Skola, elever, lärare

Detta inlägg kommer handla om tips hur du uppnår dina mål i skolan när det gäller betyg och även i ditt lärande. Hur du ska enklast lära dig saker inför prov och slippa en del stress.

1. Sätt dig inte längst bak om du vet att du har svårt att koncentrera dig och lätt pratar med andra. Jag vet att du gärna vill sitta med din kompis men risken för att ni istället pratar bort lektionen är mycket hög. Försök istället sätta dig långt fram så ditt fokus riktas mot läraren så mycket som möjligt och kanske till och med sitt själv om du har möjligheten.

2. Använd bra anteckningstekniker. Eller med andra ord lär dig ta anteckningar under en genomgång. Sök upp videos på youtube, det finns massor med bra videos som kan lära dig ta anteckningar som du sedan kan kolla tillbaks på.

3. Fråga mycket. Fråga om du undrar något, fråga vad läraren anser vara viktigast i kapitlet eller ämnet, vad som är viktigast att förstå och även vad kraven för de olika betygen är. Detta visar att du vill lära dig och siktar högre vilket gör att läraren kan hjälpa dig nå dina mål.

4. Prioritera. Har du prov i kemi om 3 veckor men också ett matteprov imorgon, då kanske inte kemi provet är det du ska fokusera på idag? Dock är det viktigt att plugga i tid om du vill slippa stressen. Har du ett kemiprov om 3 veckor, börja läsa sidorna i boken redan nu, skriv ner lite ord eller meningar, kanske det finns frågor i boken om just texten, läs dom och svara i huvudet lite snabbt redan nu så kommer du nästan garanterat att gå in på det provet och känna dig skitlugn.

Även om du gör alla dessa och kanske till och med fler tips så kan man aldrig garantera att det är stressfritt, tyvärr. Men det blir mindre stressigt det kan jag nästan lova.

Har du fler tips? Skriv en kommentar eller maila!! :)

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Skola, elever, lärare

Dagens inlägg kommer att handla om lön till största del. Då detta är en lönefråga om man tänker efter. dessutom lite en skolmiljöfråga.

Lärare som ofta byter skolor. Varför kan man då först fråga sig själv? Ja, det kanske har med lönen att göra. Att man får bättre betalt någon annanstans. Men också hur man trivs tänker jag. Två viktiga faktorer i vart en lärare väljer att fråga. Om jag jobbat på en skola i låt oss säga 5 år, jag trivs och får en bra lön. Men erbjuds år efter år en plats på en annan skola med tio tusen mer i lön och det ligger hyfsat centralt. Klart jag hade valt det om jag ska vara ärlig. Låt oss då säga att jag börjar jobba på denna nya skola då med tio med i månaden. Men jag trivs inte, eleverna är otrevliga och kollegorna likaså. Jag jobbar kanske där då ett år och tar sedan erbjudandet på en annan skola där jag blir erbjuden två tusen till i månaden. KLART LÄRARE SOM UNDERVISAR I BRISTANDE ÄMNEN BYTER OFTA.

Kolla också på vikarierna idag. Herreeeeegud. Aldrig sett så omotiverade, uttråkande och låglösa personer i mitt liv om jag ska vara ärlig. Hört och varit med om vikarier som sitter med mobilen hela lektioner, ger dåliga instruktioner och ser inte till att arbetsmiljön är lugn för fem öre. Enda anledningen att dom är där är för att det är lätta pengar, mycket lite arbete och lugna dagar. Och då det behövs så mycket personal så krävs knappt någon utbildning inom ämnet dom ska undervisa. Men om dom då har kunskap inom området så måste dom kunna lära ut det också. Sett många som tappar i den delen av att vara vikarie eller lärare också.

Och ärligt talat så tror jag inte att detta problem kommer bli så mycket bättre med tanke på hur dålig syn folk idag har på yrket. Speciellt den yngre generationen. Jag minns själv att jag i lågstadiet tänkte att jobba i skolköket, städa på skolan och lärare var dom tre värsta yrken som existerade. Jag var inte själv med den tanken och idag är det fortfarande otroligt många med samma. Sen finns det såklart dom där få personerna eller ungdomarna som brinner för yrket, som längtar efter att ta examen och undervisa.

