I och med hög efterfrågan på bloggen av vissa personer har jag återigen börjat överväga att kanske börja skriva lite igen. Det svåra är just inspirationen och att veta vad just Ni som läser är intresserade av.. Det blir att sova på saken! :)

Kram N

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Solen skiner och jag är överlycklig! Känslan att komma från ett varmt land och mötas av ett Stockholm som bokstavligen strålar av vår är en underbar känsla - speciellt när man är van vid 30 graders värme. 😊 Tänkte att litet inlägg om UVA och UVB kan vara på sin plats, för hur mycket snack är det inte om dessa strålningar nu när vårsolen börjar värma ordentligt. Känner du att du har stenkoll på dom? Annars kommer du att få det nu!

UVA och UVB är båda starka strålningar från solen och kan ibland kallas UV Aging (UVA) och UV Burning (UVB). Nu blev det lite lättare, eller hur? Genom namnet så kan man genomskåda lite vad de har för effekt när man utsätts för dem. UV är en förkortning för ultraviolett strålning som är en elektromagnetisk strålning som finns i typerna A, B och C.

UVA står för den största delen av solens strålar och det är den strålning som gör oss bruna och fina på sommaren. En mindre rolig egenskap den besitter är att den gör att vi åldras. Denna strålning kommer djupast ner i huden, ner till läderhuden, och ger oss rynkor.

UVB står för en mindre del men är desto farligare. Denna strålning går inte lika djupt utan stannar i överhuden, men det är tyvärr den som ger oss solskador vilket betyder bestående skador på vårt DNA. Dessa skador kan sedan leda till hudcancer.

UVC pratar man inte lika mycket om, även fast det är den skadligaste och starkaste strålningen. Varför är det så? Jo, denna strålning absorberas helt av ozonlagret och kommer inte ner till oss på jorden. Tur är väl det för då skulle det kunna vara direkt livsfarligt att vistas i solen!

Så, det var grunden om vad UV-strålningen har för effekt på oss! ☀ Solen är livsviktig men livsfarlig, så det gäller att sola med måtta och vara försiktig. Även fast solen är i moln så kan du bränna dig om du är ute en hel dag. Testa varje gång du går ut och se efter!

SOLTEST: Håll upp en hand ovanför din bara hud när du är ute, till exempel din arm eller om du ligger och solar, din mage. Blir det en skugga där du håller handen? Det betyder att solens strålar tränger genom molnen.

  • Använd solskydd som innehåller både skydd mot UVA och UVB och använd en hög faktor - jag lovar att du blir brun ändå! 
  • Undvik att pressa i solen när solen står som högst, vilket under sommaren brukar vara vid lunch och ett par timmar framåt. Då är det störst risk att bränna sig, och UVB betyder solskador, eller hur? 
  • Njut en stund under parasoll med en grym bok och en läskande drink. Solen tar sig igenom parasollet men skyddar en hel del, så att du tar en siesta under parasollet betyder inte att du inte blir brun. Och hur skönt är det inte? 
  • Sola varannan dag. Det tar en dag för dina solskadade hudceller att bli återställda efter en dag i stekande sol, så att ge huden en paus en dag så att dina celler kan repareras i lugn och ro är ett hett tips!

Så, känner du dig redo för sommaren? Det gör i alla fall jag! 😃

Likes

Comments

Hej allihopa! 😊

Nu är jag tillbaka från Brasilien och blogguppehållet är över. Kände att det varken fanns tid eller ork så bloggen fick stå på vänt, men nu är jag tillbaka och dags att ta dag i vardagen igen. Har haft det sååååå härligt och med blandade känslor lämnade jag Sao Paulo i onsdags för en lång och ganska trist resa. Bloggandet är tillbaka och inläggen kommer börja att flöda igen - troligtvis senare under dagen! 😊

Tills dess, ha en strålande dag!

Likes

Comments

Godmorgon soliga måndag! ❤

Lider du av finnar eller akne? Lugn, det finns alltid några enkla råd man kan följa för att hålla huden så glad som möjligt! Med det menar jag inte dina problem kommer att försvinna, mycket beror på hormoner i kroppen som spökar, men det kan vara några do's eller don'ts som du missat som faktiskt kan vara till din hjälp.

