul at gøre. Hvor var min risalamande, min flæskesteg med sprøde svær og min langtidsstegte and fuld af svesker og kanel?

Hvor er juletræet og gaverne? Nisserne og smørklatten i min risengrød? Der var absolut ingen former for jul at spore. Man kan ikke holde jul uden alle traditionerne, udsmykningerne, gaverne, dansen om juletræet, hyggen foran pejsen, sammenkomsterne eller julefrokosterne.

Selv juleaften var der ikke nogen jul. Det foregik i 32 graders varme, med grillet fisk og masser af frugt. Jeg mener ikke at man kan holde jul under de forudsætninger. Hele iscenesættelsen manglede, og selvom jeg satte mig ned og sang julesalmer ville det stadig ikke komme i nærheden af dansk jul.

Badedragt og sandstrand matcher ikke mine forventninger til julen.

Likes

Comments

Skoledagenvar ovre, og jeg var endelig på vej til en velfortjent juleferie. Da jeg komhjem var hele familien til stede, og der var en stor overraskelse i vente. Netopsom jeg trådte ind ad døren, fik jeg besked på at pakke min kuffert. Vi skulleflyve til Thailand, og jul hos bedsteforældrene var aflyst. Vi skulle holde juli sol og varme.

Davi sad flyveren var julestemningen fjern. Der var ingen julemusik, og helleringen julepynt. Alle symboler på jul var forsvundet som dug for solen.Egentligt underligt, at man kunne gå fra en juleudsmykket lufthavn og halvtredsmeter ud i en flyver, hvor der hverken blev diskuteret juleindkøb eller udsmykningaf juletræet.

Alletraditioner, vaner og normalitet var med ét væk, og jeg var fuldstændigindstillet på sol, badeferie og eksotisk mad. Vi ankom til Thailand, hvor derabsolut ingen tegn på jul var.

Thailander buddhistisk. Ifølge denstoredanske.dk er cirka 95 procent af befolkningen buddhister,hvilket betyder at der ikke fejres jul i Thailand. Julen er en fejring af Jesufødsel, og så vidt jeg ved, er der ikke nogen Jesus i buddhismen.

Efteren lang køretur, i en alt for lille taxa, nåede vi frem til hotellet. Alle,inklusiv mig selv, var i total ekstase. På hotellet blev vi budt velkommen afet lokalt band, der sang udelukkende for min familie og jeg. Jeg vil til mindødsdag huske ordene ”Welcome to The Beautiful Family from Denmark”, derrungede i hotellets kæmpe lobby. Der var ikke meget jul over den velkomst.

Madenvar udsøgt. I Thailand spiser man både and og svinekød, men her holder alsammenligning også op. Der er ikke meget dansk jul over en and serveret i rød curry-pasteog ingefær. Der er heller ikke meget flæskesteg over en omgang nudler medsvinekød. Det er jo faktisk de samme varer, men det har overhovedet ikke nogetat gøre med dansk julemad.

Pårejsen løb vi rundt næsten uden tøj på. Vi var udenfor, på stranden og bade, vispiste under åben himmel og nød 32 graders varme. Hjemme i Danmark sad minevenner og familie godt pakket ind i uldsweatre foran pejsen. De spiste masseraf fed julemad og gik rundt og frøs i det kolde vejr.


Men er det virkelig jul når man sidder under palmetræer, smurt ind i solfaktor50 fra top til tå? Det er det ikke. Det solferie og det er varme. Det eroplevelser, men det har absolut intet med jul at gøre. Hvor var minrisalamande, min flæskesteg med sprøde svær og min langtidsstegte and fuld afsvesker og kanel?

Hvorer juletræet og gaverne? Nisserne og smørklatten i min risengrød? Der varabsolut ingen former for jul at spore. Man kan ikke holde jul uden alletraditionerne, udsmykningerne, gaverne, dansen om juletræet, hyggen foranpejsen, sammenkomsterne eller julefrokosterne.

Selvjuleaften var der ikke nogen jul. Det foregik i 32 graders varme, med grilletfisk og masser af frugt. Jeg mener ikke at man kan holde jul under deforudsætninger. Hele iscenesættelsen manglede, og selvom jeg satte mig ned ogsang julesalmer ville det stadig ikke komme i nærheden af dansk jul.

Badedragtog sandstrand matcher ikke mine forventninger til julen.

<!-- /* Font Definitions */ @font-face {font-family:"Cambria Math"; panose-1:2 4 5 3 5 4 6 3 2 4; mso-font-charset:0; mso-generic-font-family:roman; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:-536870145 1107305727 0 0 415 0;}@font-face {font-family:Calibri; panose-1:2 15 5 2 2 2 4 3 2 4; mso-font-charset:0; mso-generic-font-family:swiss; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:-536859905 -1073732485 9 0 511 0;} /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-unhide:no; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Calibri",sans-serif; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:Calibri; mso-fareast-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}.MsoChpDefault {mso-style-type:export-only; mso-default-props:yes; font-family:"Calibri",sans-serif; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:Calibri; mso-fareast-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}@page WordSection1 {size:612.0pt 792.0pt; margin:3.0cm 2.0cm 3.0cm 2.0cm; mso-header-margin:35.4pt; mso-footer-margin:35.4pt; mso-paper-source:0;}div.WordSection1 {page:WordSection1;}-->

Likes

Comments