Hur ska vi då lösa detta? Ja man kan väl först och främst försöka att ändra syn på yrket tänker jag. Vi behöver mer lärargalor där elever får hylla duktiga och inspirerande lärare!! Så jag skulle vilja uppmuntra er alla att nominera en lärare ni tycker förtjänar en hyllning för sitt slit och jobb. Skriv en motivering till varför just hen förtjänar att få pris. Eller bara nominera. du behöver inte göra det bara för att vinna. Gör du en nominering så får läraren ett mail om att hen blivit nominerad och det kan motivera personen till att fortsätta, kanske stanna på din skola och fortsätta vara bra.

Håller du med mig? Har du andra frågor du vill att jag ska ta upp eller skriva om? Kommentera här eller maila!!

Likes

Comments

Skola, elever, lärare

Måste faktiskt börja inlägget med att försvara elever. De går upp sjukt tidigt, vissa så tidigt som innan 5 varje morgon. Klär på sig för att impa eller bli accepterade av sina klasskamrater eller andra elever på skolan. Förstår verkligen att det kan vara svårt att ge det största leendet till de man möter vid den tiden. Speciellt då kanske emot en lärare man inte gillar eller en lärare som man vet kommer ge en 5 miljoner läxor och inlämningar under veckan. Dock är detta inte en ursäkt till att behandla vuxna på skolan eller andra elever som skit. Det är inte så himla svårt att säga ''Godmorgon'' med ett litet leende kanske. Vill du verkligen inte säga något så finns det alternativet vinka eller ett vänligt leende.

Anledningen till att jag ens tar upp detta är för att jag hört elever som står tillsammans med kompisar viska ''Säg inte hej!'', gjort kräk ljud eller ibland sagt ''Spring.'' så fort en lärare eller vuxen på skolan hälsar eller bara gå förbi. Många elever skyller ifrån sig och säger att lärarna aldrig hälsar på dom, men det kanske går att förstå om dom den senaste gången fick ''Spring'' som svar?

Tänk om alla var trevliga? Om alla hälsade, sa godmorgon, log mot varandra, visade jämlikhet och respekt. Hur underbart hade inte skolan i Sverige varit då?

Många tänker säkert nu att jag överdriver och att det är så få som håller på såhär. Det kan jag starkt säga att jag definitivt inte gör och att det faktiskt ser ut såhär på dom allra flesta skolorna i Sverige. Lärare eller vuxna blir i många fall förvånade av elever som är trevliga eller snälla. Vissa elever känner att dom nästan är tvingade till att vara extra schysst för att dom är medvetna om hur otrevliga deras kamrater är. Vilket sedan kan leda till att kompisarna eller andra lärare tycker att den trevliga eleven fjäskar, låtsas eller försöker bara få bättre betyg genom att låtsas vara lärarens vän. Finns även fall där elever blivit tillsagda att ''Det märks ju vilka ämnen du prioriterar! ;)'', ''Du fjäskar så mycket för lärarna'' eller ''Alla lärare favoriserar dig!'' från både andra elever samt även mentorer eller lärare. Vad gör detta då? Detta får ju dom som faktiskt är trevliga att inte vilja hälsa mer, inte försöka fråga mer om ämnet och förstå bättre utan istället börjar dom gå till att hänga på vad sina kompisar gör och vi är tillbaks till en tråkig, dålig skola igen.

SÅ ELEVER! VÅGA VARA TREVLIGA!!! För att vi ska alla få en bättre skolgång och må bättre, få ett trevligare samhälle och mer respekt i skolan överlag.

OCH LÄRARE! Inte kommentera negativt på elever som faktiskt är trevliga! Som faktiskt försöker lära sig eller blivit intresserade i ämnet som lärs ut. Uppmuntra istället, beröm och var trevlig för att vi som sagt ska få ett bättre samhälle, trevliga skolgång och ökad respekt bland unga och äldre.

Har ni något att tillägga eller en annan åsikt så är det bara att skriva en kommentar eller maila.😊🏫

Likes

Comments