1. Undvik alkoholer

Alkoholer är uttorkande på huden. Vad gör en hud som är uttorkad? Producerar mer talg, vilket gör huden ännu fetare och i sin tur aknen värre.

2. Var inte rädd för fukt

Många kan lätt ta fukt och fett för samma sak. Om du är fet i huden behöver du inte mer fett, men du är absolut i behov av fukt.

3. Peeling

Peeling är jätte viktigt, men var försiktig! Undvik peelingar som innehåller korn då du kan sprida ut bakterierna ännu mer. Använd en med enzymer eller AHA-syra som arbetar av sig självt, appliceras enkelt som en ansiktsmask.

4. Kläm inte!

Kläm och pilla inte på finnarna. Inte nog med att du miljarder bakterier under naglarna som bara älskar att du sprider ut dom på huden, du riskerar även ärrbildning. Så låt bli! Gå till en auktoriserad hudterapeut på en porrengöring istället. MYCKET bättre!

5. Investera i en bra specialbehandling

När jag pratar om specialbehandling menar jag t. ex. ett serum anpassat för problemhud/finnar/akne som innehåller exempelvis AHA, Salicylsyra, Glykolsyra, Benzoyl Peroxide eller liknande. Det finns en uppsjö av dessa så köp inte på måfå. Besök en salong eller klinik och få hjälp med rätt val.

6. Gå till en hudterapeut regelbundet

Ja, det hjälper. Inte nog med att du får en fullständig bedömning av din hud, du får en produktrekommendation som är anpassad just för dig och en grundlig rengöring som du garanterat är i behov av. Det kostar några kronor, men missade du mitt tidigare inlägg om vad din hud är värd skulle jag läsa den. Allt handlar dom prioriteringar!

7. Grönt te

Ja, grönt te! Nu pratar vi huskurer som inte är medicinskt bevisat att det ska göra någon skillnad alls, men grönt te är ofta renande och innehåller massvis med vitaminer och mineraler. Jag skulle tipsa om te på brännässla som är en läkeört och har används länge inom folkmedicinen och ska vara bra för just finnar och akne. Drick ett par koppar om dagen och se om du märker någon skillnad. Även om du gör det eller inte så kommer kroppen garanterar må bättre! En förpackning med löste på en hälsokostbutik kostar runt 70 kronor, så vad har du att förlora?

Nu ska jag ta tag i min sista arbetsdag innan jag beger mig av till Brasilien i två och en halv vecka. 😃 Tänkte ägna min blogg till allt som har med sol att göra, exempelvis solskydd, solskador, fukt, UV och massa annat som kan vara bra att ha koll på innan sommaren. ☀

Ha en härlig start på veckan!

Likes

Comments

Den ständiga kampen om att hålla sig ung har fått marknaden att explodera. Krämer, serum, syror, laserbehandlingar, injektioner, plastikkirurgi. Det finns en uppsjö av sätt som säger sig kunna trolla bort rynkor, att du ska se tio år yngre ut om du använder den där krämen o.s.v o.s.v.. Men vad är det som fungerar egentligen? Är det så lätt att en kräm ska ge dig ett ansiktslyft om du duttar den lita tafatt på huden två gånger om dagen? Det tänkte jag ge svar på tal om nu. .

Vad är en rynka och varför uppstår de?

Jag tycker att det är lättare om man har en liten förståelse om hur huden är uppbyggd så jag skriver ihop en liten kort faktaruta. Blir lite enklare då! 😊

Huden består av tre hudlager:

  1. Överhuden (Epidermis)

Överhuden är det yttersta lagret som består av keratin, ett dött ämne som även hår och naglar består av. Man kan kalla det vår skyddsbarriär då det är ogenomträngligt för både vatten och mikroorganismer. Den är i sin tur uppdelad i fem hudlager som har olika funktioner.

  1. Läderhuden (Dermis)

Läderhuden är uppbyggt av ett nät av fina trådar som de flesta känner igen. Kollagen som ger huden spänst och elastin som gör huden elastisk. Här finns även alla våra blodkärl och nerver.

  1. Underhuden (Subcutis)

Underhuden är ren fettvävnad och tjockleken varierar från person till person Underhuden skyddar oss mot slag, isolerar mot kyla och fungerar som kroppens energireserv


Okej, nu fick ni lite snabb introduktion till hudens uppbyggnad. Fingrarna flög över tangentbordet och ville egentligen skriva SÅ mycket mer, men det får bli en annan gång, vi ska prata rynkor och inte hudens uppbyggnad. 😉 Så varför får vi rynkor när vi åldras? Ju äldre vi blir desto tunnare blir läderhuden vilket i sin tur betyder mindre kollagen och elastin, och vad händer utan dessa två godingar? Huden tappar sin spänst och blir mindre elastisk. När dessa slitstarka proteintrådar minskar påverkar det hudens fyllighet. Den tidigare slitstarka huden blir förslappad och veckar sig. Rynkor har uppstått.

Ta en hårsnodd som ett exempel. En ny hårsnodd är ganska hård och spänstig i början och går snabbt tillbaka till sin ursprungsform som innan du snurrade den några varv runt håret. Du gillar den här snodden och använder den varje dag, om du inte har den i håret har du den runt handleden, kanske tar du av den och sitter och snurrar och drar i den. Tiden går och snodden är inte lika bra som den var förut. Den har blivit större och förlorat sin elasticitet, kanske börjat gå sönder lite i trådarna. Så fungerar även huden. 

Vad kan du göra för att behandla rynkor?

Glöm krämer som utlovar att ta bort rynkor. Det fungerar inte. Varför gör det inte det? Huden absorberar allt du applicerar på huden genom porerna, men det tar sig inte ner till läderhuden där kollagenet och elastinet. Nej, utan det som huden absorberar tar sig bara genom det överhudens översta lager. Då rynkor ligger i läderhuden så tar sig aldrig krämer, serum eller vad du än applicerar sig ner dit.

Har du väl rynkor som du absolut vill ha bort, måste man gå ett steg längre. Här gäller det att söka sig till en hudklinik som utför fillers eller till en klinik som utför plastikkirurgi, beroende på dina behov. Fillers är ett billigare alternativ än plastikkirurgi, men vad valet än blir så är det en kostsam historia. Har du rynkor som verkligen stör dig rekommenderar jag att du först går på en konsultation. Ett ingrepp är alltid ett ingrepp och du måste vara beredd på vissa komplikationer som kan uppstå.

Rynkor är en helt naturlig del av att åldras, vare sig man vill ha dom eller inte. Det bästa man kan göra är egentligen att förebygga för rynkor. Fördröja processen så mycket man kan med regelbundna besök hos en hudterapeut, en hudvårdsrutin anpassad för din hudtyp och vara försiktig med faktorer som snabbar på åldringsprocessen som sol och rökning.

Rynkor eller inte, man är vacker som man är. Vare sig du vill eller inte kommer rynkorna komma. Men vad spelar det för roll när ett skratt förlänger livet?

Ha en fantastisk helg! ❤

Likes

Comments

Godmorgon! 😃

Vaknar av att solen skiner och och med ny info från Nyhetsmorgon som tickar i vardagsrummet att det är officiellt VÅR i Stockholm. Helt underbart! Men än är det kyligt ute så jag tänkte komma med lite tips för att hålla huden återfuktad nu när stramheten och flagnande hud fortfarande håller sig kvar i ett järngrepp. Kanske du hittar något du missat?

1. Använd fuktgivande hudvårdsprodukter

Vare sig du har torr eller fet hud så är huden i princip alltid i behov av fukt. Fuktgivande ansiktsvatten dagligen och ansiktsmask 2-3 gånger i veckan är ett tips!

2. Peela huden regelbundet

Peeling sätter igång blodcirkulationen och tar bort döda hudceller så din hud blir mjuk och len. Vid torr hud bör du göra det 2-3 gånger veckan och vid fet hud 1-2 gånger i veckan. VIKTIGT! Har du akne eller blossande finnar bör du inte använda en peeling med korn i, detta gör att du river upp finnarna och riskerar att bakterierna sprids ut och möjlig ärrbildning. Använd istället en peeling med enzymer som arbetar av sig självt. Detta gäller även mycket känslig hud och reaktiv hud.

3. Drick mycket vatten

Vatten är som alla vet livsviktigt och vi människor består av cirka 60% vatten. Vad händer utan vatten? Vi torkar ut och blir små, skrumpna russin. Drick 1 ½ liter - 2 liter vatten per dag för att hålla kroppen återfuktad. Insidan speglas på utsidan, eller hur?

4. Använd ljummet vatten

Jag vet, man vill gärna ha riktigt varmt vatten när man rengör ansiktet och näst inpå hett när man fryser och vill värma upp sig med en härlig dusch. Men visste du att riktigt varmt vatten är uttorkande på huden?

5. Använd solskydd

Då solen torkar ut huden är ett hett tips att använda solskydd - varje dag.

6. Boosta huden under natten

Investera i en härlig ansiktsmask som du kan sova med under natten. Min personliga favorit är Gilda Cosmetics Calming Mask. Jag älskar den! Räddaren i nöden när min hud känns torr och stram. Huden känns som ny efter morgonens rengöring.

7. Olja

Under vintern tillsätter jag olja i princip varje dag i mina hudvårdsprodukter. Jag blir riktigt torr på vintern och min hud älskar en bra olja. Mitt tips är att köpa ren mandelolja och blanda i din kroppslotion och risgroddsolja att blanda ner i nattkrämen innan du går och lägger dig. Du kommer garanterar känna skillnad!

Ha en superhärlig dag nu och hoppas att du kan få komma ut och njuta av solen! PS. Kom ihåg solskydd! 😉

Likes

Comments

Sommaren närmar sig! Ja, det gör den faktiskt. Okej, det är inte ens mars än och först är det dags för vår såklart så jag ska inte springa i förväg nu, men vi är verkligen på väg mot ljusare tider ännu en gång! Lyckorus! Just nu spritter det i benen och jag får sommarkänslor av några få solstrålar och en vind som inte gör att man fryser till is ☀ Så nu är det dags att börja boosta med C-vitamin inför sommarens (förhoppningsvis) varma och soliga dagar. Det borde du också göra och jag ska berätta varför. Kanske ni också blir bästa vänner?

Som jag skrev ganska nyligen i mitt inlägg om antioxidanter tillhör C-vitamin denna grupp. Antioxidanter är i snabba och enkla drag kroppens skydd mot att vi åldras. C-vitamin bidrar till bildningen av kollagentrådarna som finns i huden som gör att huden håller sig spänstig och fin. Man kan säga att desto äldre man blir, desto mindre spänstig blir huden. C-vitamin tillhör gruppen vattenlösliga vitaminer (lagras ej i kroppen) och kroppen kan inte bilda dessa på egen hand, så det är viktigt att vi får i oss det via kosten varje dag.

Så vad gör det så speciellt på sommaren? C-vitamin finns naturligt i huden och ger oss ett naturligt skydd mot solens starka strålar. Det tar hand om de fria radikalerna som bildas vid solexponering och ger oss ett bättre skydd mot förtidigt åldrande. Så på sommaren då vi utsätter oss för sol sjunker nivåerna av C-vitamin så desto viktigare att tillföra lite extra. Nu menar jag inte att du ska slurpa brustabletter eller äta 10 apelsiner om dagen. Kroppen kan bara ta tillvara på en viss mängd C-vitamin så det fungerar inte att bygga på sig ett lager. Nej, det jag talar om är att boosta huden utifrån.

Det finns dock några viktiga punkter att tänka på när du använder produkter som innehåller C-vitamin. Det är extremt instabilt och oxiderar väldigt snabbt i kontakt med syre vilket gör att det blir verkningslöst. Använd därför aldrig något som är C-vitaminberikat och kommer i en burk som du öppnar och stänger flera gånger per dag, det om något kommer att göra att produkten förstörs väldigt snabbt. Använd hellre ett serum i pumpflaska eller ampuller. Min personliga favorit var ampullerna från Gilda Cosmetic med mikroinkapslat C-vitamin som gav superhärlig lyster och babyhud. Tyvärr har dom blivit ersatta med ett serum istället (som jag inte kan uttala mig om då jag inte testat den) så jag håller på att leta fram en ny favorit. Det man ska tänka på är att vara kräsen vid val av produkter som innehåller C-vitamin. Välj gärna produkter som har det mikroinkapslat så frigörs det inte fören du smörjer in det på huden - då håller det längre! 😊

Att C-vitamin skyddar från solens strålar gäller inte bara människor utan även forskning visar att C-vitamin skyddar växter i solen. Hittade en intressant artikel här (dock på engelska) om någon är intresserad. 😊


Likes

Comments

Kommentar: "Oj, den var dyr"
Svar: "Ja vet, och fantastiskt bra!"

Kommentar: "Okej, jag ska fundera på det.."
Svar: "Vad är det att fundera på?"

Kommentar: "Men jag har precis köpt en ny ansiktskräm på Ö&B."
Svar: "Okej, släng den!"

Ärlighet varar längst, eller hur? 😊 Vissa saker säger man kanske inte rakt ut men det är såhär det ser ut i huvudet på mig. Klassiska svar när man rekommenderar bra hudvårdsprodukter. Nej, det är inte billigt. Nej, du får inte använda en ansiktskräm på Ö&B i stället. Nej, du kan inte tvätta huden med tvål om vatten. Nej, du ska inte köpa den sen, din hud behöver det här och den behöver det NU. Helst igår.

Här pratar vi om kvalité framför kvantitet. Att bra hudvårdsprodukter är dyrt är sant. Vi kan jämföra det med besprutade tomater fraktade långväga från något avlägset land, säkert plockade halvt omogna jämfört med närodlade, ekologiska tomater från en lokal gård plockade för ett par dagar sen. Ett annat exempel kan vara en köttsoppa på konserv från ett massproducerande grossistföretag med massa mysiga e-ämnen och konserveringsmedel eller en hemlagad köttsoppa med färska ingredienser tillagad utan tillsatser, bara fina råvaror. Förstår ni min poäng? Vad väljer du och vad äter du helst? Hudvårdsprodukter fungerar på samma sätt. Billiga produkter som finns i dagligvaruhandeln är fullproppade med onödiga ingredienser som egentligen inte hör hemma på huden. Varför? För att det är billigare att tillverka. Ju billigare ingredienser desto billigare att tillverka desto billigare kan dom sälja dom i butik för.

Det handlar alltså om prioriteringar. Jag förstår verkligen att man köper en ansiktskräm för 70 kronor istället för 270, det gör jag verkligen. Vi är mänskliga och ju billigare desto bättre. Ju mindre det sinar i plånboken desto mättare känner vi oss. Men i det stora hela är det inte dyrt. Vad kostade tröjan du köpte igår på Gina Tricot? 299? Det var väl inte så dyrt, eller? Så min fråga är då, vad gör en ansiktskräm som kostar lika mycket som tröjan du köpte (som du säkert egentligen inte behövde) dyr? En liten tankeställare. 😊

Så tänk en extra gång innan du köper dina hudvårdsprodukter. Vill du ha något billigt som egentligen inte gör någonting och är fylld med billiga restprodukter och onödiga tillsatser? Eller väljer du de dyra produkterna som ger effekt och är fullproppade med lyxiga ingredienser och vårdande härligheter? Det är såklart ditt eget val, men jag vet garanterat vad jag skulle välja - alla dagar i veckan!

Ha en härlig dag! ❤

Likes

Comments

Kära, hemska, vidriga akne. Vad vi har varit med om saker tillsammans! Vi har varit bästa vänner på dina villkor sen jag var 11 år, och hur mycket jag än försökte bryta våra starka band ville du inte lämna min sida. Vi växte upp ihop och hur mycket jag än bad på mina bara knän att du skulle lämna mig, hur många tårar jag än fällde vid misslyckade försök att rentav slita bort dig från mig så ville du stanna kvar. När jag nästan hade lyckats få bort dig så kom du envist tillbaka, flera gånger. Det var först när jag kom upp i tjugoårs åldern som du sakta började hitta egna intressen och lämna mig för dina egna äventyr. Nu, några år senare, har du satt dina spår, både utanpå och inuti.

Det här kommer att bli ett långt inlägg, men akne var en del av mitt liv under hela min tonårstid så det kan inte bli annat än långt tyvärr. Kampen har för mig varat i en evighet och orsakat mig så otroligt mycket skada och smärta, men samtidigt gjort mig till en starkare person än jag någonsin kunde ana att jag skulle bli.

Så, vad beror detta fenomen på som vissa av oss får dras med?

Ansiktet och hela vår kropp (förutom handflator och fotsulor) är täckt av porer. För vissa syns de mer, för vissa mindre. Dessa kallas även talgkörtlar då de utsöndrar just talg. Vad är då talg? Talg är ett fett som med ett finare ord kallas sebum och fungerar som smörjmedel på huden. Huden är i behov av talg för att hålla sig mjuk och smidig och alla hudtyper producerar talg i viss mängd. När vi pratar akne och problem med finnar gäller det i de flesta fall en fet hudtyp. En fet hudtyp har en överproduktion av talg vilket ofta orsakar det tråkiga hudtillståndet akne. När en pors utförselutgång blir tilltäppt orsakas en inflammation i talgkörteln och en finne uppstår.

Att vissa får problemhud och vissa inte beror ofta på ärftlighet och hormonell obalans. Om någon av dina föräldrar har haft akne är det tyvärr ganska stor risk att även kan få problem med huden. Orättvist, absolut, men det är inget man kan göra åt. Tänk på att nästan hälften av alla människor får problem med finnar och akne någon gång i livet, men de flesta får dessa problem när kroppen kommer in i puberteten och hormonerna i kroppen goes crazy bananas. Du är inte ensam! ❤ Så vad kan man göra? Gäller det svåra akne problem under tonåren är det svårt att få bort med receptfria läkemedel. Börja med att gå till en hudterapeut och få bra produkter rekommenderade till dig. Ger det ingen effekt och du har provat en lokalbehandling med något receptfritt läkemedel från apoteket innehållande Salicylsyra eller Benzoyl Peroxide så bör du söka dig till din närmsta vårdcentral för att få en remiss till en hudläkare. Här kan du få bra recept utskrivna, antingen tabletter (oftast Tetracykliner eller Roaccutan) eller en lokalbehandling med till exempel Epiduo.

Jag har ätit Roaccutan ett flertal gånger och aknen har blivit bättre för varje omgång. Det har varit tufft med tanke på boken av biverkningar jag led av SAMTIDIGT som man sprang runt och kände sig som den fula ankungen med blossande finnar i hela ansiktet och tre lager foundation för att försöka täcka eländet. Det gjorde alltid ont i mig att höra när någon klagade över en finne dom fått på kinden. En? En finne? För mig var det och är fortfarande drömmen. Jag har fortfarande problemhud men inte i närheten av akne. Jag får lite finnar och tilltäppta pormaskar, men vad gör det i det stora hela? När man har haft akne i halva sitt liv så finns det så mycket andra roliga saker att tänka på! Jag har äntligen accepterat att min hud aldrig kommer att bli perfekt. Man lär sig att man är vacker som man är, med eller utan finnar. Människor som inte accepterar det är inte värda ens tid. Se dig själv som vacker så kommer alla andra göra det också.

Slutsats? inget är omöjligt. Akne är inget omöjligt problem bara man vågar anta kampen. Klarar man av att ta sig igenom det så klarar man bannemig allt! 🌟

Likes

Comments

det inte bara är solen som avger UV-strålning?

Även datorskärmar och lysrörsbelysning tillhör den här kategorin. Här har du en bra anledning till varför vi hudterapeuter tjatar om solskydd året om. Så arbetar du framför en dator eller bara där lysrörsbelysning finns bör du använda en dagkräm eller foundation med minst SPF 15, dagligen. Självklart ska du använda det vad du än arbetar med! Vi vill väl förebygga rynkor i förtid så mycket vi bara kan, eller hur? Hurra för solskydd varje dag! 😊 ☀


Likes

Comments